El nou malson del Congo és de color blau. El cobalt, un metall blau utilitzat a les bateries de liti recarregables, ha canviat la vida dels nostres aparells tecnològics: gràcies a ell, els nostres mòbils, ordinadors o cotxes elèctrics es carreguen abans, funcionen durant més temps i s'escalfen menys. La contrapartida és un infern per a milers de persones al Congo. A Cobalto Rojo (Ed. Capità Swing), l'investigador Siddharth Kara (Knoxville, EUA, 1974), destapa l'horror que connecta el nostre mòbil amb les profunditats de les mines congoleses. Xavier Aldekoa l'ha entrevistat a la vanguardia.
El 2016, uns col·legues africans em van avisar que alguna cosa dolenta passava amb la mineria de cobalt al Congo. En aquell moment, pensava que només era un color usat en pintures. Vaig viatjar al Congo el 2018 per fer un estudi acadèmic, però el que vaig veure en aquell primer viatge, el patiment i la degradació, va ser tan greu que vaig sentir que el món necessitava saber-ho. Per això vaig escriure aquest llibre.
- Què va veure?
Vaig veure el rellotge moral de la humanitat retrocedir dos segles fins al temps en què la gent d'Àfrica era tractada com a salvatges subhumans per l'ordre econòmic global. De sobte hi havia un altre tresor desitjat per tothom al Congo i el món no mostrava cap preocupació per la dignitat o el benestar del poble congolès. I el pitjor és que tots nosaltres no podem funcionar ni 24 hores sense cobalt i tres quartes parts del subministrament mundial provenen del Congo, que s'extreu en condicions espantoses, violentes i degradants.
- La història de patiment del Congo és extensa...
Però mai en la història de l'esclavitud hi va haver tanta degradació humana per als que són a baix, ni es van generar tants guanys per als que són al cim. El Congo del rei Leopold va ser un horror, però aquell saqueig és un gra de sorra en comparació dels diners que guanyen les empreses i la quantitat de vides que es veuen afectades. Algú al Nord Global funciona sense cobalt? Imagina'n l'escala.
Dos nens congolesos treballen en tasques d'extracció del cobalt i s'exposen a elements tòxics i contaminants
- Les empreses tecnològiques diuen tenir tolerància zero amb l'abús a la cadena de subministrament. És cert?
No, és màrqueting, relacions públiques. La veritat és al terreny. I Cobalto Rojo és el primer llibre a treure aquesta veritat al món.
- La Xina domina la regió de Katanga, bressol del cobalt.
Fa 15 anys, molt abans que Occident parés atenció, Pequín va veure que el futur eren les bateries recarregables. Per això van bloquejar els recursos per fer aquestes bateries: el liti, el níquel, el manganès i en particular el cobalt. Controla més del 70% de la producció minera al Congo, produeixen el 80% del subministrament mundial de cobalt refinat i el 50% de les bateries recarregables del món. La Xina és la força dominant del cobalt i fa els ulls grossos en el cost humà i ambiental de la seva extracció.
- El cobalt és clau per al cotxe elèctric, estendard de la revolució verda.
El cobalt del Congo està tacat per abusos de drets humans i ambientals. Una de les revolucions verdes més importants a Occident, com el cotxe elèctric, se sosté sobre un patiment espantós. La revolució verda del cotxe elèctric està tenyida de vermell de sang del Congo. La transició de combustibles fòssils a energies sostenibles es construeix sobre una hipocresia. Estem tractant de salvar el nostre medi ambient i deixar un planeta més verd als nostres fills a canvi de destruir el dels nens al cor d'Àfrica.
- Quin és el preu?
S'han tallat milions d'arbres per fer espai a les mines. L'aire, la terra o l'aigua congoleses han estat contaminades amb les emissions tòxiques de les instal·lacions de processament. I la gent pateix lesions, exposició tòxica i mort. Recordo uns pares que havien perdut un fill en una ensulsiada d'un túnel. Els lectors haurien de prendre's un moment i imaginar-ho: quan connectin el teu telèfon, imaginin que a l'altra banda d'aquest cable, hi ha una mare que es colpeja el pit trencada de dolor perquè el seu fill va ser enterrat viu excavant cobalt per guanyar un o dos dòlars al dia. Aquest és el preu que paguen per donar suport a les nostres vides recarregables.
