Expert en salut pública i neurociència de les addiccions, Rubén Baler en una entrevista a El País disserta sobre l'addició dels nens a les pantalles: "No podem dependre dels polítics ni podem esperar que els científics ens salvin. Crec que la solució és en l'àmbit local, a les escoles. Els pares poden, de moment, frenar l'ús de pantalles al llit perquè els afecta el son i això és un cercle viciós que els porta a ficar-se en situacions de risc i la manca de son els canvia el cervell en si. No entenc per què els nois porten els dispositius a classe perquè això interfereix en l'aprenentatge, en la dinàmica de la classe i en l'atenció. El primer és educar-se en com funciona el cervell i sobre com s'estan aprofitant de nosaltres: som conillets d'índies, un bé rendible.
Allò que tots sospitàvem fa temps i s'ha constituït en un problema de desenvolupament cerebral als individus, a casa, a l'hora de dinar o dormir, pel carrer, a les escoles... Estem a mercè dels fabricants i comerciants, l'objecte se'ns imposa i aquell nen que no en tingui es compara amb altres nens i se sent en desavantatge. Els béns rendibles dels uns són els mals de la majoria.
Diu Baler: “Estem pagant un preu voluntàriament i la decisió és de cadascun: o som zombis i somnàmbuls o prenem les regnes de la nostra pròpia vida. En aquest moment, estem venent la nostra ànima al diable, tant la privadesa com els nostres cervells, les decisions de cadascú. Entenc com és de difícil perquè aquest aparell [assenyala al mòbil] és a tot arreu i en depenem, però hauríem d'esforçar-nos a veure el bé i el mal, intentar aprofitar-nos del que ens ofereix per al nostre benestar i rebutjar els efectes nocius d'aquestes tecnologies”.
Penso que un adult força desenvolupat pot controlar i discernir sobre l'ús del mòbil. Pot, però alhora entra a la dinàmica i se sent atrapat de manera no tan irreversible com els nens, però sí pertorbadora. Ara bé, l'assetjament de tants productes, no només el mòbil, sobre la ment infantil i l'adolescent pot ser lesiva, generar addicció i configurar línies tancades de pensament per al futur. Rubén Baler matisa el que hi ha al darrere: "Hi ha una financialització de l'economia. Hi ha grups que estan molt interessats en la rendibilitat dels negocis: si parlem del menjar brossa, són indústries que produeixen una quantitat increïble de guanys, però aquests àpats són addictius, no ajuden la salut pública Les plataformes [de continguts digitals] són addictives. Les indústries del tabac, el cànnabis o l'alcohol produeixen quantitats enormes de guanys a la companyia, la salut pública no és una prioritat, i en aquesta equació, la població sempre perdrà.
Si algú dubtava o restava importància a tant de producte nociu, el neurobiòleg ho deixa clar. Agrada escoltar opinions fonamentades de persones amb coneixement i experiència d'estudi dels nous fenòmens psicosocials.
Vist a el Laberinto Grotesco
Leía tebeos en la cama,mientras comía, en el water. Luego fueron novelas y finalmente libros, incluido los de matemáticas. No me ha pasado nada. Ahora te escribo en el móvil con un dedo
ResponEliminaSaludos
No es lo mismo tebeos o novelas que una pantalla de móvil o tableta. Yo estoy empezando a escribir con los dos pulgares, cuesta un poco pero es cuestión de adaptarse.ç
EliminaSaludos.
Es obvio que hay un salto de calidad de consecuencias imprevisibles hoy día respecto a nuestra infancia. Cualquier parangón con el pasado puede no ser acertado.
ResponEliminaEs que es complejo, mira, yo en 1975 ya trabajaba y programaba ordenadores, o sea que soy más nativo digital que analógico, pero es el móvil el que lo ha trastocado todo, tan útil que era al principio, solo llamar y recibir llamadas. Y no es comparable a ninguna adicción anterior.
ResponEliminaNos acaba de dejar un nieto, mi hija(que es muy dura,en el asunto del movil,tablet...).Ha enchufado la tele, pronto querrá la tablet para jugar, lo dejo. En otros tiempos, sacaría el tren de madera, ahora no, lo dejo. No tiene ningún problema de adición, ni mucho menos drogadicto del móvil, eso es una exageración. Es de otra generación. A nosotros nos ha tocado y adaptarnos, desgraciadamente, otros viejos no pueden y dependen de hijos. Acabo de comprar online, en el Corte Ingles,he hecho una transferencia online,más tarde cita con el dentista,todo online.Es una suerte que no sea un analfabeto digital ,porque me he preparado para ello. Mi nieto de 7 años, vuela con los dedos, en todos los dispositivos electrónicos, ha creado ya a su edad, la lógica digital que no es fácil.
ResponEliminaSaludos.
Dices: es una suerte que no sea un analfabeto digital, porque me he preparado para ello. Es lo que yo recrimino a gente de mi edad, que habiendo tenido tiempo más que suficiente no se han molestado en adaptarse al entorno digital. Mi padre se adaptó pese a su avanzada edad. Nació en 1917.
ResponEliminaSaludos.
Mira Francesc,supongo que sabes lo que es Muface,resulta que para cualquier asunto,exige cita previa online.Llego,con todos los documentos (para cualquier cosa),mi número de cita en folio de la impresora,no soporto que nadie más joven me humille,porque vaya sin cita.No es el caso de otros,con los que se ceba la administrativa,porque no la llevan, al final acepta.Son licenciados y maestros,pero no se han adaptado.Salgo cabreado, por esa situación.
ResponEliminaSaludos
Hay muchos que no se han adaptado al cambio tecnológico, y no tan mayores como nosotros.
ResponEliminaSaludos.
jejeje...sois células de resistencia...jajajaja
ResponEliminaSom irresistibles, inasequibles al desaliento.
ResponEliminaBueno, bueno... Opino que el que no se adaptó, fue sencillamente porque no lo necesitó y cuando la cosa se maximizó, ya les pilló tarde. Yo reconozco que tuve mucha suerte con eso, por la necesidad imperiosa relacionada con mi oficio (que ya empezaba a tambalear) y me tuve que buscar la vida, aprendiendo no solo la informática de usuario (Office, Excel, etc) sino la del mundo gráfico y web (html, php, flash, etc). Luego llegaron Adobe Photoshop y Adobe Ilustrator, etc. y más de lo mismo. Pero no es ningún mérito. Lo que quiero decir es que si tienes hambre y quieres comer, te espabilas o te mueres.
ResponEliminaMe olvidaba de lo que mas me interesaba decir en el comentario. Y es que a pesar de tener algún conocimiento, hoy la aplicación del Banco de Sabadell y el certificado digital me han vuelto medio loco. Y es que es eso lo que quería decir: Han complicado tanto los procesos (seguramente hay cuatro imbéciles en los departamentos correspondientes) que no es de extrañar que, por ejemplo, veas a una anciana llorando en la ventanilla del CAP, desesperada porque le están pidiendo que haga yo que sé que, por el móvil.
ResponEliminaEn conec unes quantes, soc l'àngel salvador del caixer automàtic, el qual no és bo, però mira, les iaies em diuen jove, que em podria ajudar. Sort que la gent gran es va acostumant a pagar-ho tot amb targeta.
ResponElimina