És possible que la nostra civilització sigui el resultat d'un esforç prolongat per obtenir de la màquina poders que l'home antic posseïa: comunicar-se a distància, elevar-se a l'aire, alliberar l'energia de la matèria, anul·lar el pes, etc. També és possible que, en arribar a l'extrem dels nostres descobriments, advertim que aquells poders es poden fer servir amb un equip tan reduït que la paraula «màquina» canviarà de sentit. Haurem anat, en aquest cas, de l'esperit a la màquina i de la màquina a l'esperit, i algunes civilitzacions remotes ens ho semblaran molt menys. En el seu discurs de recepció a la Universitat d'Oxford, el 1946, Jean Cocteau va referir aquesta anècdota. 
«El meu amic Pobers, catedràtic de parapsicologia d'Utrecht, va ser enviat a les Antilles Amb la missió d'estudiar el paper de la telepatia, molt freqüent entre els homes senzills.  Quan una dona vol comunicar amb el marit o el fill, que han anat a la ciutat, es dirigeix a un arbre, i el marit o el fill li porten allò que els ha demanat. 
Un dia va assistir Pobers a aquest fenomen i li va preguntar a la pagesa per què se servia d'un arbre; la resposta va ser sorprenent i capaç de resoldre tot el problema modern dels nostres instints atrofiats per les màquines, a les quals es confia l'home.
Heus aquí, doncs, la pregunta: Per què es dirigeix a un arbre? I heus aquí la resposta: Perquè sóc pobre. Si fos rica, tindria telèfon.»
Els electroencefalogrames de ioguis en èxtasi mostren corbes que no corresponen a cap de les activitats cerebrals que ens són conegudes en estat de vigília i de son. Al mapa de l'esperit civilitzat hi ha molts blancs il·luminats: precognició, intuïció, telepatia, geni, etcètera. El dia que es faci de debò l'exploració d'aquestes regions, el dia que s'obrin camins a través dels diversos estats de consciència desconeguts de la nostra psicologia clàssica, potser l'estudi de les civilitzacions antigues i dels pobles anomenats primitius revelarà veritables tecnologies i aspectes essencials del coneixement. Mentrestant, ePlant ofereix una solució per monitoritzar la salut dels arbres i detectar possibles problemes, és per això que l'empresa desenvolupadora de la idea va crear un dispositiu anomenat TreeTag. Aquest aparell ha de ser col·locat al tronc de l'arbre o planta i així és capaç de reconèixer i arxivar diverses dades com temperatura, humitat, inclinació i el diàmetre. Quan les dades són mesurades s'envien al núvol i es poden consultar des de l'aplicació mòbil de ePlant. 
Però el més sorprenent és que l'app també permet que els usuaris parlin amb els seus arbres, usant el model de llenguatge generatiu ChatGPT. Ja veieu que ePlant ofereix una solució alternativa pero que entenc no va en la direcció correcta. La tecnologia no és el camí.