ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

LA GENERACIÓ FRUSTRADA

Els joves són els grans oblidats de les polítiques públiques. Potser és perquè amb les taxes de natalitat tan baixes que hi ha a Espanya, conformen la franja de votants més petita. Ja fa temps que han assumit aquest tòpic que formen part d'una generació que viurà pitjor que la dels seus pares, a diferència del que havia passat fins ara. Però aquesta constatació no hauria d'evitar un esforç per corregir aquesta tendència. És un grup social que s'ha format més i millor que el dels pares, però que després no troba feina o, si ho aconsegueix, està molt mal pagat. Amb el preu de l'habitatge desbordat, l'emancipació de la llar familiar es produeix cada cop més tard. És una realitat coneguda per tothom, però que deixarà seqüeles greus a la societat si no es corregeix. 

De com s'ha arribat a aquesta situació s'ha analitzat a toro passat, quan el dany ja era irreversible, i no serà que no hi havia indicadors que alguna cosa fallava en la successió generacional. Sí, ja sé que els analistes, els especialistes en el tema no hi estaran d'acord, però tot es va forjar amb l'entrada d'Espanya a l'euro, aquí es va fotre tot. Quan el que un dia costava 100 pessetes l'endemà costava un euro, i això com a societat no ho vam poder pair, és més encara ho estem digerint.

Afegim a aquesta situació el nombre de joves amb talent que se'n va a l'estranger a la recerca de millors salaris, i ja tenim el quadre complet del desastre. Si no som capaços de donar-los una sortida digna, l'única alternativa que els queda és la sortida a l'exterior. Potser pensem més en el futur dels pensionistes, perquè tots ho seran algun dia o molts ja ho som, i descuidem les generacions que venen per darrere i que tenen tot el dret del món a sentir-se frustrats davant de tantes dificultats. 

I posats a parlar de pensionistes, La Seguretat Social preveu que la guardiola de les pensions, l'anomenat Fons de Reserva, acabarà l'exercici 2023 amb 5.500 milions a les arques, la xifra més elevada des del 2018. Segons el govern aquest 2023 acabarà l'any amb un fons de 9.000 milions. És la principal conclusió que s'extreu de la comissió de seguiment, una reunió entre l'Administració i els agents socials que no es convocava des de fa un lustre. Des d'aquest curs, la guardiola ha tornat a rebre dotacions. Aquest és el gran motiu pel qual durant el darrer lustre no hi ha hagut més reunions: no hi havia cap mena de debat sobre el Fons. Fonts de la Comissió apunten que tant el Govern en funcions com els agents socials estan disposats a plantejar reunions amb més freqüència, fins a dues vegades l'any. Sobre la taula, la governança dels membres del diàleg social o la inversió del capital generat. Per cert, segons els 'experts' el fons estava sec, i el futur pagament de les pensions no seria possible. Una vegada més els experts, els entesos no en tenen ni idea, Mentrestant uns altres experts han decidit prohibir els mòbils a l'escola, en no entendre res es limiten a fer l'únic que saben fer, prohibir. 

Una dada a tenir en compte: els treballadors migrants aporten 10 vegades més a la seguretat social del que gasten. 

English French Spain

Sabadell, a 31 de gener de 2024

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. El euro es una moneda muy cara, y el cambio nos ha perjudicado, también lo ha hecho en Italia, en Portugal y en Grecia y no podemos contra eso.
    Las pensiones se dejarán de pagar de la manera que las conocemos, todo lo que venga, bienvenido sea, pero tiene un final, cotizando más, trabajando más, pagando menos, o pagándose las mitades, pero así no se puede continuar porque no hay dinero.
    Y los políticos deberán acostumbrarse a robar más rápido, porque las pagas eternas se les acabarán.
    No hay fondos, es así guste o no

    ResponElimina
  2. Segons el Govern estan fent guardiola amb el fons de Pensions, 5.000 milions el 2023 i compten amb 9.000 el 2024. Els 70 milions que hi habia abans de la crisi se'ls varen polir entre Zapatero i Rajuá., Mas i el Boi, boi, boi. Pensa que actualment hi ha 21.200 milions de cotitzants a la Seguretat Social, mentre que al 2012 n'hi havia 16.400.

    ResponElimina
  3. Si, pero se cotiza menos cantidad porque los sueldos son menores.
    De todas formas el problema les viene a nuestros hijos, y es serio de verdad.
    Salut

    ResponElimina
  4. No ho sé, també es cotitza més ara que fa deu anys, el salari mínim a pujat un 30%, i hi ha 5 milions més de cotitzants a la Seguretat Social que fa deu anys. La Covid va fer una bona neteja, I compte que els baby boom que sembla són el gran problema, no han cotitzat tota una vida laboral com nosaltres. De moment seguirem cobrant, l'únic que podríem perdre si anessin mal dades seria una paga extra la de juny.

    Salut.

    ResponElimina