"Sofà, llibre i manta" és un dels nous eslògans impulsats des del Departament de Cultura per aconseguir que dos de cada tres catalans llegeixin, si més no, una vegada a la setmana i que un 40% ho faci en català. La campanya, inspirada en el popular “sofà, pel·li i manteta” (que en els darrers temps ha mutat informalment a 'sofà, manteta i Netflix') ha estat presentada aquest dilluns amb una festa a l'Arts Santa Mònica que ha reunit personalitats del món de la cultura i el llibre a Catalunya.

Llegir a la platja, escoltar un audiollibre mentre es passeja pel bosc o en una 'tablet' al transport públic són altres de les situacions que recull la nova campanya de foment de la lectura, que la presenta com una companya de viatge per a totes les edats que acompanya al llarg de tota la vida. L'acció, una peça més del Pla Nacional de Llibre que la consellera Natàlia Garriga va presentar fa tot just un any, anima els ciutadans a “posar la lectura al centre dels seus plans”.

Comprensió lectora, una assignatura pendent dels menors. El pla pilot de rescat de les biblioteques escolars es farà només a Badalona, ​​Osona, Pineda, Rubí i Horta-Guinardó.

“En un món ple d'estímuls, on tots vivim a un ritme molt ràpid, amb mòbils i pantalles enganxades als nostres ulls constantment, llegir suposa un moment de desconnexió; o millor dir, de connexió. Llegir permet que el nostre món, tan bonic, però sovint també tan frenètic, s'aturi una estona. Que el soroll se'n vagi”, explica la consellera Garriga.

Potser això de la “manteta” en ple juliol no sigui la millor idea, però mai no cal subestimar el poder de l'aire condicionat. La veritat és que la campanya va dirigida a tota la població i no només als més joves (malgrat el daltabaix en els índexs de comprensió lectora) perquè llegir, recorda Garriga, és una activitat directament relacionada amb el benestar. Impulsar l'hàbit lector és el gran objectiu del Pla Nacional del Llibre, que s'ha proposat que l'any 2030, el 76% dels catalans llegeixin llibres almenys una vegada al trimestre (un 70% ho feia el 2023), que un 65% llegiu una vegada a la setmana (un 60% ho feia el 2022) i que el 40% de la població ho faci en català, una xifra que ara mateix està en el 34,7%. Per això compta amb un pressupost global de 58 milions d'euros. Marededéu, això si que és malbaratar els diners. La de coses que es podrien fer amb 58 milions d'euros, com per exemple pagar els endarreriments als sanitaris (dispenseu la demagògia, però és que no me n'he pogut estar.)

Santa innocència, manta al mes de juliol, sort que enguany i de moment encara no fa gaire calor, però diria que la gent triarà més l'opció, tovallola, sofà i Netflix, que fins i tot tenen últimament algunes pel·lícules i sèries de nivell, i quant als llibres, bé, ja els trobaran a ells quan sigui l'hora.