Les noves tecnologies comporten noves patologies, ''speedwatching' n'és una, encara que no és l'última. N'hi haurà més. L'excés de contingut digital que tenim a la nostra disposició ha posat de moda la pràctica de reproduir a velocitats més altes les pel·lícules, les sèries o el pòdcast. En un món cada vegada més accelerat, en què tot sembla que passa a tota velocitat, no és estrany que el ritme de vida també s'hagi multiplicat. Les persones s'afanyen a arribar a tot arreu, a fer tot allò que han de fer, i a viure la vida al màxim: això és el que està de moda.

El ritme de vida és tan frenètic que sentim alleujament quan descobrim que podem fer alguna cosa a la meitat de temps: escoltar un àudio a 2x (doble de velocitat), tenir obertes 3 pestanyes de l'ordinador o córrer a la cinta mentre repasses els correus de treball . Els que consumim ja està adaptat a com funciona el món, per això, ara està de moda la immediatesa -si un vídeo de TikTok no ens capta en 15 segons, fem 'scroll' i al següent- i a la manca de paciència -si surt un anunci a Youtube, agafem el mòbil i contestem un missatge. Per no parlar de la manca de concentració, cada cop més latent, quan som incapaços de veure un capítol d'una sèrie sense agafar el mòbil ni un segon.

Tot això té un nom i s'està començant a estudiar des de la ciència: speedwatching és aquesta nova tendència que consisteix a veure sèries, pel·lícules o vídeos a tota velocitat. És una manera d'estalviar temps, però que pot tenir conseqüències negatives per a la salut. Va començar el 2010, quan Youtube va incorporar l'opció de veure els vídeos a més velocitat, i gairebé 15 anys després, aquesta estratègia d'“estalvi del temps” ja està instaurada a tot el món digital: Whatsapp, Telegram, Netflix, Amazon Prime. Tot això està relacionat amb el FOMO (fear of missing out), que representa la por que sentim quan ens fa la sensació que ens estem perdent coses: per això la necessitat d'acabar alguna cosa ràpida i poder fer una altra cosa.

En una entrevista a Vilaweb, Sylvie Pérez, psicopedagoga i professora dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya, va parlar d'aquest fenomen i de per què ha esdevingut la nova moda, sobretot entre joves: "Ara, hi ha moltíssimes coses per veure i escoltar. Constantment hi ha sèries noves, podcast, etc. Hi ha un excés de contingut digital i tothom vol estar al dia de tot", constata. Tot i això, l''speedwhatching' provoca problemes seriosos de salut. Quan es veu alguna cosa a tota velocitat, el cervell no té temps de processar tota la informació i això pot provocar problemes de concentració, memòria, i comprensió. A més a més, pot augmentar l'estrès i l'ansietat.