{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

INSTRUCCIONS PER A SER UN BON TERTULIÀ

Ser tertulià no vol dir ni de bon tros ser periodista i ser periodista no obliga a ningú a ser tertulià. El tertulià és una professió en si mateixa que poc o gens té a veure amb el periodisme. No vol dir això, ni de bon tros, que grans periodistes no siguin també bons tertulians, però són una minoria que acaba convertint-se en la tempesta perfecta d'aquesta classe mitjana professional dominant que, dirigida per aquest o aquell partit a mitges amb determinades ràdios i televisions, converteix les graelles en una maquinària d'agitació i propaganda al servei del millor postor. Que dur és l'ofici de tertulià, obliga a opinar de tot sense saber de res, però també és un ofici en què s'aprèn i ràpid sobre terrorisme, política, terratrèmols, volcans, tsunamis, justícia i des d'ahir sobre estructures d'edificis i incendis. Res millor que un manual a la manera de Julio Cortazar que ens va deixar instruccions per plorar, per pujar una escala, o per com comportar-nos en les vetlles, Begoña Gómez Urzaiz ens deixa les instruccions per opinar. Prenguin nota si volen vostès dedicar-se a la cosa aquesta d'opinar o de dedicarse a tertulià de guàrdia.

"Si està vostè pensant en fer-se opinador, ja sigui com a tertulià, columnista o tuiter, sàpiga que hi ha una línia monetizable a curt i mitjà termini que consisteix en escandalitzar-molt per coses que cinc minuts abans de saber-les no li importaven gens ni mica. Per exemple: quins quadres hi ha en un museu de Baltimore, qui és la nova directora de Teen Vogue, com és el pla d'estudis en els estudis musicals a la Universitat d'Oxford.

1) És important no informar-se molt sobre aquesta o qualsevol altre qüestió, o, si decideix fer-ho, llegir només el que diuen altres opinadors de la seva corda sobre el tema, perquè si investiga una mica més a fons la mateixa, se li desmunta la columna o la intervenció o el fil de Twitter i ja tenim un problema. Per exemple, podria vostè assabentar-se que a Baltimore no han censurat als artistes blancs, sinó que han venut fons, com fan moltes institucions, per poder comprar més peces d'artistes infrarepresentats, que a l'exdirectora de Teen Vogue no la van fer fora només per uns tuits que va escriure als 17 anys, que a Oxford no deixaran d'ensenyar a Beethoven, sinó que uns pocs professors creuen que estaria bé ampliar el currículum a músics aliens a la tradició europea.

2) Amb aquesta informació filtrada i probablement mal traduïda que vostè té, el següent és elevar l'anècdota a categoria i concloure que tot està molt malament, que ja no es pot dir res i que a Shakespeare avui li haguessin muntat un piquet a la seva editorial.

3) Paraules bonus que li donaran un bon SEO i un airet resultón: neopuritanisme, precensura, autocensura, censura a seques, cancel·lat. Si participa vostè de la línia Canallita: agafar-sela amb paper de fumar. És horrible, però funciona. També funciona, fer-se trampes al solitari, o ... jo no sóc un expert, però com ciutadà de a peu crec que .... Parlar del que és políticament correcte i de manera ambigua sobre els migrants o el racisme, segons convingui. Donar la culpa Catalunya o al Govern de torn sempre funciona, i per descomptat negar que en anteriors ocasions s'hagués opinat el contrari al que s'està sostenint en aquest moment.

4) Sort i al toro, o no sabieu que ara els toros són subversius?"

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Los tertulianos se han convertido en expertos, y saben de todo y de todo opinan, siempre, eso si, bajo el prisma de quien abona su cuenta corriente, dado que no es lo mismo que lo haga MediaPro a que lo haga Prisa.
    Salut

    ResponElimina
  2. Milei, l'actual president de l'Argentina no ploris per mi, abans d'agafar la motoserra, dir fill puta al Papa i després reconciliar-se amb ell, també era tertulià. Per cert, el desaparegut Pablo Casado, també ho era a la sexta. Ara hi ha el seu segon Pablo Montesinos. que té una fila de Cayetano que no pot amb ell.

    Salut.

    ResponElimina
  3. Antes, los charlatanes vendían el "Ungüento de la Serpiente" o el "Bálsamo de Tigre", ahora venden ideas y opiniones en los platós de mierdavisión también conocida como tv. A lo mejor hay alguno bueno, pero ya perdía hace tiempo la capacidad de aguantar la cháchara, así que no los veo ni escucho.

    ResponElimina
  4. Ricard, els xarlatans eren gent seriosa que no enganyaven, sel's veia a venir de lluny, i no hi havia mala fe.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, sempre hi havia algun crèdul amb la boca oberta i ben disposat a ser "seduit" (Amb els púlpits passa molt semblant)

      Elimina
  5. Del meu blog R.P.I (em sap greu molestar-te) has de canviar l'adreça en el teu blogroll. És:
    https://ar-pi-ai.blogspot.com Lo siento mucho, no volverá a ocurrir. J.C.Rey)

    ResponElimina
    Respostes
    1. fet, hecho, hacido. Mira el blog en castellà, li he posat la Nordic

      Elimina
    2. Bona feina. Està irreconeixible. M'agrada com l'has versionat.

      Elimina