L'estafa dels 'm'agrada' arrasa WhatsApp: “Hi ha víctimes que han perdut 18.000 euros en 48 hores”. La Policia adverteix d'una nova estafa que es reprodueix des de fa mesos en què s'ofereixen diners per 'm'agrada': “Hi pot haver centenars de víctimes”
“La nostra empresa treballa amb empreses d'Instagram que estan disposades a pagar per una exposició més gran, per la qual cosa la nostra empresa necessita contractar un munt d'empleats. Et faré un encàrrec de prova i, un cop acabat, et pagaré cinc euros per veure si estàs preparat per a la feina. Podeu guanyar entre 50 i 600 euros o més al dia. T'interessa treballar amb nosaltres?”. És un dels ganxos que utilitza una nova estafa que està arribant a través de WhatsApp persones de tot Espanya. Segons ha pogut comprovar aquest mitjà, arriba des de números registrats al Regne Unit, Líbia, Guatemala, Bangla Desh o Togo, així com també telèfons de prepagament donats d'alta a Espanya.
Es tracta d'un missatge a porta freda que molts usuaris no poden evitar respondre amb la senzilla prova que el ciberestafador demana per donar una recompensa: enviar una captura que mostri que han donat 'm'agrada' o 'seguir' al perfil d'Instagram o YouTube que els ha sol·licitat. Si ho fan, rebran al moment un Bizum de cinc euros, tal com es prometia. Aquest és el veritable parany que pot portar a desfalcs de fins a 18.000 euros en 48 hores, avisa la Policia Nacional.
elDiario.es, ha passat uns quants mesos investigant aquesta estafa amb ajuda d'experts en ciberseguretat i en contacte amb la Policia Nacional. Tot i que hi ha diverses variants de l'estafa, la pràctica més habitual és que els ciberestafadors condueixin les víctimes cap a Telegram, una xarxa de la qual és més senzill fugir sense deixar rastre.
Per això, i una vegada demostrat que la persona contactada està disposada a seguir les seves instruccions, la ciberdelinqüent (solen utilitzar noms femenins, segons ha pogut comprovar aquest mitjà) proporciona un “codi de la feina” i demana que l'usuari els ho transmeti al “comptable” que opera a Telegram. Quan l'usuari realitza aquesta petició i escriu a la comptable a Telegram, rep una contestació immediata. Aquest, a més, puja encara més els possibles guanys diaris. “Pots unir-te com a empleat oficial. Podràs guanyar 1.120 euros al dia. Et presentaré la tasca i et pagaran cinc euros després de la introducció! Gràcies per la vostra cooperació”, respon després de rebre el codi subministrat per l'usuari. A continuació, la “comptable” procedeix a informar de la manera com desenvoluparà la relació. “Tipus 1: feu clic a l'enllaç de la tasca grupal, mireu el vídeo, augmenteu les vistes del vídeo i guanyeu comissions. Tipus 2: Tasques inicials del venedor, ajuda els venedors a generar dades reals i rebre comissions”, explica. Alhora, sol·licita a l'usuari que s'uneixi al “grup de tasques” on es van publicant els diferents treballs del dia. Es tracta d'un altre canal de Telegram en què estan participant centenars d'usuaris més per informar que estan fent les tasques i rebent recompenses, segons ha pogut contrastar elDiario.es i confirmen fonts de la Policia Nacional.
Aquest mitjà ha intentat posar-se en contacte amb alguns dels membres d'aquests grups sense èxit. Unit a les seves imatges de perfil, molt similars a les imatges de persones creades amb intel·ligència artificial, apunta que bona part dels membres d'aquests grups són falsos i estan destinats a fer creure la víctima que hi ha moltes persones involucrades a la feina.
Tot i això, aquest canal de Telegram és un altre dels trucs que els ciberestafadors utilitzen per guanyar-se la confiança de la víctima. "En aquest canal comencen a veure que un usuari diu que ha rebut un ingrés de 500 euros, un altre que n'acaben d'arribar 600. Aleshores ells fan la tasca que els havien assignat i ràpidament els arriben els 5 euros", expliquen a aquest mitjà fonts de la Prefectura Superior d'Aragó de la Policia Nacional, la primera a avisar d'aquesta estafa.
Un cop completada una, dues, o tres tasques senzilles i de pocs diners, els ciberdelinqüents llancen un altre ganxo. És el “tipus 2”, en què els col·laboradors guanyaran suposades “comissions”. El que han de fer és enviar sumes de diners cada cop més grans a números desconeguts, per després rebre aquesta suma més una comissió. El parany comença a tancar-se. “No escriguis a aquest número. Només fes el bizum”, va escriure un dels números desconeguts quan un dels experts de seguretat que van col·laborar amb elDiario.es per desentranyar l'estafa es va posar en contacte amb ell.
Si la víctima accedeix a fer aquests pagaments haurà caigut a l'estafa, ja que els ciberdelinqüents ja no tornaran a ingressar-li tants diners com per tenir guanys. Si continueu confiant que ho faran el desfalc pot ser majúscul. "Tenim una denúncia en què una dona en va perdre 18.000 en 48 hores després de rebre el primer missatge", revelen des de la prefectura policial d'Aragó.
“És una denúncia molt representativa de com funciona aquesta estafa”, expliquen. “Li diuen que ingressarà 500 euros aquí i que en lloc de donar-li cinc euros, li donaran 600. Ella fa el bizum i de seguida en rep un altre de 400 euros i després un altre de 200. Li diuen que com més inverteixi, més comissions tindrà. Aleshores ella segueix fent bizum als altres”, detallen els agents.
“S'entén que el que està fent ella aquí és proporcionar aquests suposats beneficis a un altre estafat. Al final se suposa que si inverteixes 10.000 te n'emportaràs 5.000 més. El problema és que un cop has invertit els 10.000, no en recuperes 5.000. Quan comences a sumar i restar, resulta que t'han fet moltes menys transferències dels que has fet i has perdut els teus diners”, continuen les mateixes fonts policials.
“Al final, després de fer-los una transferència gran, simplement desapareixen i t'adones que t'han estafat”. Els comptes de Telegram desapareixen i els números de WhatsApp s'anul·len. Així ha passat amb tots els que elDiario.es, ha investigat per a aquesta informació, I ha pogut comprovar que els ciberestafadors utilitzen diferents tàctiques per guanyar-se la confiança de la víctima. Una és suplantar empreses de màrqueting reals i fer-se passar pels seus empleats. “La nostra plataforma opera de manera totalment legal i compta amb un certificat de transparència. A més, podeu trobar testimonis i testimonis de transaccions reeixides d'usuaris satisfets del nostre equip”, va assegurar una de les captadores a aquest mitjà alhora que enviava documentació de l'empresa Webpositer.
“En el nostre cas ens vam assabentar pels mateixos usuaris que rebien aquests missatges i que ens trucaven per verificar si efectivament estàvem darrere d'aquests missatges”, afirma a aquest mitjà Iñaki Tovar, soci de Webpositer, que el va denunciar a la policia i va avisar-ne xarxes socials del que estava passant. "És frustrant veure la impunitat amb què es poden cometre aquest tipus d'accions avui dia", lamenta. Una altra de les afectades ha estat Marketinet, una agència amb seu a Madrid. “Els ciberdelinqüents han utilitzat el nostre nom per posar-se en contacte amb tercers i intentar estafar-los amb diferents excuses. De fet, el seu”modus operandi“ha consistit a crear grups de WhatsApp o Telegram en nom nostre, per després oferir als seus integrants l'oportunitat de guanyar molts diners a canvi de ”likes“, subscripcions a webs o visualitzacions de vídeos a Youtube” , han avisat.
Un altre dels ganxos utilitzats pels estafadors és fer-se passar per treballadors d'Infojobs al seu primer missatge. En aquest cas, a més, el ganxo es llança a través de l'SMS, no de WhatsApp, però la narrativa és la mateixa: “Lliurament diari de 50-500 euros”.
Joder...¡cómo está el patio¡...si es como el timo de la estampita pero en versión 2.0
ResponEliminaSalut
Miquel, el timo de la estampita a día de hoy aún se practica, y aunque parezca mentira hay gente que pica.
EliminaHombre, sinceramente, hay q ser muy ingenuo y pelín pánfilo, para enviar dinero a un desconocido con la esperanza de q te lo aumente "porque sí "...Eso sí, mucho cuidado con lo watshaps de desconocid@s normalmente anglosajones, desde lugares rarísimos, ofreciendo trabajo o recibir dinero en cuenta... es blanqueo de capitales o fishing...Abrazo fuerte!!!
ResponEliminaPues ha habido cientos de inocentes según explican en el diario.es.
EliminaUn abrazo 2.0!
Los timadores se adaptan a los tiempos ultramodernos, incluso se adelantan si ven resquicios. Y las nuevas tecnologías, sumadas al ansia de ganancia y a la bobería de los usuarios propician nuevas formas de engaño, sea monetario, ideológico o moral.
ResponEliminaEn casa no contestamos a nadie que no tengamos su número guardado. I en WhatsApp tenemos los justos de la familia y poco más.
EliminaEl Whatsapp no te hace más tonto del culo, de lo que eres sin él. Como decían en Yoigo: "verdad, verdadera".
ResponEliminaDoncs sí, la tonteria ve de naixement. EL Whastapp en si es útil, pero qui el fa servir no.
Elimina