LIPOVESTKY, EL CULTE A L'AUTENTICITAT


Pocs analistes més sagaços de la societat contemporània que el filòsof i sociòleg francès Gilles Lipovetsky ( Millau, 1944), que fa dècades que la retrata en assajos com 'La era del vacío'. Des dels vuitanta Lipovetsky ha explorat el paradigma de la hipermodernitat, això és, quan el projecte modern que va començar fa dos segles, ara ja sense frens religiosos, ideològics i materials, ha donat pas a una societat individualista amb un capitalisme marcat per la lògica de la seducció i el plaer. Un capitalisme amb hiperconsumidors bulímics de novetats que han absorbit els valors dels artistes bohemis del XIX: hedonisme, creació i autorealització. Autenticitat. En un mateix, però també en els líders –populistes que es presenten “tal com són”–, el que consumim –sigui bio, retro o vintage – i les experiències que vivim. Un ideal, el de ser un mateix, al qual dedica 'La consagración de la autenticidad' (Anagrama). Justo Barranco, a la vanguardia l'ha entrevistat.

La condició d’autèntic defineix el món actual. Per què?

És essencial. Amb freqüència quan parlem d’autenticitat personal ens sembla una característica interessant, però sense una gran centralitat. És un error fonamental. En molts sentits, tot el nostre món social i personal és conseqüència de l’ideal d’autenticitat. És una invenció moderna, no existia abans del XVIII. Què significa? És el dret i fins i tot el deure de cada un de ser un mateix. Cap altra civilització no ho ha proposat. Durant mil·lennis, l’ideal de vida va ser obeir les tradicions dels nostres pares, els nostres avis i els manaments divins. Però els moderns proposaran aquest individualisme de la subjectivitat que consisteix que cada persona estigui en harmonia amb un mateix i això significa no viure segons regles rebudes de l’exterior per l’educació o la religió, sinó obeir, com diu Rousseau, el teu cor. Cada persona dins de si mateixa ha de trobar la seva manera de comportar-se en l’existència.

A l’inici, diu, era una qüestió de filòsofs, després de bohemis.

Encara en el segle XIX, i fins i tot en la major part de la primera meitat del segle XX, va afectar una minoria de persones. Intel·lectuals, filòsofs, escriptors. L’ideal d’autenticitat era abans que res a l’inici un ideal ètic. De veritat, de sinceritat. Autenticitat significava ser sincer envers un mateix, envers el que sents i estimes. Al llarg de dos segles va ser un ideal ètic de debò. El trobem encara en Heidegger, Sartre. És heroic, necessita valentia, enfrontar-te a l’opinió pública, trencar el conformisme. Però als seixanta hi ha una segona fase amb la contracultura, la revolta estudiantil. Allà es converteix abans que res en un ideal polític. L’autenticitat de cada persona exigeix una crítica del capitalisme, de l’economia, la moral familiar. Als vuitanta vam entrar en la fase de la cultura de l’autenticitat personal. Ja no és un ideal ètic ni polític, és psicològic i terapèutic. Ser un mateix és la condició per ser feliç, per alliberar-se de les ansietats, de la dificultat de viure. Tots estan d’acord excepte els fonamentalistes. Durant mil·lennis els matrimonis es concertaven, avui obligar una jove a casar-se és el súmmum de la inhumanitat. Abans a taula els nens menjaven el que els deien els seus pares o eren castigats. Avui els pares diuen, “ai, amor, t’agrada el gaspatxo? No? Bé, què vols menjar?”. Ha guanyat el dret a ser un mateix fins i tot en els nens. Un home anatòmicament de sexe masculí proclama que se sent dona i vol que la seva nova identitat sigui reconeguda socialment. La gent té dret a canviar de gènere i això mostra el gran poder d’aquest ideal d’autenticitat. No és una ideologia abstracta, opera una transformació antropològica. Ha donat forma a l’hiperindividualisme actual.

Un gran agent de canvi.

Sí, ha canviat la relació amb una feina que es considera alienadora i moltes persones decideixen canviar de carrera. Universitaris es volen convertir en forners. Estar d’acord amb si mateixos. Abans era una minoria mal vista, avui és legítim. Ha canviat la relació amb la religió. Gent que continua sent creient i es diu catòlica no accepta tot el que diu el Papa. Volen una religió d’acord amb el que pensen. Estan a la recerca d’una veritat religiosa que ja no reben de l’exterior.

Què suposa en la política?

El que els ciutadans exigeixen a un líder polític és, primer de tot, que sigui honest, que estigui d’acord amb si mateix. És una de les raons del lamentable èxit de Trump, líders populistes que diuen que parlen com pensen i no són hipòcrites. És perillós. Perquè els populistes enfronten els grups entre si. Als EUA, no han estat mai tan polaritzats. La retòrica de Trump va ser molt important per guanyar Clinton. Ella tenia una imatge d’hipocresia: no diu el que pensa. Trump, d’autenticitat, perquè és violent, vulgar, fa servir termes populars.

