Mentre llegeixo banals informacions sobre els Jocs de París, recordo un fet social que es va produir en una barriada obrera de Marsella fa uns trenta anys. Uns nouvinguts musulmans, faltats de serveis propis, sacrificaven a la manera halal els xais a les banyeres dels pisos dels blocs on havien anat a parar. Les canonades d’aquells edificis s’embossaven sovint amb la sang i altres deixalles, cosa que provocava seriosos problemes sanitaris i d’olor. Els obrers autòctons que havien entrat en relació de veïnatge amb els nouvinguts van queixar-se’n als seus dirigents polítics i sindicals, socialistes o comunistes, i van obtenir com a resposta una reflexió moral: “Heu de ser solidaris amb els nouvinguts”. Antoni Puigverd.
Com que aquelles pràctiques van persistir i els problemes de convivència es van cronificar, el discurs paternalista dels dirigents d’esquerres va provocar una forta reacció negativa, que va ser aprofitada per Jean-Marie Le Pen, un mediocre militar vinculat a les darreres batalles del colonialisme francès. Le Pen va posar al dia la ideologia de la França antisemita de Vichy i va projectar sobre magribins i africans emigrats el malestar de les classes populars franceses en l’inici del que solem anomenar globalització. Els ciutadans d’aquell barri marsellès van passar de votar comunista a votar extrema dreta. Mentre la gauche caviar, universitària, seixantavuitista i de bon nivell de vida predicava un discurs favorable a la immigració, la classe obrera, inculta i precaritzada, veia com empitjorava la seva vida, ja inicialment limitada: del preu del sòl a l’escola dels nens, dels centres sanitaris a la densitat dels parcs. Del malestar dels guetos d’acollida en va sortir el primer lepenisme; i del malestar dels guetos d’arribada n’ha sorgit l’islamisme i la conflictivitat. Sense un veritable exèrcit de policies no serien possibles l’ordre i la seguretat del París olímpic. França ha passat 40 anys component música barata sobre la nació: mentre uns idealitzen el mestissatge, els altres el rebutgen frontalment. Resultat? Una França desnortada. Un sistema electoral pensat per centrar el país, en realitat, l’està dividint irreversiblement. Fermenta entre nosaltres aquest mateix problema, que França havia anticipat. La consciència agonística de la identitat apareix quan l’individu s’adona que no quadra en cap casella. Quan descobreix que ha de violentar els seus sentiments, que ha de reescriure la seva memòria o anul·lar una part de la seva experiència. El fenomen migratori (i el turístic!) obliga els occidentals a reescriure el seu llegat íntim. Cada vegada hi ha més individus que, escombrats radicalment els seus orígens, no acaben de trobar un lloc on arrelar d’acord amb les pautes de normalitat que porten a la memòria. Cada vegada són més els immigrants que l’economia global expulsa del seu entorn familiar i que desembarquen en territoris on coneixeran l’estranyesa i viuran fora de lloc . I cada vegada són més els autòctons que ja no reconeixen el paisatge humà que els envolta. Tothom comença a estar fora de lloc .
Aviat les societats occidentals ja no contindran cap nació dominant, cap normalitat cultural, cap patriotisme cohesionador. Una infinita gamma d’identitats (nacionals, ètniques, sexuals, de gènere) pugnen per imposar-se. El context històric és de franca hostilitat interna. El problema no són els líders: Trump, Macron, Sánchez. El problema és de fons. A tot Occident hi ha perspectives reals o simbòliques de guerra civil.
Me gusta eso de la clase caviar. Así les llamo desde hace muchos años.
ResponElimina. Del malestar dels guetos d’acollida en va sortir el primer lepenisme...Re lo puedo asegurar, mira, en los 90 pusieron en la calle Font del Mont, en Collcerola, un centro de Menas, justo en Peu de Funicular, allí, cruzada la vía de los FFGG, hoy es un cole de pasta, el EINA BOSC
https://www.google.es/maps/place/Carrer+de+la+Font+del+Mont,+Sarri%C3%A0-Sant+Gervasi,+08017+Barcelona/@41.4075988,2.1125476,58a,35y,354.18h,62.18t/data=!3m1!1e3!4m10!1m2!2m1!1sFont+del+mont!3m6!1s0x12a4982e5c974b49:0x1bd4e54d418f30e0!8m2!3d41.4139115!4d2.1120986!15sCg1Gb250IGRlbCBtb250kgEFcm91dGXgAQA!16s%2Fg%2F1vpghwnv?entry=ttu
Conocí a los de la AAVV, todos muy sociatas, todos, sin excepción, te lo puedo asegurar, y todos, todos, fueron a la regidora de Sarria a quejarse del edificio y de los menas que pululaban por allí. Aquello lo cerraron ¿donde enviaron a los chicos?, no l sé, pero aquello dejo de ser lo que era para convertirse en colegio de élite, y eso gracias a los vecinos y vecinas, tan socialistas , ellos.