- Quina responsabilitat tenim els consumidors?
Si no fos per l'enorme demanda de cobalt, generada perquè el consumidor compra telèfons intel·ligents de 1.000 euros i vehicles elèctrics de 100.000 euros, no hi hauria tota aquesta cascada brutal de violència.
- Què poden fer els que estiguin llegint aquesta entrevista?
La primera, difondre consciència. El canvi social només passa quan el món coneix un horror. Potser aviat neixin els líders que corregeixin aquesta injustícia.
- I la segona?
Tots hem de pensar sobre els nostres hàbits de consum. Hem d'actualitzar els nostres telèfons cada any només perquè la càmera té més megapíxels? Cada vegada que renoves el teu telèfon contribueixes a la demanda que aixafa la gent al Congo.
- Les empreses tecnològiques argumenten que és impossible controlar el caos del Congo.
És una excusa obscena. Ningú els ha posat una pistola al cap perquè usin cobalt del Congo. Són decisions que prenen per augmentar la vida útil de les bateries dels dispositius i vendre més i més car. Han d'acceptar la responsabilitat de les seves cadenes de subministrament o no fer servir cobalt del Congo.
A mi, de todo esto, lo que me subleva es que siempre el cargo de conciencia va al último de la fila, o sea, al pueblo llano.
ResponEliminaVamos a ver:
A Mayte le han llenado el teléfono de mierda desde la misma Hawei o como se llame. Un teléfono de 32 gigas de memoria porque dijo que no le hacía falta más. Costó 160 Euros. Y la batería duraba un par de dias, suficiente.
Pero claro, sino quieres que se bloquee por falta de espacio, solo con el was app ya te come la mitad, (única aplicación que tenía instalada) y sino quieres cambiarlo al año, has de comprarlo al menos con 126 gigas y ya te cuesta más caro.
Es evidente que la batería será un poco mejor para más duración y es evidente que valdrá más caro, como así ha sucedido.
Aquí hay mucho cuento por parte de las compañías, porque no hacía falta cambiarlo, dado que el servicio que hacía era el que necesitaba, pero se lo llenaron de actualizaciones y con 32 gigas se bloqueó. Así que ha tenido que comprar otro, pero con mas capacidad para al menos no cambiarlo hasta dentro de tres o cuatro años.
Salut
A mi el mòbil em dura una setmana sense carregar, clar que no miro quasi mai res d'Instagram, Whastapp o Feisbuc (ja ho mira la Nuri per mi al seu, més que res per les filles i el nets). De fet. el mòbil només el faig servir per escoltar la ràdio quan surto a caminar, i últimament ni això, tinc un transistor petit que ja em va bé. Hi ha dies que ni m'en recordo d'obrir-lo.
EliminaSalut.
No sé de dónde has sacado el articulo, pero es el característico de inducción, ósea para inducir a la bronca, dar caña y tratar de amargarte la vida, si ya no tenemos bastante con lo de Ucrania, Gaza y demás, con un efecto de culpabilidad.
ResponEliminaVeamos, el Cobalto(Co),hace tiempo que se usa en pequeñas cantidades, en cerámicas, en aleaciones con el hierro para aceros de calidad, incluso un isotopo radiactivo se utiliza en medicina ,como trazador. A lo que vamos, en los teléfonos móviles, se usa en muy pequeña cantidad, en las terminales de conexión ,porque es más resistente que el cobre(nada más por eso),se podría sustituir por otro metal de soldadura. Lo más interesante es que se puede recuperar y reciclar, de aquí el interés de no tirar nunca un móvil a la basura general.
Lo dicho, igual, para las baterías de los coches eléctricos(sólo en las interconexiones de las baterías).
El elemento, mayoritario en las modernas baterías, es el litio, que se puede reciclar y recuperar.
Tengamos la conciencia tranquila, en usar móviles y coches eléctricos(quien lo pueda pagar).Otra cosa es la injusticia, de los niños empleados en las minas.
