¿QUI ÉS RORO?

Probablement, us soni el terme tradwives i, si no, segur que coneixeu el nom RoRo, perquè, per immunes que siguem a les xarxes socials, us ha de sonar la frase: “Avui Pau m'ha demanat que…” Amb aquests vímets, El debat ha girat al voltant de l'eterna qüestió de si RoRo és una dona submisa o una dona empoderada. Aquesta setmana el món de Rocío Bueno, la jove influenciadora de 22 anys, coneguda per fer vídeos a TikTok en què cuina per al seu xicot, ha girat al voltant d'aquesta qüestió.

Què són les tradwives? Les dones dels anys 50 i 60, amb cabells amb bucles i davantal de quadrets, preferentment de colors suaus. Estem parlant del concepte de dona tradicional de fa dècades, quan les dones eren vistes com a mestresses de casa i cuidadores dels seus fills. Una de les coses més sorprenents d'aquest moviment, que va emergir als Estats Units el 2020, és que parlem d'un contingut realitzat per noies joves que reprenen aquests patrons, en la majoria dels casos, també a nivell estètic.

D'altra banda, es podria pensar que el fet que una noia cuini per al seu xicot sigui afecte i no servilisme. “No em considero dona submisa. Sempre m'he considerat feminista, si per feminista s'entén igualtat de drets entre homes i dones”, assegurava Rocío al podcast de SrWolf, de José Ramón Lucas. La noia subratlla, a més, que ella i el seu xicot es reparteixen les feines de casa, “és ell qui neteja”. RoRo reivindica que fa el que li agrada, ni més ni menys.

Tothom projecta una imatge, crea un personatge a través d'Instagram i TikTok. El que fem és projectar-hi una imatge. En aquest sentit, Roro és un personatge, tal com ella mateixa reconeix: “Tot a internet està guionitzat, és un 50 i 50… No sempre faig el que em demana Pau”.

Per aquesta raó, cal pensar que “darrere d'aquesta noia hi ha un gran màrqueting, fins i tot té un mànager. RoRo és un producte, abans feia un altre tipus de contingut. Va copiar 100% l'enfocament de les tradwives i el va adaptar a Espanya”, afirma Patricia Illa, sociòloga i membre de la junta de Feministes de Catalunya.

Rocío ha explotat l'oportunitat que se li ha presentat i s'ha viralitzat. “Jo dono suport a la llibertat de les dones de fer el que vulguin, però elles no estan recolzant-me a mi per fer el que jo vull”, assegura aquesta jove. "S'acusa el feminisme d'atacar les dones, el feminisme no critica les pràctiques i els comportaments individuals, sinó que analitza, critica i qüestiona l'estructura social i els valors de fons que fan que una dona prengui una decisió determinada", explica Illa .

No obstant aquesta sociòloga opina que “l'assetjament patit per part de Rocío és totalment condemnable” i que “és absurd posar-hi el focus. En realitat hauríem de parar esment al discurs que hi ha al darrere. Un discurs que ens vol convèncer que el lloc de la dona és ser mestressa de casa”.

No sé qui està pitjor, si la noia o els que la critiquen, aquests últims no entenen que estem a l'època de la vacuïtat, de la banalitat gilipuá. Roro sí que ho ha entès, i bé que se n'aprofita. Només m'hi sobra el to de veu de nena petita, més que res perquè denota una impostada falsedat de bleda assolellada.

11 Comentaris

Més recent Anterior