A Sant Feliu de Codines, el poble on jo vaig néixer fa quatre dies, el pare era el fill del Lluís de l'oli i la Maria de can Cotillaire, per què l'avi Lluís venia oli a granel que repartia amb el carro i el cavall per la zona de Castellterçol, Moià, l'Ametlla, Bigues i Riells etc. i la iaia Maria feia cotilles. L'ofici dels progenitors marcava el nom o malnom de la descendència.
Això era abans, car a la següent generació, la meva, jo era ja només el noi del Santiago, aquí la mare desapareix i la professió del pare també (oliaire tota la seva vida laboral), i a la següent, ja no hi ha ni rastre de pare i mare, les meves filles tenen la seva pròpia entitat i identitat sense cap referència al seu progenitor i responsable o irresponsable d'haver-les dut aquí. No són les filles del noi del Santiago, són elles mateixes, i com totes les coses, té la importància que se li vulgui donar.
La baula del malnom o sobrenom que unia als pares amb els seus descendents s'ha trencat, propiciant la uniformitat manifesta d'una societat cada vegada més hedonista i avorrida, en la que de la gent ni tan sols se sap de qui són fills, llevat dels àrbitres de futbol, que segons una llegenda urbana o potser serà cert, es diuen sempre els dos cognoms, i això ve per un àrbitre que hi havia en temps del dictador que es deia Franco de cognom, i el varen obligar a afegir Martínez que era el de sa mare, (Franco Martinez) per què en ser insultat no sembles que s'insultaba al 'caudillo', ah! i la mare de l'arbitre?, us preguntareu. En aquells temps els hi era igual, i ara em sembla que també. I si non vero, e ben trobato. Per cert, fent tasca d'investigació he trobat que Franco Martínez va morir el 3 de febrer d'enguany. Descansi en pau.
Me has hecho sonreír. Aprovechando lo de Franco muchos se cebarían en el campo de fútbol con el pobre árbitro. Y respecto a los nombres creo que todo ha cambiado mucho desde aquel López, hijo de Lope, o Sánchez, hijo de Sancho, etc. o los motes pueblerinos: mi abuelo que era colorado de pómulos era apodado el Rojillo, y sus hijos eran los hijos del Rojillo, y así multiplica la geografía española. Pero nada que objetar. Si las maneras de nombrar cambian pues las aceptamos, sin más.
ResponEliminaParece que se ceban con los árbitros (el refree y el linier decían antes) sea cual sea su apellido, de hecho siempre acaba recibiendo la pobre madre.
EliminaNo te olvides que nadie compra la camiseta de un árbitro.
ResponEliminaNi hay un solo monumento dedicado a los críticos, son especies malditas.
ResponEliminaEra el hijo de Alfonso,el taxista,en aquella Córdoba de los cincuenta,eso me libraba de muchas cosas,como el día que hice una trastada en la bici y un guardia me iba a poner una multa. Pasó un coche al lado y gritó:!Mariano,que es el hijo de Alfonso,el taxista!.Que no me la puso,por ser un conocido de ambos.Son de las cosas que no olvidas.En aquella época, eran pocos los taxistas y guardias.
ResponEliminaSaludos
Ya veo que llevas una temporada con la BICI, yo 70 años.
ResponEliminaCuando aprobé el ingreso al bachiller de entonces, la academia a la que iba me pillaba lejos(con 10 años) .Fue uno día glorioso, una Orbea de frenos de varilla. La paliza que le dí, pero me dio la libertad, de la que hoy sigo disfrutando, con la eléctrica. No necesito coche para nada, claro que no trabajo, incluso un año que trabajé en el instituto de Abrera la llevaba, eso fue en los ochenta, era de carrera de fibra de carbono, no pesaba nada, un placer, recuerdo la envidia de los alumnos, alguno la probó.
ResponEliminaSaludos.
Mi bici era una BH verde con guardabarros, un plato y un piñón. Ándele, ándele.
ResponElimina