Saludos.
El artículo es de Xavier Aldekoa en la vanguardia, pero no es nuevo, ya he publicado otros en el mismo sentido desde hace más de diez años. Y sabes, lo jodido es que todo lo que dicen es verdad, como la deforestación para conseguir el litio para los coches eléctricos.
ResponEliminaTambién toca el tema en el País, y precisamente lo que más se critica es la explotación es estos niños.
Saludos.
https://elpais.com/planeta-futuro/2024-01-25/siddharth-kara-hay-gente-que-muere-y-sufre-todos-los-dias-para-que-podamos-enchufar-nuestros-moviles-y-coches.html
Ya lo sé ,que has puesto otros artículos sobre el asunto, recuerdo el del Níquel, que es el mismo caso del Cobalto, que en las baterías va en muy pequeña cantidad y es recuperable. Las baterías de hoy día, son de litio(excepto las de arranquen de los coches, que siguen siendo de plomo y acido sulfúrico).
ResponEliminaPar obtener el litio, no hay que arrancar arboles, es fácil de sacar, hombre quizás los que estén cerca de la mina, como cualquier metal.
Saludos.
Y mucho antes, el primero de todos sobre el coltán, del que ahora no se habla. Sobre el litio sí que hay mucha deforestación, aunque en Chile lo han puesto en Atacama , donde este problema no existen. De todos modos, lo del coche eléctrico no lo acabo de ver en masa, el tema de la recarga es un problema. Otra cosa es si este coche eléctrico es autónomo y tiene varios usuarios puntuales, francamente, todo el tema del automóvil en el futuro no lo acabo de ver.
ResponEliminaSaludos.
Informació esbiaixada i sens dubte interessada. La tecnologia no és culpable que hi hagi nens mal treballant, sinó que és dels mals governs i la corrupció. No ens enganyem.
ResponEliminaPer cert: També i hi ha cobalt i d'altres en un transistor, al pc, al televisor i fins i tot al telèfon fixe sense cables, en el TAC de l'hospital, en els desfibril·ladors del carrer, etc.etc.
Una cosa porta a l'altra, és allò de la causa efecte. No fotem, i d'esbiaixada res de res. Prou concreta és. Quant al cobalt, el gruix del consum del producte se l'emporten els mòbils, no ens engayem en això.
ResponEliminaSalut.
Creo que el problema de fondo, ni es el cobalto, ni el níquel, ni el carbón.. es la miseria. La miseria del Congo y de tantos países ante un trabajo duro, sin más opciones de vida que reporta muchos beneficios. Yo soy de tierra minera, la riqueza del Bierzo siempre fueron sus minas de carbón, allí trabajaba todo el que quería ganar dinero rápido, los picadores, aunque cada día se jugara la vida y a los 45 estuvieran silicosos perdidos.. en estos países el hambre hace que nadie se plantee nada, o trabajas – aunque mueras- o no comes. Usemos los móviles o no, siempre habrá miseria, explotados y explotadores. ¿Qué ocurre con las minas de diamantes, de oro? ¿Cesará la explotación por dejar de usar anillos? No, todo lo escaso y valioso, conllevará abuso, siempre. Un abrazo fuerte!
ResponEliminaLa pregunta és, ¿si en el Congo no hubiera cobalto, vivirían mejor?, creo que en la pregunta está la respuesta.
ResponEliminaUn abrazo.
Estic molt d'acord amb el que diu la Maria. La manca d'opcions és el problema. Els nins haurien d'estar a l'escola i no pas, esclavitzats. Si al Congo tingués un altre tipus de govern i amb una democràcia homologable viurien millor. Les matèries, són un altre tema. És només una opinió i ja callo.
EliminaEt faré la mateixa pregunta que li he fet a MarIa. ¿si en el Congo no hubiera cobalto, vivirían mejor?, creo que en la pregunta está la respuesta.
ResponEliminaUn abrazo.
Ja t'he respost abans. Segons el meu criteri, viure millor no depèn del cobalt, depèn de tenir un millor sistema de govern.
Elimina