Un passeig per TikTok per buscar reptes virals permet editar un catàleg de l'estupidesa humana. Si l'objectiu és, a més, captar l'atenció de nens i adolescents amb ànsia de formar part d'alguna cosa, la ximpleria es converteix en activitat de risc vital pintat amb un anglicisme. Chroming: inhalar productes químics tòxics. Causa danys pulmonars, arítmies, dany cerebral. Blackout challenge: aguantar la respiració fins al desmai. Tres morts cerebrals. La balena blava: 50 dies de tasques perilloses amb el suïcidi com a traca final. Salt challenge: omplir la boca de sal i intentar ingerir-la. Ofegaments. The Benadryl challenge: prendre grans dosis de l'antihistamínic i enregistrar vídeos amb les al·lucinacions que provoca. Augmenta la pressió arterial, convulsions i mort… El darrer que corre per la xarxa és menjar terra o argila. Els vídeos de cruchers pregonen un suposat benefici per a la pell i l'intestí. Les imatges repel·leixen els foodies i els nutricionistes. Menjar terra pot produir obstrucció digestiva, enteritis, aclorhidria… Fora de Tiktok, menjar terra és un trastorn alimentari anomenat pica -menjar allò que no es menja, des de terra a monedes, plàstic o paper- i, com tots, pot ser la manifestació de problemes psicològics. Ni tan sols és nou. La tendència ja va existir al segle XVI i els experts fins i tot la identifiquen a Las meninas de Velázquez, on la infanta Margarita rep un petit recipient de fang vermell habitual a la cort espanyola i portuguesa. Tampoc és nova a les xarxes. Corren vídeos des del 2022, alguns catalogats sota la tendència ASMR -en anglès, resposta sensorial meridiana autònoma- pel soroll que fa l'argila en ser mastegada. Aquí el repte resisteix al costat de veus relaxants, ungles grinyolant, dents petant…
Hi ha ofertes per comprar argila i pedres a Tiktok en bossetes o paquets de 25 quilos, també els trobes a Amazon: “Natural, comestible, textura suau, agradable gust de caolí amb tocs de pols humit i llet fornejada”. Les descripcions dels plats en restaurants amb tres estrelles Michelin són menys pretensiosos: “Quan es mastega, l'argila es dissol ràpidament a una textura agradable que no conté grans. No s'adhereix a les dents i no es converteix en mesc. Té un sabor molt delicat i agradable, recorda el clàssic 'sòl de formigó mullat' amb l'aroma d'herbes forestals.
Al final, hi ha un lleuger gust de pastís”. L'experiència es ven a 80 euros el quilo. No hi ha certificació sanitària i en la definició del producte es llegeix: Material per a escultura, instrument d'escriptura… Per què els adolescents es juguen la salut en un vídeo breu de vida fugaç? La resposta unànime dels psicòlegs és que els permet sentir-se connectats, guanyar l'acceptació de milers d'usuaris que els donen els seus likes i transitar acompanyats cap a una vida adulta d'expectatives incertes. I en lloc de menjar-se el món, es mengen la terra...
Tot va molt ràpid, cuques.
ResponEliminaSe aburren, ya ves...
ResponEliminaMira que he vist coses rares per Tik Tok, però.. Menjar terra? Quin fàstic! Avi pots estar tranquil que de moment la teva neta no consumeix terra a les xarxes socials.
ResponEliminaJa hi comptava en què no ho faries, mentre hi hagi jambó...
ResponEliminaSi es foten la sal a pal sec, no em sembla bé. L'haurien d'amanir amb una mica d'oli, sal i pebre.
ResponElimina