Demà farà 30 anys que una pastera amb immigrants va veure la costa canària per primera vegada. Ni tan sols coneixíem aquesta paraula que, de sobte, va treure el cap als titulars. Des de llavors, unes 230.000 persones han arribat a aquestes illes fugint de persecucions i penúries. Molts?, pocs? Estem parlant de tres dècades en un país de 48 milions d'habitants, sense comptar els que van seguir el camí cap a altres països europeus. 21.000 més van morir en la travessia. Massa, sens dubte.
Tot i això, gairebé la meitat han arribat en els últims quatre anys a causa de la situació del Sahel, on els cops d'Estat i el terror del gihadisme aprofundeixen les mancances de la població. Sánchez viatja aquesta setmana a Mauritània, Senegal i Gàmbia. Europa externalitza els controls als països dorigen. I cada cop arriben més menors. Més de 5.000 ja s'apinyen a les Canàries, mentre la política espanyola se submergeix en greuges domèstics quan es tracta d'acordar una resposta a la crisi. És previsible que les properes setmanes arribin molts més, aprofitant els vents favorables per culminar una perillosa ruta d'una setmana en fràgils embarcacions.
Per a Espanya, la immigració és una cosa relativament recent. Fa 25 anys acollíem un milió i ara en són sis (un terç, d'Àfrica). Segons el CIS, encara no és la principal preocupació. Però el flux s'ha intensificat en plena expansió de la xenofòbia instigada a internet per l'extrema dreta. Segons el BE, el 78% dels immigrants tenen feina. El mercat de treball els necessita, i això n'afavoreix la integració. Segons l'INE, per primer cop ha deixat de caure el nombre de naixements, que a Espanya és alarmantment baix. Però tots sabem que els motius econòmics ja no són els que susciten el rebuig a la immigració, sinó l'amenaça que molts veuen –i no gaires atien– per a la seva identitat i forma de vida. Doncs bé, continuaran venint mentre la seva existència sigui tan precària, i la nostra desitjable. I caldrà destinar recursos perquè ells, a la vegada, acabin aportant a la societat que els acull. Explicar-ho és responsabilitat de la política. Els controls es poden reforçar, sens dubte, però fer creure que hi ha prou murs o policies per contenir l'ànsia de viure sí que és una ingenuïtat. - Lola García a lavanguardia.
Nos olvidamos que la primera gran emigración está escrita en el Éxodo. Se calcula que en el 1.300 A.C. marcharon sobre 600.000 judíos a Egipto. Allí tenían trabajo (pirámides) y cosechas seguras, (Nilo).
ResponEliminaSiempre las ha habido, siempre las habrá. A nosotros nos hace falta y hablamos cada día de la España vaciada.
No veo esto del escándalo y los problemas. Hay que darles formación, evidentemente, pero como a cualquier nativo.
Salut
El que dius només hi ha un govern europeu que ho faci bastant bé, Alemanya. Aquests sí que volen acollir i formar mà d'obra eficient i barata. Pensa que molts immigrants d'aquests que arriben a Espanya no s'hi queden, se'n van Europa amunt.
EliminaSalut
Para España la tradición era emigrar, dentro de la península, fuera de la península, al continente europeo, a las Américas...
EliminaEmigración hubo siempre, desde antes de las civilizaciones, incluso antes de que el pueblo elegido (autoelegido) sobredimensionara sus números de cabezas para montar el relato con el que justifican no solo el pasado (tan violento) como el presente.
El peor enemigo de un inmigrante es el inmigrante anterior, interno o externo.
EliminaEstá muy bien que Sánchez viaje(lo hará en avión,claro),que trate de sensibilizar a los países de origen,aunque supongo le dirán, que está la cosa muy difícil y que se van porque quieren.Pero lo que interesa es saber la política, los medios,el dinero que dispone,para dar solución a la avalancha que se avecina.Particularmente,creo que debería viajar a los países socios, particularmente a los que tienen fronteras calientes,para tratar de tomar medidas eficaces con el menor costo posible,ya no sabemos de dónde sacar dinero para pagar tantos impuestos.No digo nada de esa loza de la Deuda.Muy bonito el viaje,pero no le veo que sirva para algo.
ResponEliminaSaludos
Hombre, Sánchez no va a viajar en un cayuco, lo que le dirán estos países africanos es que quieren pasta. El viaje servirá de cara a la galería para que parezca que se esté haciendo algo.
ResponEliminaSaludos.
Pero como nuestra sociedad es ya madura, con un nivel de estudios medios y altos, considerado, creo que debería tratarnos con más respeto, dando datos y soluciones. Somos solidarios, pero no tontos.
ResponEliminaSaludos.
Políticamente, nuestra sociedad es analfabeta, e mobile qual piuma al vento. Además este viaje Sánchez no lo hace de cada a la sociedad.
ResponEliminaSaludos.
Nuestra sociedad sigue siendo ignorante porque quiere, y sobre todo egoísta. Y estoy con la mesura de Francesc.
ResponEliminaPensar que somos los listos y el resto tontos, es una falta de respeto. Al final una persona, un voto, es lo que cuenta.
ResponEliminaEntran muchas componentes, para votar a una persona u otra.
Saludos.
Fíjate en como Ciudadanos ganó unas elecciones en Catalunya y a la siguiente desapareció, si eso es criterio político por parte de los votantes, que venga Dios y lo vea. La gente vota a Vox o a Alvise, ¡con qué criterio político?, con ninguno.
ResponEliminaSaludos.
Hablando de otra cosa: Ha habido un terremoto a 58 km de la costa de Portugal. Ya hay algún chistoso que dice que en realidad es por el cabreo permanente de Emiliano G. Page.
ResponEliminaDe 5.5 a l'escala del Sr. Ritcher. Page és un pobre idiota, que milita en el partit equivocat.
ResponEliminaCom diu l'acudit:
EliminaJaumet, qui va inventar l'escala?
—Un senyor que es deia Ritcher, senyoreta.
Poca broma, que 5.5 és bastant fort.
ResponElimina