"Els meteoròlegs confirmen un nou rècord de temperatura a Europa: el termòmetre a Sicília va arribar a marcar 48,8 graus”. “El 2023 va ser l'any més càlid des que hi ha registres”. “Nou rècord de temperatura màxima a Escòcia en un mes de gener: 19,9 graus". "Al port de Navacerrada va fer ahir un clima d'estiu". "La calor inusual omple les platges de banyistes". Són només algunes informacions que han circulat per les xarxes socials en aquest inici d'any · Alguna cosa passa.
El cas és que el canvi climàtic fa uns quants anys que és una amenaça real que afecta la població. A Catalunya, per exemple, es decretarà demà l'emergència a 200 municipis, inclòs Barcelona. El turisme, el principal motor de l?economia espanyola, també es comença a veure perjudicat. Aquest hivern la neu és escassa. CaixaBank Research, per part seva, ha constatat que les zones més càlides d'Espanya van tenir un creixement de la despesa més lenta durant els últims anys.
Hi ha qui ha trobat solucions alternatives. Davant l'agreujament de la sequera i les restriccions a piscines que suposarà la imminent entrada en emergència, la solució per poder banyar-se amb el bon temps depèn d'omplir-les amb aigua de mar. I ja hi ha particulars, comunitats i també negocis -com ara hotels- que hi aposten. Ho testimonia l'empresa Aquamarina Costa Brava, amb seu a Ullà (Baix Empordà), que ha començat a omplir piscines amb aigua captada directament des d'un vaixell al litoral de l'Alt Empordà. La transporta en cisternes de 24.000 litres i com explica la seva sòcia fundadora, Judit Puig, molts motors ja estan preparats per suportar-ne la salinitat. En plena temporada baixa, Aquamarina ja té més d'una vintena de peticions i la llista d'espera creix dia rere dia. L'aigua de mar es transporta des del punt de captació fins a la piscina amb camions cisterna de 24.000 litres. D'entrada, segons concreta Puig, no cal tractar-la i s'hi pot abocar directament. Això sí, els clients han d'assegurar-se que el motor que tenen instal·lat -en aquells casos en què la piscina ja sigui d'aigua salada- és adient.
"Bàsicament, allò que diferencia una de l'altra és la salinitat; en el cas de les piscines d'aigua salada, aquesta sol estar en 6 grams per litre, mentre que l'aigua de mar la té molt més elevada, de 36 grams", concreta la sòcia fundadora d'Aquamarina. "Generalment, però, els motors de piscines d'aigua salada també estan preparats per tenir-la de mar", especifica Puig. A més dels motors, també s'ha de tenir en compte que un cop la piscina es buidi, l'aigua de mar s'ha d'abocar a la xarxa de plujanes.
Actualment, Aquamarina Pools -la nova divisió de l'empresa- està preparada per arribar a omplir entre dues i tres piscines cada dia. Ofereix el servei tant a comarques gironines com a l'àrea de Barcelona. Fa poc que l'ha engegat, i de moment ja ha rebut més d'una vintena de peticions i la llista d'espera creix dia rere dia. Són tant de particulars, com de comunitats de veïns o de negocis (com ara hotels o càmpings). "La gent s'ha adonat que l'aigua de mar, en aquests moments, és l'única alternativa", explica Judit Puig. I de fet, Aquamarina ja treballa per tenir més camions cisterna. Conscient, també, que si la sequera reverteix, aquesta alternativa "continuarà essent bona en un futur, perquè l'aigua de mar és un recurs abundant que permet alleugerir la pressió damunt aquells altres hídrics", concreta la sòcia fundadora.
Recordo fa 13 anys quan encara treballava que una panificadora industrial ja emprava aigua de mar per fer el pa i la brioixeria. I l'encarregat ja en aquells temps deia: Amb el panorama que es presenta aviat ho farà tothom. Però fa divuit anys no estava la nostra societat gaire preocupada pel canvi climàtic, de fet encara no ho està ara, seguim vivint en la ciutat alegre i confiada. Recordem a Fuster: La vigília d'una guerra, sovint, o gairebé sempre, sembla una festa. I tenim dues guerres a la vista, la del canvi climàtic i la tercera Mundial.
