Conec casos en què aquestes persones han estat acomiadats o relegats a llocs de treball inferiors només pel fet d'haver format part d'un projecte política” Val la pena dedicar-se a la política es pregunta Salvador Enguix. De vegades em solen preguntar si val la pena dedicar-se a la vida política, i acostumo a explicar el següent. Dec portar prop de 35 anys treballant de periodista. Temps en què crec que he conegut més de tres-centes o quatre-centes persones que han desenvolupat algun tipus d'activitat política, així en institucions com la Generalitat Valenciana, el Govern o les Corts Valencianes, a la vida orgànica dels partits i fins i tot en organismes de la Unió Europea. Homes i dones de forces d'esquerres i dretes, des de ministres, diputats nacionals o autonòmics, presidents, directors d'empreses públiques, alcaldes o alcaldesses, regidors, comissaris europeus, assessors, secretaris autonòmics o directors generals.
Doncs bé, puc comptar amb els dits de la mà les persones que han aconseguit sortir de la política en condicions, diguem-ne, dignes. Que s'han pogut incorporar a la vida civil, si es pot dir així, sense estigmes que empitjoressin la situació que tenien abans de fer el pas i acceptar ser gestor dels recursos públics. Quan parlo d'estigmes em refereixo a tot allò que ha pogut erosionar la imatge pública i personal, també familiar, d'algú que hagi assolit una responsabilitat institucional fins a impedir tenir una vida "normal" quan s'abandona la política. Podríem començar pels casos més greus, la dels que han estat sotmesos a un procés judicial, que en el cas valencià són una multitud.
El que passa és que d'aquesta multitud en són pocs els condemnats (encara que en el cas valencià la xifra és voluminosa) i molts els absolts o que, directament, els casos han estat arxivats. Per a molts d'aquests homes i dones “innocents”, la seva vida ha estat un infern, en gran part per la lentitud de la justícia.
Durant anys, en espera de judici, han vist la seva reputació enfonsada, amb una dura, i de vegades cruel, exposició a l'ecosistema comunicatiu, cosa que els ha dificultat recuperar una vida laboral o professional en condicions de normalitat. Per no parlar de la qüestió personal, del preu que han pagat les famílies, les dones, els marits, els fills, els germans i els pares. Donaria per a un capítol a part. Però és que fins i tot per a la majoria d'aquells que han abandonat la vida política sense la vigilància judicial tampoc no ha estat fàcil. El mer fet de pertànyer a un partit i haver exercit una responsabilitat pública té un preu, de vegades excessiu. Encara més si aquestes persones han de tornar a una activitat privada com a assalariats d'una empresa o com a autònoms. Conec casos en què aquestes persones han estat acomiadades o relegades a llocs de treball inferiors només pel fet d'haver format part d'un projecte polític. Solen sobreviure millor a aquest retorn els qui tenen guanyat un lloc en la funció pública, sigui a l'administració general o, per exemple, com a professors universitaris. En cas a part, són els que abans de la política tenien la vida resolta, en l'aspecte econòmic; són molt pocs. Això explica, en part, que siguin molts els que, un cop ingressats a l'exercici de la política, fan tot el possible per no abandonar-la. Saben que "el seu" retorn a la vida civil serà complex i, també, traumàtic. Passa més en aquells que fa molts anys que estan en la representativitat pública i que han perdut, o no en tenen, ressorts de seguretat per aterrar amb garanties en un lloc de treball allunyat de les institucions. En altres paraules, s'eternitzen. N'hi ha que poden arribar a estar tota la seva vida en llocs públics, aspecte que no ha de ser ni bo ni dolent, però que en alguns casos s'observa com un exercici simplement de supervivència. Col·laboren, i molt, els mateixos partits, que de vegades es converteixen en grups d'interès amb vocació de protegir els seus associats fins a les darreres conseqüències. Escenari que s'agreuja, amb episodis fratricides, quan aquests partits perden el poder i tenen molt poc a oferir als militants destacats. Val la pena dedicar-se a la vida política? Afegeixo a allò dit que crec que no hi ha res més noble que gestionar amb criteri els recursos públics per aconseguir que els ciutadans tinguin una millor qualitat de vida. I he escrit moltes vegades que els polítics estan mal pagats. Però dubto molt que jo fos capaç de recomanar a ningú que fes el pas a la política, perquè, en segons quins contextos, ser polític és gairebé un acte d'heroisme. Això és el que acostumo a contestar a qui em pregunta.
