HIBAKUSHA, LES VÍCTIMES OBLIDADES

Zona en la que se exponen las famosas fotografías tomadas por Shigematsu Yoshito. (Fotografía: Dōune Hiroko)

Zona on s'exposen les famoses fotografies preses per Shigematsu Yoshito. (Fotografia: Dōune Hiroko)


El 6 d'agost de 1945 a les 8.15 hores, un bombarder B-29 anomenat Enola Gay va llançar sobre la ciutat d'Hiroshima la primera bomba atòmica, batejada com a Little Boy. Tres dies més tard, el 9 d'agost a les 11.02 hores, el bombarder Bockscar va deixar caure la segona bomba, anomenada Fat Man, sobre la ciutat de Nagasaki. Aquesta segona bomba no ha tingut mai el ressò de la primera i això que moriren de primera 40mil persones, més les posteriors. No he volgut veure la pel·lícula d'Oppenheimer, no es pot justificar el que és injustificable.

El nom de morts és difícil de precisar i només s'han pogut fer estimacions. El Departament d'Energia dels Estats Units va avançar la xifra de 70.000 persones a Hiroshima i de 40.000 persones a Nagasaki que van morir instantàniament. A elles, cal afegir les morts a conseqüència de diversos tipus de càncers i altres patologies. Segons una altra font, les bombes van matar 160.000 persones a Hiroshima i 80.000 a Nagasaki cap al final de 1945, aproximadament la meitat de morts es van produir els dies del bombardeig. Al llarg dels anys següents molts milers de persones més van morir per malalties provocades per l'exposició a la radiació. A les dues ciutats, la majoria dels morts van ser civils. 

Els supervivents de les explosions, els hibakusha, han esdevingut el símbol d'una lluita contra la guerra i les armes atòmiques a tot el món, tot i que al seu país natal no sempre han rebut tot el suport que volien per ser el tema dels bombardejos un tema tabú.

5 Comentaris

Més recent Anterior