Era Riccardo Cocciante qui cantava Bella sense ànima fa mig segle. La lletra podria versionar-se amb el discurs que va fer Isabel Díaz Ayuso al magazine dels matins de Telecinco. La presidenta de Madrid va voler fer un acte d'afirmació del madrilenyisme –està en el seu perfecte dret–, però em sembla un error contraposar la seva identitat a la realitat catalana, escriu a la vanguardia Màrius Carol. No cal injuriar ningú per afirmar-se'n un; està fora de lloc menysprear allò aliè per posar en valor el mateix. Buscant aquesta confrontació, que és rància (en el franquisme, Madrid competia fins i tot en les matriculacions de cotxes amb Barcelona), absurda (els efectes de la capitalitat com es computen) i inútil (no donen un trofeu per avançar una altra ciutat), es posa de manifest el que criticava Cocciante, que de vegades a la bellesa li falta ànima. L'èxit de les grans ciutats es pot mesurar des de molts paràmetres, no només amb grans esdeveniments, sinó sobretot amb la redistribució de la riquesa. Ja està bé de futbolitzar la política. Com va escriure Gaziel, Barcelona i Madrid són dues ciutats de signe espiritual diferent i fins i tot oposat; una més sentimental, l'altra més quixotesca, “però com uns germans siamesos no poden ser separades”, encara que sovint els altaveus mediàtics dels uns semblen voler distorsionar la banda sonora dels altres. Pasqual Maragall va dir allò tan intel·ligent que Madrid és una capital que no sap ser ciutat i Barcelona és, en canvi, una ciutat que no acaba de saber ser capital. Ayuso sosté que els catalans són cada vegada més provincians i només els interessa el que és seu. Però el que no resulta de rebut és que Díaz Ayuso digui que quan va a Barcelona la gent se li posa a coll per demanar-li que no els abandoni, perquè el clima de Catalunya és insuportable. O que a Barcelona la inseguretat assalta per tot arreu, els ciutadans no tenen ni aigua i els escolars són els últims a PISA. Per rematar-ho amb la frase: “Estan tancats a l'àmbit provincià i l'únic que els importa és ser català”. Aquest enfilall de bestieses només la pot dir una idiota plena d'ira i de fúria, encara que no sé si la Senyora de la fruita sap qui era Macbeth. Lògic, Isabel, la provinciana ets tu, i no ho saps. Es diria que el processisme ha agafat el pont aeri, com deia fa temps Bernat Dedéu. Madrid està esplèndida i Barcelona també. I no cal demanar permís per ser català cada dia en llevar-se al matí. Hauríem d'aconseguir que aquesta mena de política no ens compliqui la vida. I que el populisme emmudeixi.
Norman Lebrecht: «En este mundo de mentiras y manipuladores como Elon Musk,
tenemos que reclamar la verdad»
-
«Beethoven es la verdad». Así de categórico se muestra Norman Lebrecht
(Londres, 1948), uno de los más importantes y respetados críticos de
música, que en ...
No lo sé, siempre ha habido comparaciones entre las dos grandes ciudades. En los sesenta conocía Madrid,pero no Barcelona,así que vine a ver y me quedé para siempre,nunca me he arrepentido,ni en los días peores del proceso.Si es cierto,que esta señora hace comparaciones fuera de tono y que no hace ningún bien,pero bueno es su espectáculo político y yo paso de política.
ResponEliminaSaludos
Ella sí que pasa de la política, porque lo suyo no es política, es otra cosa, populismo barriobajero, pero como le funciona, sigue con ello.
ResponEliminaSaludos.
Esperanza Aguirre,también le gustaba estas cosas,pero con más gracia.Recuerdo haberla visto en las Ramblas con un grupo de personas que se acercaban,visto luego en tv,parecía que eran muchos,la realidad es que no pasaba de un grupito pequeño pero muy pegados, son las cosas de tomar vista interesada del que toma imagen.
ResponEliminaSaludos.
Esperanza Aguirre es más sibilina, y tiene más estilo, más clase. Por cierto, Esperanza Aguirre y Gil de Biedma.
ResponEliminaSaludos.
¿Vale de algo competir para dejar mal a la otra capital?
ResponEliminaMe gusta Madrid, me gusta su gente. Me gusta la ciudad, el respeto que le tienen a sus carteles, a sus fachadas.
Me gustan sus museos, y no por eso dejo de amar Barcelona.
salut
Doncs si, així de senzill, i puig que dir bon dia ja és fer política, dient això també fas política, cosa que la de la fruita no sap fer, política seriosa em vinc a referir.
ResponEliminaSalut.
A mí el médico me dijo que tenía que comer más fruta y ya no sé qué pensar, porque francamente, yo ya no estoy para según que aventuras.
ResponEliminaCome un plátano al día, por lo menos, pero que sea de la isla de la Palma.
ResponElimina