Aquest article de Quim Monzó és del 9 d'aquest mes a la vanguardia, i a fe que és premonitori dels malaurats fets que es varen produir la setmana passada amb la mort de 3 ciutadans espanyols a mans d'estat islàmic. Queda encara a Kabul una turista ferida que és de Bilbao, de 82 anys, que il·lustra crec, el sentit de l'absurd d'aquesta mena de turisme que descriu l'article de Monzó.
"Des que el 2021 els talibans van recuperar el poder a l’Afganistan no han deixat ni per un instant de mostrar al món la barbàrie que propugnen. Això no és obstacle perquè cretins diversos s’interessin per anar-hi a fer turisme. No són grans gernacions, però per alguna cosa es comença. El 2022 van ser 2.300. L’any passat, més de set mil. Als talibans els sembla perfecte. Ho veuen com un primer pas per normalitzar les relacions amb la resta del món i com una ajuda per a la feble economia del país. Tantes esperances hi dipositen que, segons Associated Press, a Kabul ja han obert un institut per a la formació de professionals del sector turístic. A la primera classe eren trenta homes, de diverses edats i nivells d’estudis. Cap dona, evidentment, perquè les dones tenen prohibit estudiar, un fet que als turistes els importa un rave. Els expliquen història de l’Afganistan, però també com han de tractar les estrangeres, que poden prendre part en activitats que les afganeses tenen prohibides, com menjar en públic o parlar o viatjar amb homes que no siguin el seu marit. Viatjar a l’Afganistan encara és difícil. Totes les ambaixades afganeses estan tancades i, per tant, obtenir un visat és complicadíssim. Tot i això, algunes companyies de viatges occidentals ja ofereixen paquets de viatge. L’atracció que desperta més interès són els budes de Bamian, tallats fa catorze segles a la roca d’un penya-segat i que, per blasfemes, el 2001 els talibans van fer volar pels aires. Però els temps canvien, tant que l’any passat el viceministre de Cultura afganès va anunciar que l’indret quedava obert als turistes, que a canvi de 3,50 euros per persona podran contemplar els forats que hi va deixar la dinamita. El turisme no té moral. No descarto que just al costat hi construeixin uns quants pisos turístics per acabar de fer calaix". Temps al temps.
Ni moral, ni sentido común, mira que hay sitios en el mundo que visitar, antes que ir a jugarse la vida a Afganistán. Y la señora de 82 años, ya le vale, claro que es de Bilbao.
ResponEliminaSinceramente, cuando escuché la noticia del atentado, lo primero que me pregunté fue justamente eso ¿ quien en su sano juicio se va a hacer turismo ahí? Y sí, máxime con esa edad, no sé, a lo mejor fueron a ver a algún familiar.. Nadie puede estar tan loco de ir a ver unos agujeros dejados por la dinamita, ni eso, ni nada merece que te juegues la vida y sí, además de todo normalizas la barbarie que han impuesto ahí los talibanes… en fin, hay gente para todo. Sea como fuere, nadie merece que le ocurra lo que les ha ocurrido, ni ahí, ni en ninguna parte. Un abrazo FRANCESC!
ResponEliminaEra un viaje turístico, solo que las propias autoridades afganas no contaban con el lobo solitario de ISIS. A los afganos les interesa recibir turistas, no asesinarlos.
ResponEliminaEl turismo es un fenómeno universal ,la primera empresa por su volumen económico, en capitales como Córdoba. A los talisbanes les interesa y han tomado todas las medidas de seguridad,pero puede ocurrir una desgracia. En España representó una puerta al exterior,en este caso puede pasar lo mismo
ResponEliminaSaludos
Esa era la idea, solo que el animal de Isis les ha perjudicado. Parece que era un lobo solitario.
ResponEliminaSi por mí fuera, esa gentuza talibana, no tendrían aquí, ni embajada, ni consulados, ni parroquia alguna que expida visados para visitar ese país. Que esta es otra y tampoco la entiendo.
ResponEliminaEl Govern espanyol recomana no visitar Afganistan, per la seva perillositat (com s'ha demostrat) però el que no pot fer és prohibir que la gent hi vagi.
ResponEliminaNo solo recomienda NO visitar, sino que en la página del Min. de Exteriores, se advierte explícitamente de que en caso de secuestro, accidente, enfermedad, etc, todos los gastos que se deriven correrán a cargo del particular. Pero sigo sin entender por qué ese país tiene oficinas aquí que expidan visados.
EliminaSuposo que s'en cuida l'agència de viatges, n'hi ha tres - deien - que fan totes les gestions.
ResponEliminaL'altre dia, a una xerrada sobre Palestina però, en general, sobre l'estat de molts països del mon, una senyora va quedar trasbalsada quan el conferenciant li va explicar que Egipte, on havia anat a fer la turista fa poc, era un país dels més dictatorials de la zona. Això dels viatges i el turisme ja és tan surrealista i absurd, en general, que cada dia em sorprèn més. I, a sobre, sembla que no se sàpiga que els vols inútils contaminen a dojo. Mon de mones.
ResponEliminaNo sé quin pensador deia que un dels problemes de la gent amb quatre duros és que no se sap estar quieteta a casa.
ResponEliminaA tot arreu et pot passar de tot però la frivolització del consum cultural ja és un escàndol, la veritat.
ResponEliminaSempre em ve al cap el monòleg del Capri, hem de viatjar, hem de veure mon, que no tenim conversa... i acaben tots ofegant-se...
ResponEliminaAixò de viatjar no ho entés mai. A més, mira que hi ha llocs per visitar abans que Afganistan, Diria que la culpa d'aquests viatges insòlits és d'Instagram i dels influencers, sempre cercant el risc per fer-se quatre selfies.
ResponEliminaEmpezamos por los viajes. Vale más barato ir de aquí a Londres que hacerlo a Sitges, si lo haces con tres meses de antelación.
ResponEliminaY acabando por las subvenciones estatales, me refiero al precio del combustible de aviación.
Hoy he visto salir en media hora a 28 aviones; de ellos 11 de los grandes, o sea 777/200 que llevan 312 personas, y 777/200, con 312 a bordo. El resto eran Airbus A220, que van desde los 160 a los 180 asientos por aparato. Los estuve observando y calculando la cantidad de miles de litros que se necesita para despegar en un kilómetro y medio, y la cantidad de gente que se mueve.
Al final marché del mareo de olor a keroseno. Era insoportable.
Sólo hay que hacer números.
Tants vols és un disbarat, i el que contaminen.... Pero ningú gosa posar-hi fre. El turisme és un gran invento deien a la pel·lícula.
ResponElimina