L'escriptor italià Umberto Eco passarà a la història per ser l'autor de la novel·la El nom de la rosa, però el seu llegat, especialment al seu país, va molt més enllà d'una novel·la que ja és un clàssic contemporani. Mort el 2016, Itàlia el va plorar com el seu intel·lectual més gran a la segona meitat del segle XX i les seves aportacions també en l'esfera política i dels mitjans de comunicació són incomptables. És el cas del terme màquina de fang, que avui és notícia a Espanya per ser l'expressió que utilitza el president del Govern, Pedro Sánchez, a la carta a la ciutadania per definir l'assetjament que està patint la seva dona i que el porta a plantejar-se si val la pena seguir al capdavant del càrrec. Així ho ha expressat Sánchez: “Sense cap rubor, el Sr. Feijóo i el Sr. Abascal, i els interessos que a ells els mouen, han posat en marxa el que el gran escriptor italià, Umberto Eco, va anomenar la màquina del fang. És a dir, tractar de deshumanitzar i deslegitimar l'adversari polític a través de denúncies tan escandaloses com falses”.
Abans de la seva mort, Eco va publicar una última novel·la, Número zero, que va tenir una important recepció al seu país i que constitueix una de les seves darreres grans contribucions al llenguatge polític. Home d'enorme experiència al camp periodístic, els darrers anys de la seva vida es va interessar especialment per l'ús de la premsa per a la destrucció de la imatge pública de rivals polítics. D'això anava la darrera novel·la: la història de Colonna, un periodista d'edat avançada i carrera erràtica que, contractat per un petit mitjà de comunicació, se suma a una redacció les pràctiques de la qual passen per difamar, construir muntatges i fer xantatge a membres del poder polític i econòmic per tal de fer-se un lloc en aquest mateix poder.
La novel·la s'endinsa en una fictícia redacció que difama i extorsiona la classe política italiana. Escrita com una paròdia mordaç i descarnada de les misèries del periodisme, la novel·la està ambientada el 1992, el mateix any de l'escàndol Tangentopoli, un cèlebre procés judicial (curiosament batejat també com 'Manos Limpias') que va destapar una trama política i econòmica de corrupció de llarg abast i que va commocionar l'opinió pública italiana. El fruit d'aquella operació, que va arrasar amb tota una generació política, va ser el primer govern de Silvio Berlusconi després de les eleccions de 1994. És a Número zero on Eco explora el concepte de la màquina de fang, que no és només la idea de publicar muntatges per destruir la reputació d'un rival polític, sinó que té un matís important: es tracta de comptar o fins i tot insinuar dades íntimes, per menors que semblin, i tractar de tombar el personatge en qüestió per assumptes privats i no per possibles corrupteles que hi hagi comès en la tasca política. En nombroses entrevistes de l'època, Eco mantenia que només amb la mera revelació d'aspectes de la vida personal n'hi havia prou per començar a crear una "ombra de sospita", i assenyalava que les xarxes socials, en tant que amplificadors d'aquestes petites "esquitxades de fang" podien anar minvant el prestigi de qualsevol. “Hi va haver un temps en què si no agradava un president, com Lincoln o Kennedy, el mataven –va mantenir Eco en una entrevista a la televisió italiana–. Amb Clinton es va mirar que feia al despatx oval o al llit. Des de llavors es va començar a assassinar presidents i rivals polítics amb la deslegitimació”.
Mans netes és un sindicat sense credibilitat. Ho sap tot déu.
ResponEliminaNo van aportar proves, tan sols retallades de quatre diàries d'internet, i que no són creïbles.
Penso que si vol dimitir, abans es pot fer una moció de censura i no estar cinc dies a l'espera del que ha de decidir, perquè sinó sí que es polaritza la cosa i més amb les votacions a porta d'aquí.
Però cadascú tenim una forma diferent de pensar.
