Què passaria si algú en el futur disseccionés la societat actual? És probable que pensés 'estan bojos aquests humans' o alguna cosa així. El periodista i escriptor Martín Caparrós s'ha traslladat a un futur llunyà per mirar cap a l'actualitat i explicar com es viu avui en un món carregat de contradiccions.
El resultat de les seves investigacions i reflexions és 'El mundo entonces' (Random House), un llibre imprescindible per als que vulguin conèixer millor la col·lectivitat en què viuen i intentar esmenar alguns errors. Caparrós afirma que els fabricants de bombetes es van reunir a Ginebra als anys 20. Tenien un problema, les seves bombetes duraven per sempre. Van haver d'enginyar-les perquè es fessin malbé amb el temps. Van inventar l'obsolescència programada i va ser costós, però havien de continuar venent.
Sobre la civilització occidental, creu que l'hegemonia política i econòmica que Occident ha ostentat durant els tres últims segles està arribant al final, i és la Xina qui prendria el seu relleu, encara que és difícil imaginar com serà aquest nou model, perquè els xinesos tenen molt poca voluntat d'hegemonia. El 1420 van fer una expedició a Àfrica. Quan van arribar van veure elefants i rinoceronts. Allò no els va interessar en absolut i es van fer mitja volta. La Xina no vol exportar la cultura. No llegim els seus llibres ni veiem les seves pel·lícules i no els importa.
Sobre la política ens deixa un relat que no té malbaratament: Els polítics ens han convençut que el que ells fan és política i en realitat el que fan és molt poc encoratjador. A la majoria dels països la professió de polític està tan desprestigiada que no atrau els millors. Només els que no poden sostenir una vocació millor es dediquen a aquesta carrera, de manera que el nivell intel·lectual i tècnic és molt justet.
Si los chinos no quieren ejercer su hegemonía, aun teniéndola, supongo que ocurrirá como ahora, que usan testaferros, aunque ellos mueven los hilos en la sombra... por eso todo está tan oscuro ; )
ResponEliminaUn abrazo muy fuerte y buen finde!! ..
Espero que os llueva, eso dicen.... a ver si es verdad, por de pronto, aquí por fin ha dejado de llover : )
Los bares del barrio son todos de chinos, las tiendas de conveniencia que nunca cierran, de paquistaníes y los barberos de marroquíes.
EliminaLleva lloviendo desde la siete de la mañana.
Un abrazo.
Los chinos son los que mueven todo, eso de que no lo hacen creo que forma parte de su forma de ser. No les gusta ser vistos.
ResponEliminaEn Barcelona hay un sector del puerto donde sólo descargan cosas chinas, hay doce grúas gigantescas y el tratado se firmó con Mas, y nadie dice nada y pocos lo saben. Son las grúas que están justo a la desembocadura del Llobregat.
Mucho chino en china y en la conchinchina. Vaja amb l'Arturu i les grues.
ResponEliminaSalut.
https://totbarcelona.blogspot.com/2014/04/me-pueden-sacar-de-dudas_23.html
ResponEliminaEn el 2014 ya estaban ¡¡¡
El que deies, i ja fa 10 anys. I no crec que aquests contenidors siguin nomès per la mafia del todo a 100.
ResponEliminaGracies.
Paradojas de la historia: ahora los chinos se expanden por África y por América. Será interesante estudiar historia dentro de cien años para ver los últimos (penúltimos) cambios.
ResponEliminaUtilitzen el principi del no-esforç per vèncer. Com al judo que s'aprofita la força que fa l'oponent per enderrocar-lo, o com al ioga que arriba les postures inversemblants per relaxació i no per força.
ResponEliminaI digues-li als xinesos que han d'aprendre l'idioma, normalització lingüística i tal i Pasqual... es fotran un tip de riure i et diran "mi no complende "
Només conec a una xinesa que parla castellà i català, però té trampa, és nascuda aquí
EliminaJo també, però no és la tònica general. Aprenen allò més justet per anar tirant i el resto "valet un figo seco" (altre cop il Salvatore)
EliminaSocialment es relacionen molt poc, ara, els menuts sí que els porten a l'escola, per això parlen català i castellà.
EliminaTambién los rusos andan por las mismas zonas.
ResponElimina