Uns mesos després de la confessió del 25 de juliol del 2014, de la qual avui fa una dècada, Jordi Pujol va escriure un article que no ha publicat però que al llarg dels anys ha anat actualitzant i repartint a qui ha passat pel seu petit despatx del carrer Calàbria de Barcelona: es titula una “història bíblica” i seguint les seves profundes conviccions religioses compara el seu auge i caiguda amb el passatge del Nou Testament del mite de Jonàs. La història que explica és la següent: "Jonàs era un profeta important. I estimat. Però va incomplir un encàrrec del Senyor. Va cometre un mancament greu per feblesa o confusió. I arran d’això va agafar un vaixell per fugir. La mar estava encalmada, però de sobte es va desencadenar una gran tempesta. I els mariners es preguntaven: «Qui és el culpable d’aquesta desgràcia?» I Jonàs digué: «Soc jo el qui ha pecat. El qui ha desobeït el Senyor. Tireu-me al mar, i el mar es calmarà»". Jordi Pujol pensava en això després d’aquell comunicat el divendres 25 de juliol del 2014 en què va confessar haver amagat diners a l'estranger durant més de 30 anys. Pensava en la culpa, però també en la reparació i en l’expiació, perquè Jonàs, afegia, va tenir un “final feliç”. A Jonàs el van llançar al mar, sí, però segons el passatge el va engolir un peix i després de tres dies de penediment el va escopir a la platja. És a dir, va viure una mena de resurrecció després del càstig. Pujol està vivint una mica això a l’espera de si hi ha judici del seu cas: després d’anys d'ostracisme –“Jo ara estic molt al marge de la vida pública i així ho va ser, ho vaig reclamar”, escrivia ell mateix el 2017–, no només ha tornat a la vida civil sinó que ja torna a ser reivindicat públicament. Ja no és repudiat en els actes oficials, sinó que el conviden. I amb la fi del Procés, torna a aflorar la seva fórmula: un peix al cove actualitzat que practica Esquerra i ara torna a assumir Junts. També el PSC reconeix una part de la seva obra de govern, malgrat la distància ideològica i la rivalitat històrica. I és que els tres partits busquen el mateix: emular la fórmula de la Coca-Cola que li va permetre governar ininterrompudament durant vint-i-tres anys la Generalitat. Si Pujol és Jonàs, el vaixell seria Convergència i, en aquests termes, la nau sí que va acabar al fons del mar. No per decisió de Pujol, sinó perquè els capitans d’aquell moment, encapçalats per Artur Mas, van considerar que no podrien aguantar la tempesta que l'expresident havia desfermat pressionat per les informacions que sortien fruit de l'operació Catalunya.
El seu diagnòstic era que aquell partit fundat el 1974 a Montserrat no es podia deslligar ni de Pujol ni de la seva família. Extingir CDC era una condició necessària, a parer seu, per sobreviure arran dels efectes simbòlics que implicava el cas Pujol. Però també hi havia qüestions pràctiques: els calia un tallafoc per la responsabilitat penal dels casos de corrupció del Palau i el 3%, aquest darrer encara pendent de judici. “Es van atabalar”, ha diagnosticat alguna vegada Pujol en ser preguntat per la dissolució de CDC, a la qual sempre es va resistir. No en va al seu despatx encara guarda l’olivera, picada a pedra, del primer logo del partit. Això li genera, sovint, una relació d’estira-i-arronsa amb Junts: malgrat que va donar suport a Carles Puigdemont el 12-M, els juntaires encara parlen de CDC amb la boca petita, cosa que genera incomoditat a l’expresident i al seu entorn. Va passar durant la campanya: hi ha coses “massa convergents” per als exconvergents que piloten la cúpula de Junts. Un acomplexament, per a uns, i una manera de marcar distància amb el passat i el que comporta, per als altres. -
Diari ARA. Article censurat per caradellibre.
Uno de los grandes problemas del ser humano es no saber retirarse a tiempo.
ResponEliminaEl señor Pujol fue un magnífico estratega en los primeros años de la transición. Sus primeros cinco años fueron dedicados a la política de Estado, de él surgió el Pacto de Toledo del que hoy todos los que escribimos por aquí disfrutamos, con Suárez combinó bien las diferencias. Uno era Falangista, el otro oligarca cristiano, una simbiosis condenada al éxito.
