Concha Urquiza va néixer a Morelia, Michoacán, el 1910. Va publicar el seu primer poema als tretze anys a Revista de revistas. De 1928 a 1933, i va treballar per a la Metro Goldwyn Mayer a Nova York. Concha Urquiza va ser considerada pels intel·lectuals com la millor autora de poesia mexicana després de Sor Juana Inés de la Cruz i per Rosario Castellanos com la "pedra angular" del moviment poètic femení. Urquiza, va militar al Partit Comunista fins que el 1937 va tenir una crisi espiritual que la va bolcar al catolicisme. El 1938, va ingressar a la Congregació de les Filles de l'Esperit Sant, on va durar un any.

De 1939 a 1944, va viure a San Luis Potosí, va ensenyar Lògica i Història de les doctrines filosòfiques cristianes i va estudiar Dret. A la ciutat de Mèxic va fer classes de filosofia i literatura a la Universitat de Mèxic i va assistir al Seminari d'Investigacions Filosòfiques que impartia José Gaos a la Casa d'Espanya (avui Col·legi de Mèxic).

No va pertànyer a cap grup literari. Els seus Poemes, editats per Antonio Castro Leal i amb pròleg d'Antonio Méndez Plancarte, es van publicar el 1955. El rector ideal segons jo ho havia somiat va sortir aquell mateix any, Poesies i proses el 1971 i una Antologia el 1979.

Concha Urquiza va morir el 20 de juny de 1945 ofegada amb un company d'excursió a Ensenada Baja, Califòrnia. 

Roberto Bolaño s'hi va inspirar en crear el personatge de Cesària Tinajero a la seva celebrada novel·la, 'Los detectives Salvajes'.

*buscabiografias.com Artículo: Biografía de Concha Urquiza . Autor: Víctor Moreno, María E. Ramírez, Cristian de la Oliva, Estrella Moreno y otros.  Website: Buscabiografias.com

Aquí deixo alguns dels seus poemes publicats a 'A media voz'.