Mai Máis, marees de voluntaris a les platges i bronca política. Fa més de vint anys de la catàstrofe del Prestige, però el guió és el mateix davant la marea de pèl·lets de plàstic que han tenyit de blanc la costa de Galícia. Les xarxes socials contribueixen inundant el timeline de missatges. Primer s'ataca: “Quin desastre”; i després, es pregunta: “Què són els pellets?”.

Els pelltes, nurdles –en anglès– són la font de contaminació plàstica més gran dels oceans. Unes boletes de plàstic de la mida d'una llentia que es fonen per fabricar bosses, ampolles, joguines o fins i tot components de cotxes. Són fàcils de transportar com a matèria primera, fins que un vaixell de càrrega de nom Toconao amb bandera de Libèria perd a alta mar un contenidor ple de sacs d'aquestes boletes davant de la costa de Viana do Castelno (Portugal) i salten les alarmes en una Galícia a precampanya electoral.

El PP dels 'hilillos de plastilina' no vol llàgrimes de sirena, però l'Alfonso Rueda&pellets = Mariano RajoY&Prestige és inevitable. Xapapote blanc. Els pellets fa gairebé un mes que van caure al mar, però és ara, en acabar les vacances de Nadal, quan arriben a la riba i creixen les acusacions entre polítics. El primer avís de la presència massiva de pellets a la platja do Vilar és del 13 de desembre, es rep al servei del 112 gallec i es comunica a Salvament Marítim. Així que tots avisats. El president de la Xunta assegura que el Govern no va informar fins al 3 de gener i per això el pla d'emergències no es va posar en marxa fins al dia 5. Mentides passatgeres i “contumaços”, replica Óscar Puente. El ministre, és clar, el tregui per colpejar el PP.

Mentrestant, els influencers s'han instal·lat a peu de platja, alguns amb milions de seguidors a Tiktok i més milions de reproduccions com @blondiemuser i el doctor surfer @guillermocarracedo. L'onada de solidaritat va arrencar a la platja Espiñeirido, s'ha estès per tota la costa i ha saltat dels SMS del Mai Máis a les aplicacions de missatgeria. Primer un canal de Whatsapp i, amb més d'un miler d'usuaris, es fa el salt a Telegram. Botes d'aigua, coladors de cuina, consells estranys per al triatge…

Entre missatges apareixen els haters digitals: “Alerta!!! un altre desastre està passant ara a Galícia, les nostres platges s’estan omplint de tiktokers”; “per protegir el medi ambient et desplaces en un cotxe (260 km), et compres una pila de cistells de plàstic en el bassar xinès i et treus uns fotons”. Si ajuden a netejar, like... - Isabel Garcia Pagan a l'avantguarda.