Avui hi ha malestar en la hipermodernitat?

Pensàvem que, seguint Fukuyama, era el final de la història, de la guerra. I la guerra ha tornat a Europa. També ens enfrontem a un terrorisme internacional i tenim un desafiament climàtic extremament perillós, ens arrisquem a catàstrofes a escala planetària. I a onades d’immigració considerables. La hipermodernitat no és la tranquil·litat. L’ansietat i la inseguretat s’estenen cada vegada en més sectors. I hi ha inseguretat respecte al futur. Avui el progrés ja no és una idea triomfant. La gent pensa que demà serà pitjor, que els seus fills viuran pitjor. Això és nou en la cultura moderna. Des del segle XVIII i especialment el XIX hi havia la idea que la història avançava en la direcció del progrés. Avui en tenim dubtes.

Quaranta anys després de 'La era del vacío' , aquest és el gran canvi?

Molts aspectes continuen igual, en particular l’hiperindividualisme. Però l’esperit dels temps ha canviat. A començament dels vuitanta, encara hi havia ideologia de progrés i la idea que l’individualisme ens permet viure més lliures. Continuo pensant que és una forma de llibertat personal. Però l’era del buit s’ha convertit en l’era de la inseguretat. Generalitzada. El que va començar amb la sida ara és a tot arreu. Continuo sent optimista, però cal que les nostres societats es mobilitzin. I ho han de fer distanciant-se de l’ideal d’autenticitat. És molt bo i cal defensar-lo contra els fonamentalistes. Però hem de ser crítics envers una certa religió de l’autenticitat que pensa que gràcies a ella resoldrem tots els nostres problemes. Això és una il·lusió, ideologia, mistificació. No és amb autenticitat que resoldrem la crisi climàtica. No perquè vagis en bici podem alimentar la població de la Terra. Greta Thunberg, amb els seus cants a l’autenticitat, no és el camí correcte per trobar solucions. Cal mobilitzar la intel·ligència de les persones, les seves responsabilitats reals, i la seva autenticitat no influeix gaire a aquest nivell. Tampoc amb l’ideal d’autenticitat no millorarem els nostres sistemes educatius. Era bo als seixanta per rebutjar un cert autoritarisme. Però hem anat massa lluny. Avui l’autenticitat és dir als nens: fes el que vulguis, fes el que estimes. Educar és impossible sense un cert nombre de limitacions. Necessitem l’equilibri adequat, l’autenticitat és un cul-de-sac, no hi haurà solució a escala planetària sense la mobilització de la intel·ligència humana i els actors polítics i econòmics.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Totalmente de acuerdo con esta frase “Autenticidad significaba ser sincero hacia uno mismo, hacia lo que sientes y quieres.” Sin embargo me temo que nunca como ahora tan incongruentes, porque efectivamente nos hemos librado de los prejuicios y la represión limitadora de las creencias, religiones y convencionalismos y sin embargo somos menos nosotros mismos que nunca, con ese afán por encajar en los modelos prefabricados con los que nos encandilan por todas partes… todo es de cara a la galería, nadie cuida la realidad interior, ni que lo que mostramos fuera, se corresponda con lo de dentro.. de ahí la obsesión por los selfis y por publicar nuestra vida en redes.. la mayoría de las veces mentira y es que es muy cansado estar en perfecto estado de revista…Además, la gente confunde ser auténtico con ser una mala bestia, mal educados, desagradables .. todo eso no tiene nada que ver con la autenticidad, pero la gente hace ostentación de sus malos modos, su mal vocabulario, parece que ahora se presume de lo que antes avergonzaba, cuanto más ignorante mejor, cuanto más bocazas y arrogante mejor.. es por eso por lo que los Trump triunfan, no se mira el fondo, se admira al brabucón porque saca pecho, aunque debajo de él se esconda todo lo peor.. sí, es verdad se identifica vulgar con sincero.. y lo vulgar es eso, nada más. La sinceridad puede ir con corbata igual que la hipocresía en chancletas, como nadie profundiza en nada, vivimos de titulares, de vistazos a todo por encima que por eso nos la dan con queso y tragamos, creo de verdad que nos hemos estupidizado .. en fin, me ha gustado tu entrada aunque creo que es muy generosa con sus conclusiones. Muchas gracias un abrazo fuerte!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esta letra de Serrat, es una llamada serena a la aceptación mutua y al crecimiento personal dentro de una relación basada en la honestidad y el respeto.