Cada acto, su consecuencia.
ResponEliminaSi quieres dedicarle tu tiempo a la política, has de entrar desnudo y salír desnudo. Dedicarte a la política es amor al ciudadano, y como tal, es un acto trascendente.
Así que la gente que quiera entrar se lo ha de pensar.
Es evidente que esa persona tiene que vivir, por lo que su cuentas, han de ser trasparentes y no enfadarse cuando le pidan los libros de caja.
`
ResponEliminaPer això, molta gent que val no es posa en política. Cobren poc els que no posen la mà al calaix, com Ávalos - per exemple i sempre presumptament -
Es cierto, en este sentido es verdad que no valoramos desde fuera el coste humano que supone exponerte a estar bajo el foco constantemente, no ocurre sólo en la política, en el mundo del artisteo, la misma realeza, que nacen sin poder elegir.. desde fuera sólo vemos lo que vemos, pero vivir expuestos constantemente debe ser muy duro, por eso entiendo la postura de Ávalos, máxime cuando gracias a él personajes como Sánchez está donde está y que al fin y al cabo, tanto Ávalos como el propio Sánchez, han pecado de lo mismo, confiar en quien no debían. Por eso, si sumamos al desprestigio personal y profesional , las desilusiones afectivas y emocionales.. es verdad, casi hay que ser un héroe para meterse en política o tener más cara que espalda y que te resbale todo, que supongo también habrá gente así.
ResponEliminaUn abrazo muy fuerte!
Sería importante resaltar algo que parece obvio, pero no lo és. No todos los políticos son iguales. Y fíjate que los que se meten en política, sin ser políticos, duran poco.
ResponEliminaUn abrazo!
Reprobamos a los políticos que han confiado en quién no deben. Pienso que ese es el menor de sus pecados, porque, decidme: ¿Se puede confiar en nadie o es algo que solo ocurre en las novelas y las películas?
ResponEliminaY si no se puede confiar en nadie, o bien te lo montas tu solito, cosa que es imposible o acabarás pringando de un modo u otro. Yo tengo dificultades para entender como se puede esperar que alguien se dedique a la política para ganarse el cielo de los altruistas o la corona de santo. Superman no existe.
Batman mora entre nosaltres: https://kollonades.blogspot.com/2020/04/un-misterios-batman-insta-la-gent.html
EliminaTens molta raó, però sempre acabes confiant en algú, en política y en la vida civil. Superman no existeix, però....y Batman?
ResponEliminaA mi me gustaría que fuese obligatorio haberse dedicado a gestionar algo antes de acceder a un cargo público. Es decir algo tan sencillo como tener experiencia en gestionar cosas porque sino pasa como en Correos que ponen a un amigo del "líder" que en cinco años ha dejado un pufo de 1.100 millones de euros, y eso en pleno boom de la mensajería. . ¿Quien le va a contratar de su dinero?. La gente que tiene un trabajo y lo hace bien no se va a política a tratar con personajes como estos. ¿Quien va política? quien no sirve para nada. Es triste pero es asi.
ResponEliminaUn saludo
https://www.elmundo.es/economia/macroeconomia/2023/07/04/64a3fd2cfdddfff1198b4578.html
https://cincodias.elpais.com/companias/2024-02-28/saura-acomete-una-profunda-remodelacion-de-la-cupula-de-correos-para-reflotar-a-la-empresa-publica.html
EliminaPodemos seguir así hasta la intemerata, y lamentablemente no arreglaremos nada.
ResponEliminaSalutte