És pitjor que això, és pura màfia, són extorsionadors, si els pagaves el que et demanaven no et denunciavem, això varen fer-ho amb bancs, amb la Infanta i amb altra gent. El fet de no dimitir dins esperar a dilluns, és una manera de desesperada de denunciar tant d'assetjament. Jo d'ell fotria el camp com l'Estanislao Figueras,
EliminaCreo que tiene toda la razón del mundo en estar hasta los mismísimos cataplines.
ResponEliminaAhora bien; esto me recuerda a cuando Mouriño dijo "hay teatro y del bueno”, en referencia a los males de los que se quejaba un joven Leo Messi tras sufrir las duras entradas de Asier del Horno. Las duras entradas existían y en esto de ahora, también y por supuesto, hay decenas de miles de Mouriños dispuestos a ver las cosas según el color de sus gafas de miope.
A Podemos en saben molt d'això de l'assetjament a la familia. Ho recordsava avui Pablo Iglesias a proposit del manifest de Niemöller:
ResponElimina«Cuando los nazis vinieron a llevarse a los comunistas,
guardé silencio,
ya que no era comunista,
Cuando encarcelaron a los socialdemócratas,
guardé silencio,
ya que no era socialdemócrata,
Cuando vinieron a buscar a los sindicalistas,
no protesté,
ya que no era sindicalista,
Cuando vinieron a llevarse a los judíos,
no protesté,
ya que no era judío,
Cuando vinieron a buscarme,
no había nadie más que pudiera protestar».
D´això de "si els pagaves el que et demanaven no et denunciava", n´ideia. Sí que era d'un de la falange y de FN.
ResponEliminaEs va saber quan varen demanar 3 milions d'euros per a no denunciar a la Infanta Cristina, i aquesta Urdangarin, o el seu pare no varen voler pagar, a partir d'aqui va sortir més empreses que havien estat extorquides, Sion gàngsters, pura màfia,
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2015/10/manos-limpias.html
Comparto el artículo y las opiniones expuestas. Hace mucho que estoy harto de escuchar tópicos como todos los políticos son iguales, una frasecita aparentemente suave pero perteneciente a la máquina de la mierda, que es repetida por el más tonto que jamás se interesa por la cosa pública. Pero al nivel degrante y degradado a que ha llegado ppvox no se había alcanzado jamás. Que es lo de siempre, hermanos: que si se les disputa el terreno político que se creen suyo por mandato divino (ya se encarga la Conferencia Episcopal de echar una mano si es preciso) se rebelan con todos los recursos de la infamia y de los medios afines y nada profesionales, que son muchos. De ahí que su concepto de España no sea participado más que por la mitad de la población. Son ellos quien si no sembraron sí que dieron caldo de cultivo a los nacionalismos periféricos y ahí el franquismo fue decisivo a la larga.
ResponEliminaCierto, no todos los políticos son iguales. Los hay más miserables unos que otros. De hecho, la única diferencia és que los políticos de derechas no soportan ni saben estar en la oposición.
EliminaEn todo este asunto, llega un momento en que ya no me creo nada, pero lo que sí tengo muy claro es que Manos limpias no es trigo limpio. Que fueran absueltos no me sorprende en este país, si los de Manos limpias fueran del proces hace años que estarían el la trena. En cuanto a lo de Begoña, no lo sé, parece que no hay nada, de momento... Sánchez no tiene nada que ver con Trump, lo suyo no son conspiraciones, son agresiones, a él, a su mujer e incluso a una de sus hijas.
ResponEliminaUn abrazo!
Me refería a las opiniones expuestas antes de aparecer la de esta María, que habla tan categóricamente y parece estar en posesión de informaciones que los demás ignorantes no tenemos.
ResponEliminaSon suposiciones, con base o no, ya no lo sé. Sabes, en estos asuntos es muy difícil ser objetivo.
