"Mireu, no tinc rostre. El que exhibeixo és la cara de l'instant. Si l'escriptor és un estranger, és precisament perquè, per a manifestar-se, pren del llenguatge el seu rostre" - Edmond Jabès.

Cada dia hi ha morts a Gaza i cada dia podríem fer una portada amb el vídeo que il·lustrava aquest dimarts l'edició digital o amb la fotografia que avui protagonitza la portada de paper. L'única diferència és que aquestes víctimes no són ciutadans palestins, sinó un grup de treballadors humanitaris de World Central Kitchen que van anar com a voluntaris a Gaza per ajudar a transportar aliments a una població que es mor de gana. Un comboi plenament identificat amb el logotip de l'oenagé va ser atacat per un dron israelià que va causar la mort de set treballadors, quatre estrangers i tres palestins. Benjamin Netanyahu, aquesta vegada, sí que va admetre immediatament que va ser un “atac no intencionat” del seu exèrcit. L'Administració nord-americana es va despatxar amb unes declaracions en què exigia “una investigació imparcial, ràpida i minuciosa”.

En una inusual ràpida assumpció de responsabilitat, el primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, va admetre ahir l'autoria de l'"atac involuntari", tot i que va justificar l'error: "Això passa en temps de guerra". Avui José Andrés sembla que respongui al mandatari israelià en el seu article al diari novaiorquès, titulat Let de people eat (Deixar que la gent mengi): "Les set persones que van morir en una missió de World Central Kitchen a Gaza dilluns. .) no manquen de rostre ni de nom. No són treballadors humanitaris genèrics ni danys col·laterals a la guerra", diu el xef espanyol.  Segons l'oenagé, els set treballadors són el palestí Saifeddin Issam Ayad Abutaha, l'australiana Lalzawmi (Zomi) Frankcom, el polonès Damian Soból, el canadenc-nord-americà Jacob Flickinger i els britànics John Chapman, James Henderson i James Kirby, tot per l'activitat més fonamentalment humana: compartir el nostre menjar amb els altres”, escriu Andrés. És cert que no hem de generalitzar i posar al mateix nivell Netanyahu i el seu Govern de coalició format per “extremistes messiànics i supremacistes jueus” –per utilitzar l'expressió de l'exministre d'Exteriors israelià Shlomo Ben Ami al seu article publicat aquest dimarts a La Vanguardia –, amb la consideració que ens mereix l'Estat d'Israel. 

Però si la societat israeliana i les seves antenes a tot el món no acaben reaccionant, la imatge de la nació jueva quedarà molt malmesa i gairebé irrecuperable. Només cal seguir la premsa internacional aquests dies i les mobilitzacions que es van produint a diferents ciutats de tot Occident en contra de l'ocupació. Israel cada dia està més sol.