"VISIT AFGANISTAN"

Aquest article de Quim Monzó és del 9 d'aquest mes a la vanguardia, i a fe que és premonitori dels malaurats fets que es varen produir la setmana passada amb la mort de 3 ciutadans espanyols a mans d'estat islàmic. Queda encara a Kabul una turista ferida que és de Bilbao, de 82 anys, que il·lustra crec, el sentit de l'absurd d'aquesta mena de turisme que descriu l'article de Monzó.

"Des que el 2021 els talibans van recuperar el poder a l’Afganistan no han deixat ni per un instant de mostrar al món la barbàrie que propugnen. Això no és obstacle perquè cretins diversos s’interessin per anar-hi a fer turisme. No són grans gernacions, però per alguna cosa es comença. El 2022 van ser 2.300. L’any passat, més de set mil. Als talibans els sembla perfecte. Ho veuen com un primer pas per normalitzar les relacions amb la resta del món i com una ajuda per a la feble economia del país. Tantes esperances hi dipositen que, segons Associated Press, a Kabul ja han obert un institut per a la formació de professionals del sector turístic. A la primera classe eren trenta homes, de diverses edats i nivells d’estudis. Cap dona, evidentment, perquè les dones tenen prohibit estudiar, un fet que als turistes els importa un rave. Els expliquen història de l’Afganistan, però també com han de tractar les estrangeres, que poden prendre part en activitats que les afganeses tenen prohibides, com menjar en públic o parlar o viatjar amb homes que no siguin el seu marit. Viatjar a l’Afganistan encara és difícil. Totes les ambaixades afganeses estan tancades i, per tant, obtenir un visat és complicadíssim. Tot i això, algunes companyies de viatges occidentals ja ofereixen paquets de viatge. L’atracció que desperta més interès són els budes de Bamian, tallats fa catorze segles a la roca d’un penya-segat i que, per blasfemes, el 2001 els talibans van fer volar pels aires. Però els temps canvien, tant que l’any passat el viceministre de Cultura afganès va anunciar que l’indret quedava obert als turistes, que a canvi de 3,50 euros per persona podran contemplar els forats que hi va deixar la dinamita. El turisme no té moral. No descarto que just al costat hi construeixin uns quants pisos turístics per acabar de fer calaix".  Temps al temps.

16 Comentaris

  1. Francesc Puigcarbó

    Ni moral, ni sentido común, mira que hay sitios en el mundo que visitar, antes que ir a jugarse la vida a Afganistán. Y la señora de 82 años, ya le vale, claro que es de Bilbao.

    Reply Delete 20 de maig, 2024
  2. María

    Sinceramente, cuando escuché la noticia del atentado, lo primero que me pregunté fue justamente eso ¿ quien en su sano juicio se va a hacer turismo ahí? Y sí, máxime con esa edad, no sé, a lo mejor fueron a ver a algún familiar.. Nadie puede estar tan loco de ir a ver unos agujeros dejados por la dinamita, ni eso, ni nada merece que te juegues la vida y sí, además de todo normalizas la barbarie que han impuesto ahí los talibanes… en fin, hay gente para todo. Sea como fuere, nadie merece que le ocurra lo que les ha ocurrido, ni ahí, ni en ninguna parte. Un abrazo FRANCESC!

    Reply Delete 20 de maig, 2024
  3. Francesc Puigcarbó

    Era un viaje turístico, solo que las propias autoridades afganas no contaban con el lobo solitario de ISIS. A los afganos les interesa recibir turistas, no asesinarlos.

    Reply Delete 20 de maig, 2024
  4. car res

    El turismo es un fenómeno universal ,la primera empresa por su volumen económico, en capitales como Córdoba. A los talisbanes les interesa y han tomado todas las medidas de seguridad,pero puede ocurrir una desgracia. En España representó una puerta al exterior,en este caso puede pasar lo mismo
    Saludos

    Reply Delete 20 de maig, 2024
  5. Francesc Puigcarbó

    Esa era la idea, solo que el animal de Isis les ha perjudicado. Parece que era un lobo solitario.

    Reply Delete 20 de maig, 2024
Més recent Anterior