El canvi tecnològic és la força de progrés més poderosa del món i de la història. Quan una tecnologia s'expandeix, es guanyen economies d'escala i aprenentatge i es fa més eficient i barata, cosa que facilita més ràpidament la seva adopció i extensió en un bucle positiu. Ens trobem en una era de desenvolupament tecnològic exponencial. Disposem d'informació infinita a internet a cost marginal zero. Tenim lleure digital inacabable a costos molt baixos (streaming, vídeos, podcasts, e-books, jocs, música). S'està alliberant una potència computacional massiva, accessible per cloud. Avancem cap a escenaris d'energia renovable abundant i barata. També de medicina digital, producció 3D i intel·ligència artificial (IA) estesa.
El progrés és extraordinari, a totes les disciplines: en 15 anys, el cost de les bateries elèctriques ha caigut en un 90%. En biologia, noves tècniques d'edició de gens obren possibilitats increïbles a la cura de malalties, millora de cultius o nous processos industrials eficients i sostenibles. Descodificar el primer genoma humà va costar milers de milions, però avui es pot obtenir l'ADN d'una persona per 100 euros i avança cap a l'extensió de la medicina genètica personalitzada. El cost de la carn crescuda al laboratori a partir de cèl·lules mare es redueix (es calcula que, cap al 2030, s'equipararà al de la carn convencional). Tindrem sistemes alimentaris que generaran carn com a programari, de forma silent, neta i barata. I avui la IA està creant una revolució científica, ajudant a plantejar noves hipòtesis, descobrir materials inèdits, resoldre problemes matemàtics, optimitzar xarxes energètiques o desenvolupar nous fàrmacs.
La ciència és crucial per al progrés, i mai com ara no s'han invertit tants recursos en R+D. La interacció entre les descobertes científiques i la innovació aplicada ens apropa, sorprenentment, a un món d'abundància. Per primera vegada a la història posseïm coneixement per crear prosperitat compartida gairebé il·limitada. Tot i això, el món es convulsiona en onades de tensió social, fragmentacions, populismes, desigualtats i lideratges autoritaris. Què falla?
L'economista John Maynard Keynes va introduir el concepte “atur tecnològic” el 1930. Va anticipar un escenari paradoxal: cap al 2030, la tecnologia hauria permès solucionar tots els problemes materials i productius de la humanitat. Gràcies a la tecnologia, es podria produir de tot a cost pràcticament zero. Però aquesta producció es faria bàsicament amb màquines, sense humans. Què passaria si tinguéssim de tot per a tothom, excepte una feina? Estem arribant a aquest “punt de Keynes”?
Harari, historiador israelià, alertava de l'emergència d'una classe inútil (useless class, segment de persones expulsades del mercat de treball a causa de l'automatització i incapaços d'adaptar-se a les noves tecnologies). Potser les noves tecnologies creuen nous llocs de treball, però on? Quan es va produir la revolució industrial, la gran massa de treball agrícola es va desplaçar a la indústria. Amb la creixent automatització d'aquesta, van quedar els serveis com a gran reserva de treball humà. Si la IA fa tasques cognitives creixents, què quedarà per a les persones?
Un altre economista, Brian Arthur (Stanford), va alertar de l'extensió d'una “segona economia” virtual, amb empreses que operen mitjançant algorismes i robots, distribueixen amb cotxes autoconduïts i drones, prenen decisions amb IA i generen beneficis sense intervenció humana. Una “segona economia” digital de pes creixent, silenciosa i invisible de la qual els humans n'estem exclosos. Si ens encaminem a un món sense feina, quin sentit tindria l'economia en si mateixa?
El canvi tecnològic és la força més poderosa i depèn de nosaltres com abordar l'avenç de la IA i la robòtica deixant enrere fórmules del passat
I arriben noves onades de robots. Les grans corporacions tecnològiques han identificat un nou i immens oceà blau: la convergència entre la IA generativa i la robòtica donarà lloc a revolucionàries gammes de robots intel·ligents i flexibles amb aplicacions en producció, logística, atenció sanitària o domèstica, restauració o hostaleria. Humanoides amb cervells ChatGPT, que interactuen en llenguatge natural i aprenen de l'experiència. Empreses com Open AI, Tesla o Nvidia s'han llançat a desenvolupar projectes d'aquest tipus. Elon Musk parla de vendre “milers de milions” de robots intel·ligents en els propers anys. Mentrestant, la Xina ja instal·la 300.000 robots convencionals per any en les seves línies productives per compensar la caiguda demogràfica i incrementar la productivitat.
Cap on anem? Abundància o precarietat? Utopia o distopia? El que és positiu és que, per primera vegada, depèn de nosaltres. Tenim els mitjans de coneixement i intel·ligència per resoldre molts dels problemes productius, socials i mediambientals que ens apressen. Però no sabem organitzar-nos. Continuem instal·lats en el llenguatge i les fórmules del passat. Nous debats, nous lideratges i grans innovacions socials són precisos, amb urgència, per resoldre aquesta cruïlla. Xavier Ferràs - Professor d'Esade
No lo sabemos, nadie lo sabe. Lo que está claro es que vamos a otra hecatombe mundial por poseer las materias primas, eso es indudable.
ResponEliminaSi et fixes en l'article, les matèries primeres ja les tenim, el que hem de fer és adaptar al nostre ritme de vida a l'època actual, a desglobalitzar-nos. Cal aprofitar molt més l'energia solar i l'eòlica, només que la Generalitat no està prou per a la feina, per no perjudicar a sectors com el turístic. No volen parcs eòlics vora les seves platges. Hauríem d'aprendre a tirar amb el que tenim, amb el que produïm, però ens calen dirigents audaços i decidits, i no els tenim. Salut.
EliminaJo crec que la clau està aquí: "La ciència és crucial per al progrés, i mai com ara no s'han invertit tants recursos en R+D. La interacció entre les descobertes científiques i la innovació aplicada ens apropa, sorprenentment, a un món d'abundància. Per primera vegada a la història posseïm coneixement per crear prosperitat compartida gairebé il·limitada. Tot i això, el món es convulsiona en onades de tensió social, fragmentacions, populismes, desigualtats i lideratges autoritaris. Què falla?"
EliminaUf...! Quin panorama més tenebrós.
ResponEliminaSabem que l'activitat favorita dels desocupats i avorrits és expressar-nos a les xarxes i als blocs. I som molts i ja comença a ser insuportable. Imagina't un món on ningú no hagués de treballar i amb plagues d'infumables continguts. Per sort (o no) a un li queden quatre (o cinc) misses de tv3
Home. un món on no treballes ningú no és possible, cal instal·lar i mantenir els panells solars, per exemple, tenim tot el sector serveis, etc. De fet, seria l'estat ideal, si la gent que no treballes es dediqués a viure i aprendre. Pensa que en aquest estat ideal i utòpic, no treballar estaria subvencionat. Et queden 4 o 5 misses o missals?
EliminaQue bonito,que poder virtual da al ser humano,que ya no cree ni tiene miedo a Dios,avanza el agnosticismo, por ese poder.La realidad es que un simple giro en un par de aminoácidos, en la estructura de la cadena genética de un virus que pasaba como causante de una simple gripe se convierte en un asesino,capaz de liquidarse media humanidad.Es cuando nos damos cuenta,como se dice por aquí:"no somos nadie y menos en calzoncillo "
ResponEliminaSaludos
¿Por qué hay que temer a Dios?, o se le ama o se le ignora. Pero temerle, malo me parece. Decía Woody Allen: Yo soy agnóstico gracias a Dios.
ResponEliminaSaludos
No digo que se ha de temer, ni que se ha de creer. Sino, que ese poder tecnológico y científico es causa del aumento del agnostcismo, de la sociedad actual. Tampoco digo que sea ni bueno, ni malo. Es una opinión
ResponEliminaSaludos
No he salido esta mañana con la bici, está lloviendo. Porco governo
EliminaEl agnosticismo es inversamente proporcional al grado de conocimiento del personal. La Fe en la tecnología no es igual que la fe en Dios. Una fe que no tengo y sabes que añoro, aunque tampoco tengo fe en la tecnología, soy un descreído, gracias a Dios.
ResponEliminaAhora paseo, con la fresca, luego con Lorenzo, imposible. Me siento en un banco, miro el móvil y escribo. Disfruto mirando los edificios, compruebo los negocios que han cambiado, pasa lo mismo que en Barcelona. Pienso en la desilusión de los jóvenes que abrieron tiendas para cerrarlas al año. Cuando niño, eran eternas, pasaba de padres a hijos
ResponEliminaSaludos
Nada es para siempre, y cada vez menos. Ya no llueve, pero tenemos un bochorno de cagatilorito.
EliminaSaludos.
Yo creía más en las diosas. (S. Johanson, Julia Roberts, Claudia Schiffer...) Pero también se me están haciendo viejas.
ResponEliminaAi Ricard, no vas bé, la deesa és Maria Dolores de Cospedal, pero está reservada per en Miquel i un servidor. De fet si fes una llista de les actrius que més m'agraden, llevat de Scarlett Johansson, la resta són australianes.Nicole Kidman, Naomi Watts, Rose Byrne, Cate Blanchett, Anna Tory, Margot Robbie....
ResponEliminaVal, però es fan velles, merda! Són divines, però finites.
EliminaMe quedo con la última frase : "Nous debats, nous lideratges i grans innovacions socials són precisos, amb urgència, per resoldre aquesta cruïlla" Sin duda ahí está el quid, porque ahora y sobre todo aquí nos pasamos la vida perdiendo el tiempo en discusiones absolutamente estériles y trasnochadas como que si centralismo o periferia o que si la derecha y la izquierda y todo eso no significa nada de nada en la dinámica mundial, donde lo que antes hacía la derecha, ahora lo hace la izquierda. No hay más que ver a los dos colosos de la antigua izquierda mundial Rusia y China, hoy reconvertidos en las naciones más radicalmente capitalistas del planeta, por eso la gente estamos tan confundidos, votando las locuras que votamos, todo ha dado un giro copernicano y no nos hemos enterado perdidos en nuestras batallas del pasado.. La verdadera derecha actual está en manos de esa élite que acumula el 1% de la riqueza, frente al 99% restante que somos los parias que antes luchaban a la izquierda y como no nos enteremos de esto, seguiremos votando las locuras que se vota por todas partes a los extremistas populistas de la ultraderecha que no son más que esbirros de esa élite que nos trata como a descerebrados, que en realidad somos a la vista de cómo nos comportamos. Me temo que o se aborda ese reparto absolutamente injusto de la riqueza mundial o nos vamos a tomar vientos y no será por culpa del sur que sube e invade el norte, será porque los del norte que no nos enteramos de nada, tan confundidos como estamos : ) De hecho sólo si se aborda este tema a nivel mundial, podremos soñar con que las máquinas nos mantengan, de otra forma, nos esclavizarán sin remedio y se cumplirán las distopías de Orwellianas. Ayer me fui al cine, hacía mucho que no iba y me encontré las seis cabinas donde antes vendía los billetes cerradas y e su lugar una máquina que además sólo admitía tarjeta para pagar.. me entró tal tristeza que nos metimos a ver una peli de dibus, llovía a mares y necesitábamos q alguien nos dibujara una sonrisa ; ) por cierto muy bonita Inside out2, ya había visto la 1, para que veas qué panorama teníamos ; ) Un abrazo fuerte y feliz domingo que hoy parece ha salido el sol aquí por fin!
ResponEliminaInside OUT2 me dijo mi hija que fue con el peque, que era más para mayores que para niños. En cuando a lo otro, es que necesitaríamos dirigentes serios, buenos gestores, poco políticos, aquí y allí, pero de momento vamos al revés. Fíjate, cuando Franco puso a los tres López (gestores) en los sesenta, al frente de la economía, la cosa empezó a funcionar.
ResponEliminaAquí andamos de tormentas fuertes por la mañana y dicen que por la tarde hay aviso de repetición.
En eso de las nuevas tecnologiasy sus posibilidades, nos pasa como al espia de la CIA en Cuba: tenemos todos los datos, pero ninguna conclusión.
Un abrazo!
Tiene razón tu hija, trata sobre las emociones, desde dentro de una niña , en la primera parte las primarias , alegría , ira , tristeza, miedo en esta segunda de las q surgen en la adolescencia ansiedad, envía, desgana , vergüenza ..más q para niños es un libro de instrucciones para padres ; ) además de gestores y tecnócratas , necesitamos cambiar de mentalidad y gente preparada q lidere un momento de cambio ideológico, económico y social,q hoy por hoy no existe...Ahora ya sabemos lo q ha ocurrido en Cuba y Venezuela , etc...justo lo q te comentaba, q lo q aquí ha hecho la derecha , ahí lo ha hecho la izquierda: ( otro abrazo !!
EliminaNecesitamos más Gorbachov y más Clinton.
Elimina¡Un abrazo más!
Me encanta la I.A. cuando a Car Res le traduce como RESIDENCIA DE AUTOMÓVILES.. es genial
ResponEliminaNo és la IA, es un humilde traducto , en realidad es un chino que está dentro del ordenador traduciendo en directo, de ahí que haya algún error.
ResponEliminaPues he visto por la tele,que a Microsoft le van a caer pago de indemnizaciones millonarias por todos los lados.Claro esto de que,es que fue asunto del antivirus,como excusa ya no pega.
ResponEliminaLas nuevas tecnologías deben asumir su responsabilidad,como cualquier tecnología, máquina,construcción o proceso.
Es equivalente a cuando,por cualquier desastre,dicen:"la culpa la tiene el cambio climático ".Vale,tío,me digo,ya te quieres quitar tu responsabilidad.
Saludos
El equipo de ingenieros informáticos, con sus buenos sueldos,están para que no sucedan esas cosas,exigiendo equipos,mantenimiento,prevención y personal.
EliminaAy, está el factor humano que todo lo corrompe, por muy buenos sueldos que tengan, la dejadez es inherente, acompañada de la rutina.
ResponEliminaSaludos.