GIBRALTAR ÉS DE TOTHOM

La marca Espanya va sortir il·lesa de la celebració de l’Eurocopa pels seus herois futbolístics a Cibeles, tot i que un –ho he de dir– va tenir l’ai al cos al llarg de les dues hores del xou. Cada jugador que apareixia a l’escenari invocat per Álvaro Morata era un córner d’Anglaterra els últims cinc minuts de la final... Joaquin Luna a la vanguardia.

D’entre totes les destrosses possibles, els afers minats i les hipotètiques polèmiques –veure la defenestració de Luis Rubiales en una altra celebració–, els jugadors van optar per reclamar l’espanyolitat del penyal de Gibraltar, sota sobirania britànica a perpetuïtat per allò dels tractats signats. A diferència dels contractes dels jugadors, es compleixen al peu de la lletra.

Després de superar un conat de dia de l’orgull gai – Carvajal amb el tors despullat repartint abraçades d’osset–, els jugadors van sortir dignament del tràmit d’una celebració amb l’afició, un fet sense protocol que sol originar escenes lamentables, visques i més visques i alguna gamberrada poc pedagògica a assistents, massatgistes o respectables membres del quadre tècnic. Sense consultar-ho amb ningú, als jugadors els va sortir la vena paròdica sobre el patriotisme i van cridar: “Gibraltar espanyol!”. Com podien haver dit: “Raúl selección!” o “Puigdemont president!”. És a dir, pura conya. Per cert, el mini jo d'Almeida va recolzar aquesta petició.

L’espanyolitat de Gibraltar és el sexe dels àngels. No he conegut mai un ciutadà que el tema li interessi gaire i s’ho prengui seriosament, tret de Franco, i molt de tant en tant, perquè als anys quaranta i cinquanta es muntaven romeries davant de l’ambaixada britànica, una mica per passar l’estona i tenir entretinguts els falangistes. Una vegada hi va haver més fervor del protocol·lari i una concurrència superior a l’habitual, de manera que el ministre de la Governació va oferir a l’ambaixador del Regne Unit reforços policials. La resposta va ser antològica: Preferiria que la pròxima vegada no m’enviï tants manifestants...

A falta de càntics regionals i insults al clergat, no hi ha res més inofensiu que demanar la devolució del Penyal, conscients que no ens importa i que no seria un bon negoci perquè la colònia dona molta ocupació al camp de Gibraltar –no n’abunda– i el Regne del Marroc podria començar a reivindicar Ceuta i Melilla (sense relació formal, però ja sabem com van aquestes coses de les pàtries).

El Govern de Gibraltar té l’obligació de protestar i no afegir-se a la festa, i l’RFEF, d’aconsellar que la pròxima vegada defensin l’espanyolitat de les illes Chafarinas. Així com són aquestes celebracions, un es dona per satisfet amb la de dilluns a Cibeles. El país en va sortir il·lès. I fins i tot amb bona sintonia. Però no és així el cas d'Argentina, a qui França vol demandar pels seus càntics racistes.

Publica un comentari a l'entrada

13 Comentaris

  1. Ja veuràs en Cucurella quan torni al Regne Unit!.

    ResponElimina
  2. A mi me parece,que no hay que dar tanto bombo político, a lo que se diga o haga en estas fiestas de chicos jóvenes que han logrado algo importante y deseado por todos los participantes,la copa de Europa de Naciones. Ahora hay equipo,esperemos más triunfos.!Vamos España!
    Saludos

    ResponElimina
  3. Sabes, el éxito de esta selección és el mismo de cuando ganó el Mundial, los tres del centro del campo: Iniesta. Xavi, Busquets i ahora: Olmo, Rodri, Fabián. La diferencia es que los tres primeros eran del Barça, y estos juegan fuera de España. O sea, no es España, son unos jugadores determinados en un momento determinado, lo que le quita solidez a la selección a largo plazo.

    ResponElimina
  4. Yo no sé si quita o pone, Francesc, no sé nada de fútbol, sí intuyo algo del ser humano, y es que volvemos a lo mismo, a mezclar ¿deporte? con política, esta con masa, masa con alienación y esta con fútbol.
    Culpo no a la masa, sí a los futbolistas que no tienen que meter a Gibraltar ni a Chafarinas, ni Ceuta, ni Melilla y a los políticos que se apuntan al carro del momento.
    Paso, paso de esto porque siempre acaba igual.
    ¿Qué se gana enervando a Inglaterra?...si está toda la sanidad de España con ganas de ir a trabajar allí porque aquí la tratan como una mierda...eso si que es importante, y no las charlotadas de los millonarios de turno.
    No sabemos estar, ni ganar, ni guardar compostura, ni las formas...
    salut