Conocí al presi de la AAVV, hoy fallecido, a los vocales, y de casualidad, también aq la cocinera del centro, pues aquel centro contaba con cocina propia, pero presionaron hasta cerrarlo, eso los vecinos.
¿Sabes lo que pasa?, que todos queremos servicios, cárceles, centros de desintoxicación, salas de puncion, Teresas de Calcuta, lugares para que la gente coma...todos somos muy buenos, pero los queremos en otro barrio y no en el nuestro.
Estos eran pijos/caviar que no los querían allí, pero si querían que los atendieran.
Ese es el problema.
Un saludo
salut
D'aixó ja s'en queixava Pujol, tothom vol de tot però no a casa seva. I no només passa aquí. Recordo un barri a l'entrada d'Alacant un barri molt degradat, on la gent es manifestava cada diumenge perquè volien un centre d'atenció pels Drogodependents. Finalment, els hi varen posar, i després seguien manifestant-se perquè no el volien al seu barri.
EliminaAquí, la diferència rau en quin punt es trespassa la ratlla que separa l'hospitalitat del bonisme.
Salut.
Aún es posible,que todos ellos,blancos y negros,se pongan firmes con la mano en el corazón canten la Marsellesa,que habla de rebeldía de igualdad.En los juegos olímpicos, donde todo gira en este camino,una chica joven,con una enorme bandera encima de un tejado parisino,la canta y no es blanquita de pelo rubio a lo BB,es una preciosa mulata.Hay futuro.
ResponEliminaSaludos
Puigverd,como siempre no ve nada más que lo que tiene delante,no es capaz de ver el futuro.
EliminaSaludos
Pues yo creo que precisamente ve y prevé el futuro. Las imágenes de la ceremonia inaugural poco tienen a ver con la realidad. Menas trasladados fuera de París, para que no molesten ni den mala imagen. Las banlieues a lo suyo ajenas a triunfalismos trasnochados. Si que ve Puigverd, y ve muy bien.
EliminaAxelle Saint-Cirel es una cantante de jazz, vestida de Dior en cantar la Marsellesa. Poner una mujer de color en primer plano, siempre queda bien, pero solo para una ceremonia inaugural. Luego cada cual a su casa.
EliminaPues muy guapa que la pusieron
EliminaHombre, ya puestos, no iban a vestirla de criada.
EliminaLos manguis,carteristas y otros aprovechados de lo ajeno,sean blanquitos o negritos,tienen sus días buenos en estos eventos,ya se vio con el fútbol. No tiene nada que ver con la asimilación racial y el Gobierno toma sus medidas,para que gane la paz.Hasta en la dictadura de Franco,cuando se daba un paseo por Córdoba con visitantes ilustres las calles con flores y los carteristas un rato en la sombra,con comida pagada.Seamos buenos,pero no tontos.
ResponEliminaSaludos
En Francia el problema racial lo tienen muy mal resuelto, comparado con España. Las banlieues son un caldo de cultivo de violencia y curiosamente de voto para la extrema derecha. Por cierto. Muy bien Moreno Bonilla defendiendo a los migrantes ante las mentiras de VOX.
ResponEliminaSaludos.
Los migrantes ,se han convertido en un producto político, desgraciadamente. No lo dudes, Bonilla tomaría los votos de Vox,si le hicieran falta.Por encima de todo los garbanzos,lo primero.
ResponEliminaSaludos
Por suposaiting, pero no los necesita - de momento -. Este hombre sería un buen sustituto de Feijóo. Aunque la atmósfera enfermiza de Madrid lo contamina todo, Feijóo es la prueba, o Casado.
ResponElimina