      No escojas solo una parte
      Tómame como me doy
      Entero y tal como soy
      No vayas a equivocarte
      Soy sinceramente tuyo
      Pero no quiero, mi amor
      Ir por tu vida de visita
      Vestido para la ocasión
      Preferiría con el tiempo
      Reconocerme sin rubor

      Cuéntale a tu corazón
      Que existe siempre una razón
      Escondida en cada gesto
      Del derecho y del revés
      Uno solo es lo que es
      Y anda siempre con lo puesto
      Nunca es triste la verdad
      Lo que no tiene es remedio

      Y no es prudente ir camuflado
      Eternamente por ahí
      Ni por estar junto a ti
      Ni para ir a ningún lado
      No me pidas que no piense
      En voz alta por mi bien
      Ni que me suba a un taburete
      Si quieres, probaré a crecer
      Es insufrible ver que lloras
      Y yo no tengo nada que hacer

      Cuéntale a tu corazón
      Que existe siempre una razón
      Escondida en cada gesto
      Del derecho y del revés
      Uno solo es lo que es
      Y anda siempre con lo puesto
      Nunca es triste la verdad
      Lo que no tiene es remedio.

      ¿Hay algo más auténtico?


      ¡Un abrazo auténtico!

      Elimina
  2. . Als EUA, no han estat mai tan polaritzats. ...Ni EEUU , ni ningún país de Europa.

    ResponElimina
  3. Als EUA crec que ja varen néixer polaritzats, es voti el que es voti sempre és un 45%, 55$,. 48%, 52%. De sempre han tingut dos partits importants i prou. Crec que estem donant paraules noves a fets i problemes vells.

    ResponElimina
  4. Demasiadas ideas para comentar ahora sobre todas y cada una de ellas. No sé si hay autenticidad o solo apariencia de autenticidad. Y es de dos sentidos, de doble rasero. Tampoco creo que todo lo que parece tan nuevo lo sea. Acaso lo que hay es una cierta socialización de costumbres en Occidente sobre todo que antes no se daban.

    ResponElimina
  5. La autenticidad quizás sea cono la moral, que se adapta a su tiempo y a su circunstancia, no así la ética, siempre firme en su puesto y convicciones,. Pero me temo que la ética hace tiempo que la hemos abandonado, en pos de la estética. Cuesta reconocerse sin rubor....

    ResponElimina
  6. En nombre del "yo" autentico, se comete muchos errores . A una persona se le reconoce que cambie de sexo, si así se siente autentico, pero no dejamos de ser humanos con una fisiología, con unos problemas hormonales concretos. Hoy día la religión, ya no te obliga socialmente, ni familiarmente, puedes ser tú(autentico),hasta incluso puedes dejarla de lado, en una gran indefinición (esto si pero aquello no),con lo que consigues tu yo concreto y autentico. Tienes toda la libertad de estudiar una carrera, no sentirte feliz e imaginar un mundo mejor como panadero(de panes bio ) o marchar al campo para criar gallinas libres, si así te sientes autentico ,lo malo es que cometas el error de equivocarte. Podemos cometer muchos errores en nuestra vida buscando esta autenticidad, como dogma religioso de vida, como ejemplo la cantidad de pequeñas tiendas que venden productos bio, perfumen a granel hechos por ellos mismos...Da pena como cierran y truncan sueños.
    Saludos.

    ResponElimina
  7. Hay una frase terriblemente desafortunada: Conócete a ti mismo, aunque sea muy autentica. Mejor, mucho mejor, ignorarse, cornetes, menos errores.
    Saludos.,

    ResponElimina
  8. Hay una frase terriblemente desafortunada: Conócete a ti mismo, aunque sea muy auténtica. Mejor, mucho mejor, ignorarse, cometes, menos errores, si sabes escuchar a las personas adecuadas.
    Saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tengo casos familiares y de amigos, de sus hijos. Dicen ,es que no soy feliz con lo que hago, no me siento "yo"(que realmente no sé lo que significa) y han puesto un pequeño negocio bio y claro han fracasado. A vivir con los padres.
      Saludos

      Elimina
  9. Tenemos unos amigos que hace ya años, lo dejaron todo y se fueron a un pueblecito del Pirineo a hacer de campesinos, vivir sano y de lo que diera la tierra, o el ganado, todo muy bonito, bucólico y ecológico. Compraron unas cabras andaluzas que del frío se les volvían moradas y hacían un queso que le dieron a probar al gato, pero este lo hizo solo la primera vez, pues de las cagarrinas que le cogieron ya no quiso probarlo más. Al cabo de un tiempo, con la cola entre piernas, volvieron a la ciudad.
    Saludos.

    ResponElimina
  10. OH! Me encanta Moncho, el rey del bolero, la voz de humo. Gracias por el regalo.

    Un abrazo!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada