PER TENIR VERGONYA DE SER ESPANYOL

El progressiu cinisme amb què s’abusarà de la intel·ligència artificial posarà a prova la nostra capacitat de distingir entre la veritat i la mentida. Perquè us aneu preparant, us proposo aquí, estimats lectors i lectores, un petit exercici mental. Vejam si sabeu quina o quines de les següents tres frases són fake i quina o quines són reals.

1.- Els expresidents de govern espanyols, Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar han comparegut en un escenari aquesta setmana per proclamar el seu repudi conjunt als insults, les mentides i la difamació en la política.

2.- Els expresidents dels Estats Units Donald Trump, Barack Obama i George W. Bush han proclamat aquesta setmana el seu repudi conjunt als insults, les mentides i la difamació en la política.

3.- Els expresidents de l’Uruguai Pepe Mujica, Luis­ Alberto Lacalle Herrera i Julio María Sanguinetti han proclamat aquesta setmana el seu repudi conjunt als insults, les mentides i la difamació en la política.

Confio que la majoria l’heu encertada: les primeres dues són falses; la tercera és la bona. És que acabo de viatjar a l’Uruguai, un trajecte de tretze hores cap a un món millor, un país definit per l’ONU i d’altres com el segon en democràcia, transparència i seguretat del continent americà, després del Canadà. La setmana que vaig passar a Montevideo em va oferir una visió de civilització democràtica deliciosament aliena a la barbàrie que consumeix el discurs polític a Espanya, on visc, i els Estats Units, dels quals m’hipnotitza la demència trumpista.

La suada paraula polarització queda curta per descriure el que es viu als Estats Units i Espanya, per no parlar de la resta de l’Amèrica Llatina, en particular de l’Argentina, on fa estona que els polítics fan servir la ràbia com a mitjà preferit d’expressió. A l’Uruguai la polarització seria un fenomen desconegut si no fos que alguns llegeixen les seccions internacionals dels diaris. El que els defineix allà és el consens, virtut de la qual no paren de vantar-se.

Als tres expresidents uruguaians els uneix la idea de cuidar la democràcia i evitar el contagi de fora.

Us ofereixo com a exemple el taxista que em va recollir a l’aeroport. És un tòpic això del taxista que li explica el seu país a un periodista estranger, però el més curiós aquí va ser que va ser l’actitud del meu conductor va ser molt diferent de la dels milers amb què he conversat pel món durant anys. El més habitual són les queixes, gairebé sempre des del capitalisme pur que la solitària professió de taxista exemplifica. El que em va tocar a l’Uruguai va ser, a sobre, un exsoldat.

El més lluny imaginable a un votant de Vox, o de Trump, en Claudio em va dir que estava molt a favor de l’arribada recent al seu país d’immigrants veneçolans i cubans (“treballen de valent i aporten molt”) i es va estendre amb orgull sobre com en són de fraternals les relacions entre polítics opositors i que honest que és el sistema uruguaià. Mentre parlava i parlava em va venir al cap una frase que vaig sentir una vegada i vaig pensar: l’Uruguai deu ser un país de fanàtics moderats.

La trobada d’aquesta setmana que va ajuntar els expresidents Mujica, Lacalle i Sanguinetti em va confirmar la impressió. No era ni la primera que celebraven tots tres en públic, ni serà l’última. Amb unes eleccions generals a la vista, que se celebraran l’octubre d’aquest any, s’han llançat a una mena de roadshow pel país. Tot i que discrepen en les receptes que proposen per al benestar general, el missatge del trio sempre és el mateix. Mujica és d’esquerres, Lacalle de centredreta i Sanguinetti està entremig, però el que tenen tots en comú és la profunda convicció que cal cuidar la democràcia uruguaiana i evitar el contagi de fora, especialment el que prové de l’altra banda del Riu de la Plata.

“El compromís nacional va més enllà dels segells partidaris”, va declarar Mujica. “Per això som aquí, aquesta espècie de sindicat estrany que no hi ha a cap país del món: per intentar ajudar les noves generacions i que, malgrat totes les diferències, mantinguin altura i que preservin aquell capital que jo anomeno ‘nosaltres’”.

Lacalle Herrera va recomanar “als protagonistes de la campanya electoral que comptin fins a 10 abans de contestar una cosa que se’ls atribueix o una crítica”. I hi va afegir: “Els que som de l’ofici sabem que després de l’últim cap de setmana de novembre hi haurà un govern que espero que m’agradi a mi... però, tant si m’agrada com si no, és el govern, i llavors reservem-nos per ell una miqueta d’amor i respecte”.

Sanguinetti, el primer president democràtic després d’una dictadura militar que va caure el 1985, va dir que estava “totalment amb els companys”. “Per això som aquí, perquè no ens arrosseguin les marginalitats de les xarxes, les marginalitats de la política, la marginalitat de la societat, i que discutim el que hàgim de discutir, que discuteixin els candidats, que discuteixin els partits, els parlamentaris i no deixar-nos arrossegar a tots aquells debats laterals, que des de l’anonimat de les xarxes... de la viralització d’una foto que ara no sabem si és real o si s’ha fet amb la intel·ligència artificial, que no ens deixem arrossegar en el debat per aquelles forces i aquells fenòmens que hi són”.

Vaig parlar amb diversos experts uruguaians, entre ells Mujica mateix, perquè m’expliquessin com han aconseguit evitar que la política es redueixi a un joc brut sense regles en el qual la responsabilitat de governar per al bé comú esdevé, com sembla ser el cas avui a Espanya, un tema secundari, gairebé oblidat.

Les respostes van ser tres: els uru­guaians no s’inventen problemes innecessaris (penso en Espanya i els drames al voltant de l’independentisme català); van patentar la socialdemocràcia a l’Amèrica Llatina fa cent anys (els suecs van venir a aprendre de l’Uruguai), i viuen des de fa temps al país més ateu del continent. Com a feliç conseqüència, em van explicar, a l’Uruguai no són captius d’aquells antics hàbits mentals absolutistes, carregats d’indignació moral, que caracteritzen tants polítics espanyols, siguin creients o no.

Ha estat refrescant l’experiència uruguaiana, i per això vaig tornar a Espanya fa uns dies com tornava del Canadà als Estats Units quan vivia a Washington: amb la sensació que tornava a la jungla. A això hi vaig afegir, des del meu costat espanyol, una trista barreja d’enveja i vergonya. - John Carlin a la vanguardia.

Publica un comentari a l'entrada

15 Comentaris

  1. Sigo sin entender una cosa:
    El presidente Mujica es, ha sido y por lo que se vé, será, el mejor valorado en su cargo y como persona (desde luego lo vale), entonces y ahí mi pregunta: Por qué no salió reelegido en el 2015 y ganó Tabaré, del partido contrario.
    Es una cosa que no puedo entender.

    ResponElimina
  2. No ho se. La política te aquestes coses, tambe a Uruguay. Estic de cangur del Biel.

    ResponElimina
  3. No me gustan nada este tipo de manifestaciones, además , este periodista lo tiene fácil, q deje de serlo q tiene doble nacionalidad. Puedes criticar un determinado comportamiento incluso muchos o todos, pero nadie debe renegar ni avergonzarse de quien es, de donde es, ni de donde viene..en fin, otra cosa es q efectivamente resulte admirable el perfil y talante de los políticos uruguayos y lo más admirable q siendo de corrientes e ideologías contrarias sean capaces de confraternizar y incluso unirse por el bien común, tal cual han hecho...Preguntas Miguel q por qué no salió Mugica siendo el mejor valorado por dos cuestiones q preocupan mucho e Uruguay, su polémica ley de la legalización de la marihuana y la inseguridad ciudadana , dicho por gente de allí, a pesar de lo cual, sigue siendo allí y aquí un tipo muy querido y valorado.

    Buena semana y un abrazo fuerte abuelito ; )

    ResponElimina
    Respostes
    1. El título del artículo quizás no sea el más adecuado, pero el contenido creo que si. No sé, hoy el peque estaba muy alborotado, debe sentir el tiempo.

      Un abrazo!

      Elimina
  4. De la Wiky:

    Religión en Uruguay (2023)7​
    Afiliación % de la Población
    Ninguna 52.0%
    Católico 37.8%
    Evangélico 5.2%
    Otros 5.0%
    No está mal, para los tiempos que corren que un 42% sigan una religión, en un pais tan moderno y práctico. Pero eso de que a ellos no les llegará, la polarización política, la división, está por ver. Ya veremos, cuando la migración, llegue a un punto máximo, cuando los venezolanos y cubanos copen puestos de trabajo a ver si los siguen mirando guapos y trabajadores. También la Argentina de los treinta, cuarenta era el pais de la riqueza y oportunidades. Mi suegro ,pamplonica, emigró muy pequeño a Argentina.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disculpa, Car, ¿en qué fecha aproximada emigró tu suegro a Argentina? Y si no es mucho preguntar, ¿a qué provincia?

      Elimina
    2. A mí también me ha sorprendido lo de que hay pocos católicos, como me sorprende que haya solo un 5.2% de evangélicos. Lo de Argentina,.es para darles de comer aparte, quien les ha visto y quien les ve, y con Milei parece que irán de Guatemala a guatepeor, aunque habrá que esperar a ver el patilludo.

      Elimina
  5. No sé si los uruguayos se conservarán tan puros y castos como les pinta Carlin, pero hago votos porque al menos se mantengan lo menos contaminados posible de las virulencias y desajusates de otros países americanos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A estas alturas parece que resisten, solo hay que echar un vistazo alrededor

      Elimina
  6. Mi suegro,murió en 1948,mi mujer era pequeña,pero por lo que le decía su madre,emigró a Argentina, a dónde no lo sé. Haciendo números debía ser los finales de los veinte.Toda una historia,cuando volvió, guerra civil,encarcelamiento...De película.

    ResponElimina
    Respostes
    1. O sea que tu suegro emigró a Argentina en los buenos tiempos de antes de Perón y la dictadura. Bueno, y a Perón, o a Evita hay que agradecer que nos trajera la moncheta perona,

      Saludos.

      Elimina
  7. Me olvidaba,en la religión católica (por lo de San Pancracio),ser declarado santo,no significa divinidad o algo parecido,simplemente que hizo algo ejemplar,que sirva de modelo a seguir.A mi también me parece raro,tan pequeño,pero sabios tiene la Iglesia.Pero lo de las colas,en tiempos de crisis,es una realidad.
    Saludos

    ResponElimina
  8. 15 años no dan para mucho, pero el tema de la santidad de los Santos, como todo es cuestión de fe. Por cierto, estoy releyendo a Huxley y me parecen muy interesantes las reflexiones de Mustafà Mond sobre Dios. Saludos.

    ResponElimina
  9. La diferencia es que ellos son la España de Adolfo Suarez, Fraga y Carrillo, la tan denostada por algunos Transición. Ya les llegara la de Zapatero, Aznar y Sanchez, siempre llega.
    Un saludo.

    ResponElimina
  10. Adolfo Suarez, Fraga y Carrillo no son precisamente referencia de nada positivo de la denostada transición, denostada por méritos propios entre otros de estos tres. La comparación que hace Carlin es la que toca por las fecha en que hace la misma.

    Saludos.

    ResponElimina