És possible que la nostra civilització sigui el resultat d'un esforç prolongat per obtenir de la màquina poders que l'home antic posseïa: comunicar-se a distància, elevar-se a l'aire, alliberar l'energia de la matèria, anul·lar el pes, etc. També és possible que, en arribar a l'extrem dels nostres descobriments, advertim que aquells poders es poden fer servir amb un equip tan reduït que la paraula «màquina» canviarà de sentit. Haurem anat, en aquest cas, de l'esperit a la màquina i de la màquina a l'esperit, i algunes civilitzacions remotes ens ho semblaran molt menys. En el seu discurs de recepció a la Universitat d'Oxford, el 1946, Jean Cocteau va referir aquesta anècdota:

«El meu amic Pobers, catedràtic de parapsicologia d'Utrecht, va ser enviat a les Antilles Amb la missió d'estudiar el paper de la telepatia, molt freqüent entre els homes senzills. Quan una dona vol comunicar amb el marit o el fill, que han anat a la ciutat, es dirigeix ​​a un arbre, i el marit o el fill li porten allò que els ha demanat. Un dia va assistir Pobers a aquest fenomen i li va preguntar a la pagesa per què se servia d'un arbre; la resposta va ser sorprenent i capaç de resoldre tot el problema modern dels nostres instints atrofiats per les màquines, a les quals es confia l'home. Heus aquí, doncs, la pregunta: Per què es dirigeix ​​a un arbre? I heus aquí la resposta: Perquè soc pobre. Si fos rica, tindria telèfon.»

Si us abelleix, podeu llegir una història que trobo deliciosa. És d'Arthur C. Clarke, los nueve mil millones de nombres de Dios.