La dreta del nostre país és racista, si no ho fos no acceptaria aquests comportaments a les seves organitzacions. Aquesta és una màxima que qualsevol que tingui l'antiracisme com un valor fonamental entendrà sense gaire esforç perquè és inacceptable estar unit a qui maneja discursos racistes i xenòfobs, més encara en una època en què els missatges cada cop són més violents contra col·lectius vulnerables. El joc de rols amb què el PP pretén abastar tots els espectres, des del centre a l'extrema dreta, pot ser un joc de trilers amb què els seus propagandistes mediàtics es conformin, però no funciona per a qui considera que hi ha missatges inacceptables en un estat de dret. No es pot empatar tenint a les teves files un racista i un antiracista.

Xavier García Albiol va aprofitar el moment en què l'atenció estava sobre els crits racistes pel crim a Mocejón per publicar un missatge en què abocava la sospita de criminalitat sobre un grup de persones, pel seu aspecte físic, per ser magribins: “Estic a un ferri de Baleària des d'Eivissa a Barcelona. Han embarcat uns deu homes marroquins -tots amb una bossa d'una entitat social d'entre 25 i 40 anys, tots amb telèfon, gairebé tots amb ulleres de sol, aspecte saludable, algun fins i tot amb un cos de gimnàs i fent-se fotos amb el signe de victòria. Quan arribin a Barcelona es repartiran per les ciutats de l'entorn, entre les quals suposo que Badalona. El que passi després, amb gairebé tota seguretat, la majoria ja ho sabem. Això acabarà com França abans que després. Al mateix temps”. El missatge reuneix els grans èxits de l'extrema dreta, unes claus que fa uns anys només gosaven llançar els grupuscles neonazis, però que ara han quedat fixades en els postulats de la dreta més tradicional. A Albiol no el molestaria que un grup de xavals tingués mòbil, ulleres de sol i estiguessin musculosos si no fos perquè eren magribins. Això és l'únic que va motivar l'alcalde de Badalona a llançar el missatge. La raça dels passatgers, a qui va acusar, per la seva raça, que arribarien a Badalona i altres localitats a crear problemes de seguretat, cosa que per si al missatge no havia quedat clar, es va encarregar a recalcar en una entrevista al 'Rojo Vivo'.

En el missatge, l'alcalde de Badalona parlava dels migrants com a joves amb cossos de gimnàs, un discurs que va tenir la seva major vigència durant la crisi de refugiats a Síria i que té com a intenció transmetre que els migrants que arriben són com a soldats que envaeixen occident. Una versió d'aquest missatge de García Albiol és que venen en edat militar. Els grups ultres més radicals, promoguts pels militants de Vox a les xarxes, ho han adaptat amb la creació d'un país fictici anomenat Joventlàndia des d'on venen tots aquests migrants. La campanya d'Ignacio Garriga a les eleccions catalanes passades es basava en un lema que prometia enviar els immigrants de tornada a Joventlàndia.

Un altre dels elements més habituals dels discursos xenòfobs contra els migrants és el fet que els migrants venen amb telèfon mòbil perquè volen vincular aquesta propietat amb el fet que no estan tan necessitats perquè tenen recursos per tenir un telèfon. És una cosa que ja vam veure amb l'arribada de l'Aquarius i que es converteix en una màxima repetida en tots els discursos ultres xenòfobs que pretenen ignorar com un telèfon intel·ligent es converteix en una eina de primera necessitat quan es vol emprendre un viatge odiseic com és el que fan els migrants subsaharians per arribar a Espanya.

Cuca Gamarra en ser preguntada pel missatge de Xavier García Albiol va deixar clar el joc de rols que Feijóo atorga a Xavier García Albiol: “Es viuen situacions que tots veiem, pensem i alguns escriuen”. No va deixar cap dubte Cuca Gamarra, tots al PP diuen veure aquesta situació, tots pensen el que García Albiol escriu, però el tenen a ell com a encarregat perquè assumeixi el discurs racista que la resta no s'atreveix a pronunciar, o no vol pronunciar perquè així puguin dir que no és una línia general del partit perquè només l'expressa l'alcalde de Badalona. El que importa és que sigui una veu del PP el que la defensi, perquè una vegada expressada aquesta línia queda fixada encara que després Borja Sémper no sigui capaç de defensar-la sense que li caigui la cara de vergonya. Feijóo ha desencadenat els gossos racistes amb el convenciment que aquesta actitud impedirà que Vox i l'integrista Alvise li mengin terreny, però l'únic que aconseguirà és alimentar el monstre que faci possible els disturbis racistes que ja hem vist al Regne Unit.