Vino el apego al poder, el situar la familia; el dinero, que ofusca, la idea de la república de Macia y de Company, y la misma rueda del hámster.
´Se creía, como el emérito, impune, y no se dio cuenta que la sociedad cambiaba como había cambiado él. Porque todo cambia, y en veintitrés años nada es como en un principio.
Me dejó mal sabor de boca, incluso un pequeño desasosiego, porque al final le cogí afecto.
Salut
A mi em va pasar el mateix amb ell, amb qui vaig mantenir un parell de converses molt interessants fa temps, el 'puta' era com un encantador de serps t'atrapava amb el seu discurs.
EliminaSalut.
Estoy de acuerdo en todo lo que dice MIGUEL, salvo que debo confesar, mi abosluta antipatía por él. Se parece demasiado a Sánchez, creo que mientras le fue bien, pensó en Cataluña, cuando se le torció el asunto, como él, sólo pensó en él y arrastró en su desgacia a Cataluña. Creo que ha sido el máximo instigador de todo los males, generó el mar revuelto ahí, que hoy vivís y sufrimos todos. Nunca antes de que se descubrieran todos sus trapos sucios, existió en Cataluña el espíritu secesionista desatado a instancia de él, porque sólo así podía quedar impune y a la vista está, casi lo consigue. Un abrazo!
ResponEliminaNo, el instigador de todos los males para Catalunya fue: M.Rajoy, con la complicidad e ineficiéncia de Artur Mas, aupado por la macro manifestación del 11S de 2012, con Pujol ya retirado y donde no se hablaba de independencia mas que los fines de semana alternos. Pujol no tiene nada que ver con Sánchez, pero nada de nada. Si tuvo también mucha culpa la CUP al enviar Artur Mas a la papelera de la historia lo que dio lugar a la ascensión de Puigdemont, Torra, etc. Hay varios culpables del desastre, pero no - creo- Jordi Pujol.
ResponEliminaMi querido FRANCÉSC, él fue el cerebro en la sombra, hay mucho libros que lo señalan así, a nadie le interesó más que a él, que en Cataluña se radicalizara el independentismo y todo se revolviera tanto como se ha revuelto, los demás sólo fueron títeres , posiblemente después sí que se fueran sumando más culpables al desastre .. y no, tienes razón, PUJOL y SÁNCHEZ no se parecen en nada más que en su egolatría , los dos esán encantados de haberse conocido jajaja
Elimina¿Quié estaba destrás de ARTUR MAS? Lo dicho, hasta descubrirse todo el pastel que se coció con él fue uno, después otro. Un abrazo!
EliminaPujol no és Aznar, no manda tanto, además era el primer interesado en que las aguas no salieran de su cauce, sabia que de suceder tenia el problema suyo, como sucedió después que le explotó. Detrás de Mas estaban los manifestantes del 11S porque el procés fué de abajo a arriba, de cuando se pasó de un 25% de partidarios al 49%. Eso Rajoy no lo supo ver y en vez de buscar una solución, no se le ocurtió otra estupidez que las cajas azules 'Contra Catalunya', luego el Constitucvional hizo el resto.
EliminaTampoco ayudó que la CUP apartarar a Mas, para que vinieran Torra i Puigdemont. Por lo que se ve, poco mandaba Pujol en este momento.
¡Un abrazo!
Todo ha cambiado,pero aquí no se aclara nadie,desde que se fue Pujol.Pienso que no hay sustituto, no de persona,sino de ideas,de sentido práctico de política.
ResponEliminaSaludos
Pujol, tenia visión de Estado y de País, y eso se tiene o no se tiene. Y después de él, ningún político las ha tenido.
ResponEliminaEs verdad Francesc, la realidad independentista siempre ha existido, pero Pujol supo ser práctico, su meta en cada pueblo un instituto, una zona deportiva, un casal, servicios médicos. El sector servicios, el PIB creció en Cataluña, riqueza.
ResponEliminaAlgunos confunden el sector servicios, con camareros. Que no
Saludos
Nadie conoce el país como él, Una vez fue a Moya a la inauguración de una industria panificadora que eran clientes míos. Contó algunas anécdotas del pueblo que ni el alcalde ni la mayoría sabían. Suyo és el mérito de TV3 i Catalunya Radio, aunque ahora como él no estén en su mejor momento.
ResponEliminaSaludos.