Eliminahttps://elpais.com/comunicacion/el-pais-que-hacemos/2024-04-25/que-pasa-en-moncloa-todas-las-claves-sobre-la-posible-dimision-de-pedro-sanchez-hoy-en-el-programa-de-video-de-el-pais-y-ahora-que.html
ResponEliminahttps://www.rtve.es/noticias/20240425/manos-limpias-quien-esta-detras/16076168.shtml
ResponEliminaPubliqué hace tiempo dos o tres artículom sobre ellos y sus miserias,
EliminaYa en 2016 hablé de ellos.
https://blocfpr.blogspot.com/2016/04/amb-les-mans-la-massa.html
https://blocfpr.blogspot.com/2015/11/unes-mans-no-tant-netes.html
https://draft.blogger.com/blog/post/edit/33601624/2862958832772723911
Se diga lo que se diga de Chanches, pienso que los que le echan en cara que cambia de opinión, deberían tener en cuenta que es un buen signo de salud mental e inteligencia. Solo los ultraconservadores, religiosos y sectarios, tienen dificultades para hacerlo.
ResponEliminaQue se tome unos dias para meditar una decisión tan bestia como dimitir, tampoco tiene nada de raro y es otro signo de inteligencia. El argumento de "no tener en vilo a la ciudadanía" no me parece de peso porque la ciudadanía ya no sabe ni que "vilo" escoger. El catálogo es amplio.
Salud camaradas !! Viva la república de Chiquiristán!!
Totalment d'acord. Recorda l'aforisme: malfieu d'aquells que només llegeixen un diari,
EliminaPor cierto, se me olvidaba. Zapatero no me parece bien, como alternativa. Es preferible el Sr. Illa. Este sí que es un auténtico tecnócrata y co esa cara de empollón seminrista, seguro que frena al binomio PPVox
ResponElimina*seminarista
ResponEliminaNo et diré que no,però pensa que Illa és filòsof, però un tecnòcrata. això si i persona d'ordre.
EliminaLo de tecnócrata evidentment era en tó irònic.
ResponEliminaNo et pensis, ho és bastant.
EliminaMe agradaría saber, FACKEL, si en tus afirmaciones te refieres a mi persona, porque si es así, conque me lo digas directamente, hay suficiente.
ResponEliminaHace muchos años que conozco a Francesc, muchos, pero no deseo molestar y me puedo apartar sin problemas.
Lo digo porque no hay o hay muchas más personas, en evidencia, que se pueden dar por aludidas.
Sino es así, y te refieres a otras personas, no des por aludida la frase.
salut
No anava per tu Miquel, passa que hi ha aquella norma meva no escrita de què no m'agrada que contestin als altres comentaristes. Però no és obligatori, ni de bon tros, Només que els que fa temps passeu per aquí això ja ho sabeu.
ResponEliminaSalut
Crec que ja saps perqué ho comento Francesc i ja començo a ser-hi una mica fart de tot això.
ResponEliminaSalut.
Ho sé, encara que en aquest cas no anava per a tu, però és igual, crec que a cap dels dos ens agrada aquesta manera de comentar.
EliminaEs un tema difícil este (los comentarios y las réplicas). Ocurre que si vas a un blog y ves que el propietario del blog, responde o replica, tiendes a pensar, lógicamente, que tú también puedes hacerlo. Que ahora Francesc subraye que no gusta esa forma de comentar, es importante. Aunque claro quizás coarte un poco los diálogos que no siempre son negativos.
ResponEliminaVengo de cierta experiencia en estas cosas. He llegado a tener en dominio propio, foros de debate. Basados en un software pensado para ellos (como PhPbb, PHPNuke, WPforos, etc.etc), ofrecen fluidez y sobre todo control. Llegué a tener una comunidad de más de 300 individuos dando la vara con varias decenas de mensajes y contramensajes cada día. Eran los años 2006 y lo dejé cuando me diagnosticaron un cáncer.
Siempre digo que los blogs tienen un formato inadecuado para estas cosas.
Saludos y no os enfadéis. Los implicados en este pequeño tropiezo son personas muy válidas. Seamos inteligentes y dejémonos de malas caras. Venga va! Un besito en la punta de la nariz.
Un besito y un cachito de paciencia. Gracies, per posar pau i ordre Ricard.
ResponEliminaSalut ¡
ResponElimina