    ResponElimina
  5. Bé, La sanitat a Anglaterra està molt més malament que la nostra, però molt més malament. Coses de la privatització, molt més salvatge que la d'aquí. Amb la resta, totalment d'acord.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Allá un sanitari marxa amb 2.800 euros més i contracte indefinit. Aquí el contracte és de pantomima i el salari 1800 que no arriben. Aquesta és la diferència i al sanitari i dona igual si la sanitat és privada o no, el que vol és treballar.
      En fí.
      salut

      Elimina
  6. Me parece que necesitamos sacarle punta a todo, si no, no somos felices. Desde luego, en este caso, descontextualizar dónde y en qué circunstancias se manifiesta esta gente, que desde el partido, sin dormir y viajando, se les trae de la ceca a la Meca, que además nadie instruye en protocolo, porque no son profesionales de ello ( como lo son o deberían ser los políticos o diplomáticos) me parece un plus excesivo que ninguno de nosotros pasaríamos, ni estaríamos a la altura, en medio de un ambiente donde prima es el desmadre generalizado entre ellos y todos los que los ven y acompañan ¿ quien en medio de una fiesta popular como es esta, no dice o hace alguna inconveniencia ? Nadie. Respecto a la ofensa que sintió el estado francés, por esa inapropiada canción del jugador argentino, si fue en medio de un ambiente semejante a este, otra exageración, si alguien tenía que sentirse agraviado fue Mbappé y seguro que él no dijo nada. Desde luego, la disculpa del jugador me parece más que suficiente. Lo dicho, pedimos a los demás siempre, lo que nadie somos capaces de hacer. Bajo los focos, agotados y en plena euforia, lo siento, pero no se salva ni Rita : ) Un abrazo!

    ResponElimina
  7. Es cosa de la época actual, de cogérsela con papel de fumar por cualquier cosa o situación, y no sabría exactamente el motivo que nos conduce a ello. Fíjate que he tratado el tema en cinco escritos desde diferentes puntos de vista y a pesar de ello, de tener todos los datos, no llego a ninguna conclusión en concreto. Me siguen apareciendo preguntas, como: imagina que un futbolista catalan la retira el saludo a Rajoy, o claman por la independencia de Catalunya... Ves, ese es el problema, mi diagnóstico, la conclusión es que hay demasiada crispación, por eso la gente salta enseguida a degüello, y el causante de esta crispación tiene nombre i apellidos: Jose Maria Aznar López y su nefasta influencia sobre el PP. Otro sí, no todos los jugadores sé mal comportaron, precisamente los dos niños estuvieron muy comedidos, quizás porque son ya de otra generación, la generación globalizada integrada de la España real actual, ajena al tóxico ámbito madrileño, y ajena a los tóxicos independentistas.
    Un abrazo, y disfruta de tus vacaciones,

    ResponElimina
  8. Hasta agosto no tengo vacaciones, pero si el buen tiempo y la carga de trabajo lo permite, me escapo, muchas gracias! Pero FRANCÉSC, en esta ocasión ninguno de los jugadores le retiró el saludo a Sánchez, varios no le miraron al estrecharle la mano, pero sólo eso. Retirar el saludo hubiera sido una grosería y hacer proclamas independentistas o de cualquier tipo inoportuno, pero aquí, sin nada objetivamente reprochable, se han tirado a degüello contra unos chicos que únicamente juegan al fútbol, no representan a nadie. Desde luego yo no he visto nada más que gente divirtiéndose, nada para rasgrase las vestiduras. En el Congreso son infinitamente más lamentables los espectáculos que nos hacen ver y ahí sí que están obligados a comportarse, no es una fiesta popular como esta. Por otro lado, culpar a alguien que gobernó hace 20 años, de lo que ocurre hoy, más y peor que nunca, no me parece objetivo. Además, no llevamos 20 años de crispación y polarización, así llevamos desde el santo Porcés, que en paz descanse por el bien de todos... aunque a ti no te lo parezca : )
    Otro abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parece que Carvajal sí lo hizo, en cuanto a Aznar no te confundas, siguen mandando y manda mucho des de la FAES. La crispación es anterior al procés. Acuérdate de las cajas azules contra Cataluña de M.Rajoy. Ha llovido mucho desde entonces,
      Un abrazo..

      Elimina
  9. No estic d'acord amb certs comentaris. No són una mainada jugant a pilota. Tenen una forta responsabilitat social, ja que són el centre de la mirada d'una gran part de la societat que encertadament o equivocadament els considera referents. Potser una mica massa divinitzats.

    ResponElimina
  10. És el que comentava l'altre dia, cert és que se'ls utilitza políticament per uns i altres, segons els convé.
    Salut.

    ResponElimina