La sisena extinció - L'arqueòleg està convençut fermament que la humanitat està arribant a un punt de no retorn i que estem abocats a la denominada "sisena extinció", una de les amenaces més grans a què s'enfronta la humanitat, i la primera que no seria per causes naturals.
"La globalització és l'invent més catastròfic que ha desenvolupat l'homo sapiens", ha comentat Carbonell durant la promoció del seu documental a 'Els matins' de TV3. "La uniformització ens farà desaparèixer com a espècie", ha sentenciat al programa.
A punt de jubilar-se, en complir els 70 anys ha publicat un llibre que pretén remoure les consciències dels que encara no estan convençuts del mal camí que s'està seguint globalment i proposa passar de la perspectiva individual a la consciència col·lectiva, que s'acceleri la feminització de l'espècie i que es transformi l'estructura de líders per passar a la gestió col·lectiva dels problemes.
Abillat amb el seu inseparable salacot, Carbonell reflexiona sobre les amenaces que planen sobre els humans a "la catedral dels neandertals", com defineix ell el jaciment de l'Abric Romaní de Capellades. Aquí es reuneix amb científics, col·legues i amics per abordar conjuntament els problemes que qüestionen la pervivència de la vida tal com la coneixem.
"És molt difícil planificar solucions com a espècie", comenta també al documental David Bueno, doctor en Biologia i professor de Genètica. "Som una espècie global, però continuem tenint un pensament tribal", afegeix.
Elizabeth Kolbert ja ens parlava de la sisena extinció al seu llibre del mateix títol. Els humans som testimonis d‟un esdeveniment dramàtic: l‟extinció en massa d‟un gran nombre d‟espècies. No és la primera que s'ha produït a la Terra —es coneixen cinc anteriors, les «Cinc Grans»—, però la sisena extinció ens afecta especialment, no només perquè té lloc en el moment present, sinó perquè en som responsables. Segons els càlculs de Kolbert, a finals del segle xxi haurà desaparegut més del 20% de totes les espècies vives que poblen la Terra.
Entranyable com sempre, però una mica dominat pel seu personatge. Per cert, no té seixanta anys com dius a l'article; en té 70. Crec que puc dir que conec força el seu pensament. Tinc tots els seus llibres, he assistit a totes les xerrades, conferències i presentacions que m'ha estat possible. Ell va ser qui fa uns trenta anys va posar sobre la taula el concepte de "consciència d'espècie" en el que hi combrego plenament. Ens fa un advertiment molt assenyat, tot i que potser un pèl acolorit (pel personatge que el domina). Crec que cal escoltar-lo.
ResponEliminaJa m'ha estranyat, ho he tret de TV3. Ara ho arreglo. De fet, no diu res de nou ni res que ens hagi de sorprendre, la globalització és letal, ho vaig aprendre fa quaranta anys en una estada a la Xina, d'entrada es va carregar tot el tèxtil català. Cal tornar a l'economia circular i de proximitat.
ResponEliminaEstá claro que la globalización y uniformidad a ultranza es tan letal como el provincianismo casposo de los nacionalismos y cuando hablo de nacionalismos me refiero tanto a los sistemas e ideologías proteccionistas tipo Trum, como las de los pequeños corpúsculos nacionalistas que pretenden colocar una valla alrededor de su aldea. Nos movemos siempre en movimientos pendulares, de extremo a extremo y ese es el enorme problema de la humanidad, el justo medio no hay forma de pillarlo y eso nos lleva sin lugar a dudas a la autodestrucción, porque en los extremos surgen todo tipo de enfrentamientos y conflictos, tal cual vemos. Este hombre por ejemplo, huyendo de la globalización se ha metido de cabeza en el nacionalismo, es un sabio paleontólogo que lejos de aprender de lo mucho que sabe sobre tribalismo, está ahí y en el mismo barrizal que todos ; )
ResponEliminaUn abrazo fuerte y gracias por lo de ayer : )
La globalización es un error desde el principio, se veían venir sus efectos nocivos desde el principio, solo ha servido para engordar al otro, quizás digo esto porque soy muy tribalista, no sé, pero creo que deberíamos quedarnos con esta reflexión: "La gent diu que la intel·ligència artificial ens destruirà, jo dic que no cal, amb la intel·ligència natural ja en tenim prou."
ResponEliminaUn abrazo de uno que no ve TV3, criticada por muchos que tampoco la ven.
Interesante, pero creo que los que tenemos cierta edad ya hace tiempo hemos observado el cambió.
ResponEliminaSalut
Lo jodido de la sexta es que en las anteriores cinco, no estábamos. Asi que, como si fuera la primera.
EliminaY lo jodido de la otra "Sexta" se llama Farreras. :D
FARRERAS y lo que cuelga.
Elimina¿Cierta edad?, o casi toda. Pour sierto: el Prat de Llobregat és líder en aprofitar l'aigua de les canonades, un 90%, quan la majoria de municipis està en el 50%, i saps el que emprenya, és que això se sap des de temps immemorials. L'any 1968 fent la mili a Palma (crec ho vaig explicar a Ricard l'altre dia) el tinent Coronel d'Estat Major a qui jo ajudava en un estudi de la ciutat de Palma, ja detectava que es perdia el 50% d'aigua a les canonades. Crec que si es tornés a fer l'estudi ara, estarien igual o segurament pitjor.
ResponEliminaSalut i resignació agnòstica.
Este hombre era codirector del Proyecto Atapuerca, Burgos hace 800.000. En Burgos el tiempo era tropical, teníamos puerto olímpico, yates en Gamonal, chicas "buenorras" en las playas y nunca helaba ni nevaba. Era fácil verle por el centro de Burgos.
ResponEliminaQue nos vamos a extinguir de aquí es seguro, pero también es reversible y creo que va siendo hora de un proyecto global para encontrar un planeta donde poder transformarlo para vivir. Y si no hemos llegado, pues moriremos todos y ya está.To tengo garantizado vivir hasta el 2028 año en que se acaba la hipoteca, sin el permiso del banco no puedo morir.
Un saludo
Caguen la fruta, haber avisao, mañana me pido una hipoteca a 25 años.
ResponEliminaUn saludo.