Un dels diàlegs més brillants de la història del cinema és el que es produeix entre Humphrey Bogart, al paper de Rick Blaine, i Claude Rains, com el comissari Renault, a Casablanca . Quan el policia ordena la clausura del Rick's Cafe, el propietari li pregunta per què tanca el local. Renault respon: “Estic sorprès! He descobert que aquí s'hi juga”. Gairebé alhora, apareix el crupier i dóna al comissari les fitxes dels seus guanys del dia a la ruleta, mentre Bogart se'l mira amb expressió sorneguera. Ho explica Francesc Bracero a la vanguardia.
“Quin escàndol”, s'exclamen ara alguns en descobrir que la IA d'Apple només funcionarà als equips més capaços, com els iPhone 15 Pro i els iPad i Mac amb xips M1 i posteriors.
Molts dels qui ara s'escandalitzen van veure perfectament normal que la IA de Samsung només funcioni als Galaxy S24, presentats fa uns mesos, o que diverses marques presentin els seus nous ordinadors amb xips específics per a aquesta tecnologia. La intel·ligència artificial requereix una gran potència de computació i és socialment injusta. No tothom tindrà el mateix tipus d'accés perquè els equips que estan preparats per a ella porten nous xips especialment dissenyats. No ens serveix el mòbil o l'ordinador que vam adquirir fa tres anys i ens sembla que està nou. És un peatge molt injust, però serà un dels que comportarà una tecnologia, que arribarà als consumidors a través d'empreses que tenen com a propòsit obtenir un benefici per a les seves inversions. Ens insistiran cada cop més a canviar els equips per accedir-hi.
Per molt accés gratuït que ofereixin plataformes d'IA generativa com ChatGPT, que funciona mitjançant una connexió en línia amb un centre remot a milers de quilòmetres de distància, disposar d'una intel·ligència artificial que resolgui la major part dels requisits dins del dispositiu és la millor opció per preservar la privadesa. Quan ens connectem amb un servei gratuït, podem deduir per què no hem de (aparentment) pagar. L'entrenament de models d'intel·ligència artificial es fa a partir de quantitats de dades ingents. I nosaltres, com a consumidors, en som grans productors. Avui dia tothom sap (o hauria de saber) qui és el producte quan alguna cosa és gratuïta a internet. Els que paguin equips nous estaran més protegits. I els qui abonin les modalitats prèmium de la IA podran gaudir dels seus avantatges complets. Hi ha iniciatives públiques per crear models de llenguatge que ajudin la ciència i l'enginyeria. Al bé comú. Ahir mateix es va presentar a Barcelona una iniciativa mundial per coordinar la creació de models de IA per als centres de supercomputació. Però això no és el que portarem al mòbil.
Lógico. Lo que encuentro absurdo es que las empresas hayan puesto satélites en órbita para que una persona le diga a la otra: "Estoy en el tren...ahora llego"
ResponEliminaEl que quiera el servicio, que lo pague.
Salut
Estoy de acuerdo, hasta ahora demasiadas facilidades ha habido.
EliminaSalut.
No em resulta nou. De fet, tots els dispositius estan pensats perquè al cap de poc temps, no admetin les actualitzacions o novetats tecnològiques. El meu sistema operatiu m'acaba d'avisar que l'any vinent ja no hi tindrà suport. Em diu que ho hauria de canviar, però que la meva màquina no serà capaç de suportar-ho, així que... marxant una màquina nova!
ResponEliminaI si no, doncs passes a ser una "subclasse" de disminuït informàtic.
De fet passa fins i tot amb el nostre cos. Ara que el software amorós és impressionant i plé de possibilitats, resulta que el hardware biològic està tan desfasat que certs perifèrics ja no serveixen per a una merda. Puta vida!
Quanta raó tens, els perifèrics ja no són el que eren. Bé, ja han complert la seva funció i no hi ha actualitzacions disponibles.
ResponEliminaPer cert, has vist la icona que et representa la meva llista de blogs? Digna d'un jovenet esportista.
EliminaLa Vincicleta, de da Vinci, el seu inventor. Està bé, jo a tu ja saps que t'hi vaig posar una càmera-retro. Al meu bloc has d'afegir-hi la "s" a l'http: (https), sino no surt només que el nom del bloc.
ResponEliminaSempre ha estat https. Surt el nom, un fragment de text y el temps que ha passat des de la publicació. La miniatura no la vull.
EliminaJa, però abans quan ho he mirat només sortia el nom del bloc i no s'actualitzava, ara està bé, ja ho he vist.
ResponEliminaExtrany, donc jo no he tocat res i ja fa uns dies que hi es
Elimina