ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

'QUE CULPA TIENE EL TOMATE'

Qué culpa tiene el tomate que está tranquilo en su mata y viene un hijo de puta y lo mete en una lata y lo manda pa Caracas. Quilapayún.

L'exministra francesa Ségolène Royal ha estat protagonista aquesta setmana, quan, davant les protestes dels agricultors francesos, s'ha posat la gorra frigia i, com si hagués sortit d'un quadre de Delacroix, ha atacat els tomàquets espanyols, als quals ha qualificat de “falsos i incomestibles”. A França saben que la millor defensa és un bon atac i, enmig de les protestes del camp francès, l'ha emprès contra els tomàquets per donar-los la raó als agricultors gals, que es queixen que els exigeixen més controls que a ells els que provenen d'Espanya. No va aportar cap dada objectiva per dir el que va dir, però això forma part de la política del nostre temps, on tot s'hi val i els diputats perden diàriament una possibilitat de callar. Ni tan sols va adduir una experiència personal en un restaurant de la costa llevantina. Va ser un acte de populisme de baix preu i escassa percepció. El Partit Socialista francès està sota mínims, però la que va ser la seva candidata a la presidència el 2007 no sembla estar en millor manera quan intenta muntar la seva pròpia tomatina contra Madrid.

Un fantasma recorre Europa, no és el del comunisme ni el del terrorisme. El fantasma que recorre Europa és el de la protesta agrària, la ira dels petits i no tan petits propietaris agraris que se senten ofesos per les mesures de protecció del medi ambient, pels impostos, per la possible obertura de mercats (Mercosur), per les obligacions que acompanyen les subvencions de la PAC, pels tomàquets espanyols, pels enciams marroquins, i per l'altivesa del progressisme urbà moltes vegades. És una ira pilotada no només per Ségolène Royal, sinó per la ultradreta populista que veu la seva gran oportunitat a les properes eleccions al Parlament Europeu. Un fantasma recorre Europa i la setmana que ve intentarà sacsejar el Govern espanyol. Ningú l'acusarà de terrorisme i ho faran bé. Les democràcies es protegeixen a si mateixes, evitant l'arbitrarietat i cercant vies de sortida quan una protesta social adquireix magnitud. - la vanguardia.com

Publica un comentari a l'entrada

9 Comentaris

  1. Jo, començo a sospitar que això d'"Europa" no és altra cosa que un pecat contra natura. Conformada per una llista de suposats socis que en realitat s'odien a matar. Per cert, molt semblant a Espanya i les seves autonomies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És la història d'un fracàs anunciat, les misèries de cada nació s'imposen, al que haurien de ser els Estats Units d'Europa. Amb una sola selecció d'esport per començar, i així seguir amb la resta. I per acabar-ho d'adobar Alemanya no gira rodó. Brussel·les, tenim un problema!

      Elimina
  2. falsos i incomestibles”
    Como todo, todo tiene su variedad.
    Compra un kilo de tomate Raf de Montserrat. A menos de 8´50 no los encontrarás en el mercado del Ninot.
    Puedes también comprar un kilo de tomate de Buniol de los de la tomatina, sirven para eso y los encuentras a un euro.
    Hay , como en todo, quien vende calidad , y hay, quien vende precio.
    La ministra defiende lo suyo sin tener argumentos de base.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. El RAF de sempre ha estat un tomàquet car enguany no n'hi ha molt i el que hi ha no és ben bé de la mateixa qualitat. Segolène és una oportunista que va a la desesperada, pensa que el Parit Socialista francès actualment són tres i l'astròleg. Al mercat de la Creu Alta tenen molt producte de proximitat en tomàquets dels horts dels jubilats del rius Ripoll i Sec

      Salut

      Elimina
  3. Por parte de la exministra es una impertinencia agresiva, cara a su galería, desde luego. Otro tema que está fastidiando mucho a los agricultores -donde no es oro todo lo que reluce- es que los mercados son cada vez más amplios, conllevan muchos compromisos, tienen que ampliar su campo de competitividad y sin embargo las perspectivas de los cambios que están obrándose en economía, política y sociedad son cada vez más imparables. Nunca llueve a gusto de todos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya, pero este no es un problema nuevo, viene de lejos, y se llama globalización y también monopolio de los grandes supermercados.

      Elimina
    2. Ja que a casa teva estem parlant de fusta. M'agrada molt una expressió molt nostrada: JUSTA LA FUSTA!

      Elimina
    3. més al sud-est solen dir que "va a missa" (no tenen res més al cap que anar a missa i treure sants en processó)

      Elimina