Els protagonistes de les obres de Kafka són persones atrapades. Ja sigui per una mutació física inexplicable (Gregor Samsa, que desperta al seu llit convertit en un monstruós insecte, a La metamorfosi). O per un judici en contra seu, les causes del qual ignora (Josef K., a El procés). O per la impossibilitat d’accedir a la fortalesa, desdibuixada per la neu, la boira i la foscor, a la qual ha estat cridat (K., l’agrimensor, a El castell). Són figures, totes elles, víctimes d’una situació injustificable i asfixiant, davant la qual se senten impotents, i els causants de les quals no tenen el menor interès a corregir. Ara bé, una cosa són els llibres i una altra és la realitat. Aquest 2024 del que ja estem a mig camí, tenim un panorama pintat amb traços kafkians. Cada nit sopem veient als telenotícies insuportables imatges de nens i grans destrossats per les bombes a Gaza, que cauen allà de continu com si fos impossible evitar-ho. De tant en tant, Vladímir Putin exhibeix el seu rostre retocat a la televisió per dir que no desistirà del seu afany destructiu fins a assolir els seus objectius (la qual cosa, vista la lentitud a la qual avança la tropa, és doblement preocupant). Tot això, per no parlar d’altres conflictes bèl·lics amb perfil mediàtic més modest, però també actius i de no menor crueltat arreu del món, com són els de Birmània, Somàlia, Etiòpia, el Sudan, Iemen i altres, que, combinats, acumulen ja milers de morts. D'Espanya millor no parlar-ne gaire, per no avorrir al personal, ara que el president del Govern ha descobert que al seu país hi ha lawfare, i mira que li ha costat adonar-se'n, malgrat les referències que tenia d'accions contra Podem o els del procés, però al Flautista de la Moncloa a vegades li costa d'entendre les coses.
Quant a la resta, bé, doncs el caïnisme habitual de les dues Espanyes que ens trenquen el cor ambdues, i poca cosa més. Milena Jesenská, destinatària de les Cartes a Milena, es va referir a Kafka a l’obituari que li va dedicar com a algú que “va veure el món ple de dimonis invisibles lluitant i destruint les persones indefenses”. Avui, els dimonis continuen operant i els ciutadans corrents continuen indefensos davant d’ells. Però, en realitat, hem avançat d’alguna manera. Els dimonis no són ara tan invisibles. Encara que les persones continuen semblant incapaces de posar-se fora de perill dels abusos demoníacs.
Mentre això últim no arribi, el món continuarà demostrant que Franz Kafka no anava desencaminat. I si, en un futur més o menys pròxim, la intel·ligència artificial arriba a excedir-se irreversiblement, hauríem de tractar-lo ja de clarivident màxim i profeta total.
El año Kafka. Esa de otras historias que me hacen gracia. Supongo que significará algo para los editores y libreros, si es que aumentan venta de un autor que no se lee mucho. Pero de lokafkiano vivimos todos los días. Creo que hasta cierto consejo de un alto poder lee a la línea a Kafka. Y no te cuento la oposición pseudemocrática.
ResponEliminaEsos a los que te refieres, deberían leer (bien) a Maquiavelo y no a Kafka, sobre todo los que tiene pelo.
EliminaLos que no usamos de la tele,sólo nos sirve de receptor,tan incultos que somos,nos evitamos de esas imágenes de Gaza.Me acabo de despertar de una siesta cordobesa como nuevo,luego olimpiada,caerá alguna serie.
ResponEliminaSaludos.
Ansioso estoy de que lleguen las 7:30, para ver lo de las doscientas (o 100 según que versión oigas) barcas por el Sena con todos los participantes en las olimpiadas. Y es que hay cosas que se ve a venir que van a salir mal. Ojalá me equivoque, pero me temo lo peor.
ResponEliminaSaludos.
De moment Tontiristán 0 (Uzbekistán), Espanya 1
EliminaAquests varen jugar abans d'ahir, deu ser repetit. No et dic el resultat final per no fer un espòiler.
EliminaAra ja, 1-2
EliminaHostia! es veritat. Es que estic al ordenador i sento la tele al menjador
EliminaMientras que no choque una barcaza con otra y al agua patos.Seria kafkiano. Desde luego,será un dispositivo de cámaras impresionante,una coordinación perfecta.
ResponEliminaSaludos
Es que me lo veo venir, deben de ir todas las barcas, sean 100 o 200 exactamente a la misma velocidad. No se, pero me temo el acabose y el desiderátum Macroniano.
ResponEliminaEspero la nuestra...a pedales, de esas de la playa de Castefa...
ResponEliminaAlguna delegació d'aquestes amb por personal, anaven en la barqueta de Chanquete
ResponEliminaLa desfilada de les delegacions m'ha semblat inacabablement lenta i pesada. Altres manifestacions artístiques, com aquesta infumable desfilada de modes, no sé què merda feien aquí. L'apoteosi final a la torre Eiffel és realment un magnífic espectacle de llum i música. El peleter, obra del dissenyador Mathieu Lehanneur, molt original. La pluja: una putada.
ResponElimina