Però, jo he vist escrit més d'una vegada qui deia: «No passa res que no hagi passat abans» com si això volgués dir alguna cosa. Catalunya va patir una sequera més profunda i llarga al segle XVIII que l'actual (fins al moment actual; ja veurem quan més s'allarga). Però clar, ni la demografia ni la demanda eren les mateixes, menys encara els hàbits de consum del líquid element.
ResponEliminaBueno, tenim pendent el tema de l'aigua embotellada, a Madrid l'aigua d'aixeta diuen que es molt bona. Seria una bona solució. Mentrestant, a veure si plou, la Nuri diu que ja no plourà mai més, pero jo em refió més de Gilbert Becaud. La pluja per fi vindrà
ResponEliminaLos pageses de aquí dicen que ellos no habían visto una sequía igual, pero que lo que no entienden es que en las nuevas edificaciones, que hay muchísimas en El Prat, se han de poner motores para extraer el agua del subsuelo, y estos quedan permanentes, noche y día, porque sino se inunda la obra.
ResponEliminaPor otro lado, hay edificios sin planta de pàrquing, dado que aflora el agua a los cuarenta centímetros.
Aquí hay agua en abundancia, y me parece que se desaprovecha.
Igual Gavá y Viladecans.
Salut
Aquí i arreu es desaprofita aigua, i no és nou, les canonades de les ciutats i pobles en perden entre un 30 i un 40%. I després hi ha els pagesos que no tots s'han reciclat en la forma de regar. Diu la Mónica Hosap que a partir del 10 de febrer plourà.
ResponEliminaTerminaremos potabilizando las aguas residuales y si no, al tiempo. Lo de llenar las piscinas con agua de mar me parece una buena idea, otra cosa es el gasto en combustible que ellos supondrá, pero como aquí las soluciones siempre pasan por parchear, en lugar de arreglar el problema de fondo, pues bueno, será una forma de que surjan los nuevos negocios de aguadores como antiguamente ; )
ResponEliminaUn abrazo fuerte!
PD
A provecho para pedirte disculpas por anticipado, me temo que voy a subir una entrada que no te va a gustar nada de nada, espero que seas capaz de leerla con la misma generosidad que tu anterior entrada, que por cierto te gradezco mucho me hayas contestado, pero de verdad no hacía falta, buen día, a pesar de los pesares : )
Leeré la entrada, por supuesto, con el máximo respeto. Recuerda que no es la pregunta, sino la respuesta la que incendia el edificio.
EliminaUn abrazo!
Creo que por aquí ya están potabilizando las aguas residuales. https://www.aiguessabadell.cat/ca/depuracio
ResponEliminaUn abrazo
Com a anat el tema del "inset"...? L'has pogut canviar de color?
ResponElimina/* Menu
ResponElimina* ------------------------------------------------------------------ */
.H5-nav[role="navigation"] {
border-bottom: 6px inset darkgrey;
border-top: 6px inset darkgrey;
display: inline-block;
margin: auto;
width: 100%;
font-size:14.5px;
font-family:Amaranth;
font-weight:bold;
text-align:center;
Es aquest tros, no m'acabo d'aclarar.
És que no tinc clar el que vols fer, però vaga, si es tracta de canviar el color de les barres de sobre i sota el menú, solament has de modificar la paraula "darkgrey" per un codi de color hexadecimal (tipus #FF0000) i sobretot no oblidis acabar amb ";" (el punt i coma)
EliminaOK. Gracies
ResponEliminaPer si et serveix per alguna cosa, jo el tinc així:
Elimina/* Menu
* ------------------------------------------------------------------ */
.H5-nav[role="navigation"] {
border-bottom: 2px solid #f2f2f2;
border-top: 2px solid #f2f2f2;
display: inline-block;
margin: 6px auto;
width: 100%;
text-align: center;
}
He canviat el "inset" per "solid"
ok ara ho provo.
ResponElimina