Què passaria si algú en el futur disseccionés la societat actual? És probable que pensés 'estan bojos aquests humans' o alguna cosa així. El periodista i escriptor Martín Caparrós s'ha traslladat a un futur llunyà per mirar cap a l'actualitat i explicar com es viu avui en un món carregat de contradiccions. 
El resultat de les seves investigacions i reflexions és 'El mundo entonces' (Random House), un llibre imprescindible per als que vulguin conèixer millor la col·lectivitat en què viuen i intentar esmenar alguns errors.  Caparrós afirma que els fabricants de bombetes es van reunir a Ginebra als anys 20. Tenien un problema, les seves bombetes duraven per sempre. Van haver d'enginyar-les perquè es fessin malbé amb el temps. Van inventar l'obsolescència programada i va ser costós, però havien de continuar venent. 
Sobre la civilització occidental, creu que l'hegemonia política i econòmica que Occident ha ostentat durant els tres últims segles està arribant al final, i és la Xina qui prendria el seu relleu, encara que és difícil imaginar com serà aquest nou model, perquè els xinesos tenen molt poca voluntat d'hegemonia. El 1420 van fer una expedició a Àfrica. Quan van arribar van veure elefants i rinoceronts. Allò no els va interessar en absolut i es van fer mitja volta. La Xina no vol exportar la cultura. No llegim els seus llibres ni veiem les seves pel·lícules i no els importa.  
Sobre la política ens deixa un relat que no té malbaratament: Els polítics ens han convençut que el que ells fan és política i en realitat el que fan és molt poc encoratjador. A la majoria dels països la professió de polític està tan desprestigiada que no atrau els millors. Només els que no poden sostenir una vocació millor es dediquen a aquesta carrera, de manera que el nivell intel·lectual i tècnic és molt justet.