LA CÀPSULA DEL SUÏCIDI


La policia suïssa ha detingut diverses persones per haver facilitat el primer ús de la “Càpsula per al suïcidi”, que ha provocat la mort per asfíxia d'una ciutadana nord-americana al cantó de Schaffhausen. La Policia Cantonal ha confirmat que el fiscal ha obert una causa penal contra els detinguts, acusats d'incitació i assistència al suïcidi, mentre que han confiscat la càpsula i han traslladat el cos de la morta a un dipòsit de cadàvers.
La càpsula, de disseny futurista i una tapa de vidre transparent, ha estat anomenada “Sarco” (abreviatura de sarcòfag) pel seu creador, l'activista australià proeutanàsia Philip Nitschke. Per utilitzar-la, la persona que vol morir es tanca al seu interior i prem un botó que allibera una gran quantitat de nitrogen a la cambra, tancada hermèticament, cosa que provoca la pèrdua del coneixement i la mort per asfíxia en uns cinc minuts. Segons el seu inventor, la mort sobrevé sense dolor. El diari Blick assegura que la primera usuària de la càpsula ha estat una ciutadana nord-americana de 64 anys que durant diversos anys havia patit problemes de salut aguts relacionats amb una immunodeficiència greu.
Suïssa permet el suïcidi assistit, el qual diferencia de l'eutanàsia. Perquè sigui legal, però, cal que la persona no tingui “assistència externa” i es tregui la vida pels seus propis mitjans, i que els qui l'ajudin no hi tinguin cap interès propi.
Sarco ha estat construïda per l'organització The Last Resort, finançada amb donacions privades i assegura que el seu objectiu no és guanyar diners amb la càpsula. Per això assegura que només cobrarà 20 euros pel seu ús, que costa el nitrogen líquid que s'utilitza.
Nitschke va assegurar a AP que els advocats d'Exit International, l'organització que dirigeix ​​per impulsar el suïcidi assistit, li havien assegurat que el seu ús a Suïssa seria legal. Tot i això, segons “Blick”, la fiscalia de Schaffhausen ja els va advertir al juliol que els operadors de la càpsula haurien d'enfrontar un procés criminal amb una codena que pot arribar fins a 5 anys de presó.
La ministra suïssa de Salut, Elisabeth Baume-Schneider, va assegurar dilluns al Parlament que la càpsula no complia els criteris de seguretat de productes i no podia ser comercialitzada, i que l'ús del nitrogen en una càpsula no era compatible amb la llei sobre productes químics.
No sé si hi haurà seguiment de la notícia per part de l'avantguarda que en recull, però em sembla que la possible condemna de 5 anys de presó s'esvairà com les llàgrimes de la pluja a la cara del replicant Roy Batty. Estant permès a Suïssa el suïcidi assistit no hi ha raó per a cap condemna, de fet, el Govern, o en nom seu la justícia no tenen cap dret a intervenir en aquests casos de suïcidi voluntari, sent aquest un acte de llibertat de l'individu, ja que en no haver pogut escollir el moment de néixer, si l'ésser humà té el dret adquirit a anar-se'n quan vulgui i com vulgui, més encara, d'una manera tan neta i pràctica com és aquesta càpsula de nom Sarco.

6 Comentaris

Més recent Anterior