ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

LA QUEIXA DELS IDIOTES

Un idiota és un idiota. Dos idiotes són dos idiotes. Deu mil idiotes són un partit polític - Franz Kafka. 

És possible que els nostres polítics, en general, hagin esdevingut idiotes?, es pregunta Toni Segarra, tot i que sap que no és així. És més, jo diria que més aviat és al contrari, som tots nosaltres, o gairebé tots, els que som idiotes, en el sentit més etimològic, més grec, del terme. Idiota ve d'idiotes, paraula que designava el ciutadà privat, i per extensió, a qui no s'ocupava dels assumptes públics. Els grecs, com és sabut, valoraven en extrem la participació cívica, essencial per a la democràcia, i el terme va acabar designant l'inútil, el mancat d'ambició, l'egoista, l'ignorant, l'immadur. Potser som nosaltres, els que no passem de la queixa, els que seguim endavant malgrat aquest ambient crispat, com si no anés amb nosaltres, com si no fos greu. I potser no ho és, encara. Però ho serà. Tornar a la política, ser menys idiotes, exigiria triar els que no ens separen, els que no s'insulten, els que no difamen. Seria un pas. Però aquí ja tenim un problema irresoluble; a qui collons triem que sigui capaç de governar amb honestedat, sense separar, sense insultar, sense difamar. Només hi hauria una solució (impossible), que ningú anés a votar a les properes eleccions, però com que això no passarà, només ens queda aguantar-nos, instal·lats en la queixa permanent. 

Publica un comentari a l'entrada

17 Comentaris

  1. Aquesta alternativa —el no votar— forma part de la meva opinió i postura d'ençà d'un temps, tot i que en soc conscient que sense una multitud prou significativa que fes el mateix, tampoc serveix de res. Vista la poca qualitat del sistema de partits i el desvergonyiment generalitzat, he arribat a l'opinió i determinació que, votar, només alimenta aquest joc. Si la gent no votés potser, es produiria el miracle que el sistema reaccionés.

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Que non vagi a votar ningú, no passarà mai, i els polítics ho saben.

      Elimina
  3. Mientras no se rescate el contenido ético y estético de la política poco avanzaremos. Reivindico a los que se entregan a ella incluso sin sueldo, que los hay a patadas y nunca los recordamos. Desde asociaciones cívicas, de vecinos, ambientales a ediles de lugares modestos o ciudades complicadas, etc. Ni todos son iguales. Ni la política tiene que ser mierda. Los ciudadanos somos cómplices y compañeros de viaje de los políticos para bien o para mal, así que no me vale hacer como Pilatos. Ahora bien, idiotas los hay en todas partes. Y no olvidemos al resto de poderes fácticos, que pareciera que nunca existieran y desde la sombra hacen mucha política, la mayor parte de las veces condicionando a los políticos elegidos. Ya sabes, instituciones incluso "divinas", Banca, patronales, etc. Empecemos por parte de todos a distinguir y a exigir democráticamente, sobre todo a la hora electoral. Porque de lo contrario habrá políticos nefastos pero que saben estar al tanto y a pescar en aguas revueltas. Recordad una frase literaria: los hijos de las tinieblas son más astutos que los de la luz. Entiendo que la luz nunca la vemos clara del todo, o pocas veces, pero, hombre, a los que vienen de las tinieblas y quieren sumergirnos en ellas se les ve y escucha con claridad. No votes y verás a quién le das el cheque en blanco.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Por eso seguimos votando, para no dar el cheque en blanco a los otros, en el fondo votamos contra, no a favor,

      Elimina
  4. Però aquí ja tenim un problema irresoluble; a qui collons triem que sigui capaç de governar amb honestedat, sense separar, sense insultar, sense difamar...."

    ResponElimina
  5. En resum: A votar amb el nas tapat i a callar.

    ResponElimina
  6. Ni hablar del peluquín. Y no estoy de acuerdo con que sea darle un cheque en blanco a esos que veré. Además, desgraciadamente, esos los veré aunque votara. Todo lo indica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensa Ricard que es de la dreta voten sempre tots, tots, i tots.

      Elimina
  7. Pero conste que respeto y acepto los puntos de vista. El que quiera seguirles el juego está en su derecho, como lo estoy yo de no hacerlo.

    ResponElimina
  8. Otra cosa, que siempre se me olvida: Votaré el día que se decida si monarquía o república. Ese dia, sí que votaré. Mientras, seguimos en Disneylandia.

    ResponElimina
  9. Que hi farem.
    Tot això que em dius ja ho sé, Francesc. Però cada persona té la seva forma de conduir-se i jo no puc (no en sé) votar aquelles idees o persones amb les que ja no hi crec. I en algunes hi havia cregut.
    Pero ja está. No cal afegir res més. Dita la misa, "aneu en pau"

    ResponElimina
  10. Peluquines aparte hay un episodio de gran importancia en la historia española del período republicano. En las elecciones generales de 1933 la CNT, de gran influencia social y política, llamó a la abstención. Resultado: salió la CEDA, las derechas. Y gobernaron, con el episodio de la masacre de Asturias de por medio, hasta febrero de 1936. En estas elecciones, la CNT ya no repitió abstención. Salió el Frente Popular elegido, para angustia y conspiración posterior de las derechas, pero ese es otro tema, aunque vinculado. Voy a la importancia de abstenerse o no.

    ResponElimina
  11. Es lo que yo digo, hay que votar sí o sí. No queda otra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La verdad es que eso de sí o sí, suena a falta de libertad. Aquello que en el ejército se sustituye por el famoso "por cojones". En fin, creo que ya he dicho lo poquito que podía decir.
      En las catalanas, seguro que no, en el resto, ya veremos. Comparto con el presidente Sánchez una cierta capacidad de cambio de opinión. Eso tan criticado por según quién, de según quién.

      Elimina
  12. No, simplement es que a vegades has de fer una acció perquè toca, peque no hi ha més remei, o això pensem, és allò a l'hora de votar, de si tu no hi vas els altres si que hi van, i els altres no són els teus.

    ResponElimina