No estic gens sorprès. Més aviat gaudeixo de la mesquina satisfacció d'haver estat dels primers –permeteu-me per un dia la immodèstia– a denunciar algunes de les tropes que ara surten definitivament a la llum. Ho dic a propòsit del formidable reportatge de Manel Pérez sobre l'operació Catalunya, publicat en aquestes mateixes pàgines i que aporta llum i mètode a un sistema comunicatiu sobrecarregat de xerrameca interessada. Al final, com deia Goethe, la veritat sempre acaba resplendint.  Llàstima que llavors ja se n'hagi anat tothom... ho comenta el lletrat Javier Melero al seu article sobre l'operació Catalunya. Però d'aquest article el que m'interessa destacar és la part més sòrdida, la que afecta la família Pujol. Hi ha hagut casos més flagrants com els de Sandro Rosell o Xavier Trias, que ja he comentat més d'una vegada. 
Així i tot, em pregunto sense gaire entusiasme què farà ara l'Estat amb el passat brut que s'ha posat cruament al descobert, amb aquestes investigacions viciades per proves il·lícites i abusos de poder, amb aquests procediments judicials –alimentats per informes policials falsos i testimonis comprats – anquilosats mitjançant tàctiques dilatòries, perllongats durant anys per desposseir les víctimes d'energies o fins que acabin morint i els casos morin amb ells.  Em pregunto què es farà amb casos, per exemple, com el de Pujol. Perquè es pensi el que es pensi de Pujol (a qui es pot detestar més que a una sopa de tofu per la seva acció política, aquesta no és la qüestió), és difícil trobar en la història dels precedents judicials més gran compendi de desoris: des d'actes de declaració de testimonis davant la UDEF falses instades pel comissari Villarejo, fins i tot un llapis de memòria amb evidències tan il·lícites que el jutge les va haver d'apartar de la causa i per les quals l'anterior director adjunt operatiu (DAO) d'Interior va ser jutjat i condemnat; des de l'extorsió a bancs andorrans fins als missatges de felicitació de Jorge Moragas a Victòria Álvarez; des dels diàlegs per a besucs de Fernández Díaz amb els seus adlàters fins a l'assalt per encaputxats a un furgó que contenia objectes requisats a la família. Segur que els sembla que recorro a l'humor negre, però els asseguro que em limito a explicar la veritat. Això no té res a veure amb la culpabilitat o la innocència dels acusats. La regla és diferent: l'Estat té tots els mitjans a la mà, Policia, inspectors d'Hisenda, Fiscalia i tribunals, i pot fer servir tot el pes d'aquest poder per fer justícia amb una única limitació, jugar net i semblar tan honrat com es pugui esperar un món on això està passat de moda. Si no, tot és nul. Almenys això creuen els vells liberals amb males puces condemnats al desànim, com Javier Melero.

Per acabar, quan s'omplen la boca proclamant que Espanya és un estat de dret, un no pot evitar de pensar en allò de: "dime de qué presumes y te diré de que careces", perquè considerar Espanya un Estat de Dret, no és una redundància, és un oxímoron. Per cert. Que bonic és l'article primer de la constitució Espanyola:  1.- España se constituye en un Estado social y democrático de Derecho, que propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la justicia, la igualdad, el pluralismo político.... y dos huevos duros.

English French Spain
Sabadell, a 23 de Gener de 2024