La por no era unidireccional; les elits temien constantment l'esclat social entre les classes baixes per les males condicions de vida. Peckham crida l'atenció sobre el paper dels primers mitjans de comunicació de masses que van funcionar com una forma per expandir les pors a, per exemple, els accidents causats per la nova tecnologia industrial, un efecte difusor que, salvant totes les distàncies, recorda de les xarxes socials avui. També respecte al que anomena “negoci de la por” poden establir-se paral·lelismes: a inicis del segle XX, coincidint amb els avenços en l'estudi dels microorganismes i en la transmissió de malalties, va florir un mercat tant de medicaments com de nous equipaments domèstics més higiènics alimentats per una publicitat que jugava amb el temor com a instrument promocional. Peckham ho equipara a l'actual “mercat de la felicitat, és a dir, el negoci de vendre productes i serveis per mitigar les nostres pors a la infelicitat, malaltia o envelliment”.
El temor, però, no era només propi de les classes baixes. De la mateixa manera que aquestes temien perdre la feina o no poder adaptar-se als nous temps, les elits sentien pànic davant la perspectiva que les males condicions i la superpoblació en què vivien les capes més humils de la població que havien arribat a la ciutat per treballar a les noves fàbriques desfermessin la revolució i el caos, enmig de les epidèmies més o menys freqüents.
En aquest context van proliferar els postulats higienistes i les capitals occidentals van desenvolupar grans plans urbanístics destinats a millorar les condicions de vida i assegurar així l'estabilitat social. Segons aquesta interpretació, l'Eixample a la sempre explosiva Barcelona hauria tingut com a meta efectivament millorar les condicions de vida d'una part de la població, però també garantir la pau social, un objectiu que sovint no es va aconseguir. És revelador en aquest sentit que la demolició de les antigues muralles de la ciutat s'autoritzés el 1848, a la dècada següent a la gran epidèmia de còlera que va escombrar la ciutat.
Per a les elits de les societats industrials, els pobres, doncs, eren vists com un perill. La pobresa de llavors era la immigració d'avui? “Sens dubte hi ha punts en comú entre les respostes a la pobresa ia la immigració”, replica Peckham. “En tots dos casos –continua-, un grup social tendeix a ser vist com una amenaça, particularment en moments de crisi, en què les pors són canalitzades cap a minories”.
Segons l'historiador, la por és inherent als grans processos de canvi. El segle XIX, “malgrat tot l'entusiasme i les estridents lloes al progrés, va ser també una època de pessimisme tecnològic, que en molts sentits reflecteix la nostra. A mesura que els avenços en intel·ligència artificial (IA), robòtica i biotecnologia transformen les nostres vides, comporten tant promeses com perills. I el mateix va passar quan l'energia de vapor, l'electricitat i la mecanització de la producció van posar en marxa transformacions econòmiques, socials i polítiques de gran abast”. - Felix Badia a la vanguardia.com.
No creía que el avance tecnológico, fuera visto como culpable de epidemias y males que causarán enfermedades.Al contrario el Ensanche,nace por un criterio claro de abandonar intramuros,la parte vieja, donde el hacinamiento ,la poca aireación de sus calles,las aguas residuales,sabía todo el mundo causante de males y epidemias.Estoy de acuerdo,en el miedo,a la posibilidad de perder el trabajo,al accidente.Hoy día pasa lo mismo.Taxi ,trenes sin conductor,dan miedo,lógico, pero ya son realidades.
ResponEliminaSaludos
En el fondo es el mismo miedo, solo que ahora somos más conscientes de los avances tecnológicos, en el buen y mal sentido. Antes había más desconocimiento y cualquier invento era visto con aprensión y miedo.
EliminaSaludos.
Todo lo desconocido provoca miedo. Es inherente al ser humano.
ResponElimina