Zona on s'exposen les famoses fotografies preses per Shigematsu Yoshito. (Fotografia: Dōune Hiroko)
El 6 d'agost de 1945 a les 8.15 hores, un bombarder B-29 anomenat Enola Gay va llançar sobre la ciutat d'Hiroshima la primera bomba atòmica, batejada com a Little Boy. Tres dies més tard, el 9 d'agost a les 11.02 hores, el bombarder Bockscar va deixar caure la segona bomba, anomenada Fat Man, sobre la ciutat de Nagasaki. Aquesta segona bomba no ha tingut mai el ressò de la primera i això que moriren de primera 40mil persones, més les posteriors. No he volgut veure la pel·lícula d'Oppenheimer, no es pot justificar el que és injustificable.
El nom de morts és difícil de precisar i només s'han pogut fer estimacions. El Departament d'Energia dels Estats Units va avançar la xifra de 70.000 persones a Hiroshima i de 40.000 persones a Nagasaki que van morir instantàniament. A elles, cal afegir les morts a conseqüència de diversos tipus de càncers i altres patologies. Segons una altra font, les bombes van matar 160.000 persones a Hiroshima i 80.000 a Nagasaki cap al final de 1945, aproximadament la meitat de morts es van produir els dies del bombardeig. Al llarg dels anys següents molts milers de persones més van morir per malalties provocades per l'exposició a la radiació. A les dues ciutats, la majoria dels morts van ser civils.
Els supervivents de les explosions, els hibakusha, han esdevingut el símbol d'una lluita contra la guerra i les armes atòmiques a tot el món, tot i que al seu país natal no sempre han rebut tot el suport que volien per ser el tema dels bombardejos un tema tabú.
Me lo recuerda mi mujer, cada año, porque su hermano nació ese mismo día. A mi me viene a la memoria de inmediato, una foto de alguna revista que el maestro había clavado cerca de la pizarra ,con el famoso hongo que se forma. Era pequeño daba la explicación, pero no lo entendía. A partir de esa fecha, la Humanidad sabe que vivimos en la continua posibilidad de destrucción total. Está bien que lo recuerdes.
ResponEliminaSaludos
Aquí hay una visión muy interesante sobre las consecuencias sobre la afectación a uno de los autores del bombardeo: https://laantorchadekraus.blogspot.com/
EliminaSaludos.
Recuerdo,en la lejanía de los tiempos,que uno de los aviadores terminó en un convento de clausura, para el resto de su vida.Con ,la perspectiva de ahora,no se sí sería verdad,porque era el estilo del sistema de entonces,el convento para expiar culpas.Ni siquiera sé, si se sintieron culpables de algo.Como eran militares,les darían una medalla por haber matado a muchos japos,como los llamaban.
ResponEliminaSaludos
No lo sé, hay bastante opacidad en la información de los hechos posteriores al bombardeo, solo han trascendido las cartas que intercambio Eatherly con el filósofo Gunther Anders, exmarido de Hannah Arendt.
EliminaCoronel Paul W. Tibbets Jr., el encargado de tomar la decisión final.
Elimina