Estem en vigílies de la festivitat del 12 d'octubre i els avions militars s'entrenen per a la desfilada sobre el barri madrileny on passo aquest començament de tardor. Fastigueja el soroll, la despesa de carburant, la contaminació de l'aire i el perill que puguin suposar si tenen un accident. Però encara molesta més el fet que aquesta desfilada del 12 d'octubre s'hagi convertit en una ocasió perquè uns energúmens s'expressin de manera divisiva insultant a plaer els presidents de Govern progressistes.
Ho va escriure l'altre dia Javier Pérez Royo a 'el diario.es': “Quina festa nacional és aquesta que serveix, sobretot, com a pretext perquè les dretes espanyoles esbronquin el Govern d'esquerra democràticament elegit? Quina festa nacional és aquesta que no aconsegueix que hi acudeixin els presidents de totes les comunitats autònomes?”.
El catedràtic té raó: el 12 d'octubre no acaba de quallar com a festa de la gran majoria dels espanyols, excepte, és clar, com una ocasió per sortir de les ciutats on viuen i treballen. Hi ha gent que es pregunta si podran desfilar la cabra de la Legió i el gos de la Policia a la desfilada del 12 d'octubre després de la Llei de Benestar Animal. Francament, no entenc el sentit d'aquesta pregunta, són animals professionals que a més a més cobren els seus emoluments. Més aviat, la gent s'hauria de preguntar per què desfilen els legionaris, que, per cert, em sembla no els va crear Millan Astray, sinó in clon de Mickey Rourke, però això no deixa de ser una rància anècdota menor, sense a penes importància. De fet, la cosa aquesta de la cabra de la Legió, és - diria jo - una fixació un punt malaltissa de la catalanor, un fet diferencial més dins dels molts que tenim amb Espanya en la qüestió dels militars i els estranys símbols dels legionaris espanyols d'Espanya. La celebració de l'aniversari de l'arribada de Colom al Nou Món no suscita un consens ampli. Ni a Espanya ni a Amèrica Llatina. No té als nostres cors l'arrelament gairebé unànime que té als francesos el 14 de juliol. I és que el 12 d'octubre del 1492 es va culminar una gran gesta de la navegació marítima, però això va obrir la porta a un període tràgic per a desenes de milions de nadius del Nou Món. En canvi, la presa de la Bastilla va tenir i té el significat de la lluita per la llibertat, la igualtat i la fraternitat que constitueixen l'horitzó desitjable no només de França, sinó de la humanitat.
L'escriptor Benito Pérez Galdós ens va enviar una recomanació als espanyols del futur. La trobareu a L'equipatge del rei Josep, la primera novel·la de la segona sèrie d'aquest gran fris narratiu que són els Episodis Nacionals. Galdós escriu: “Escolteu, si us plau, el missatge que ens envien els morts: reconeixement, reconstrucció i perdó”. Què voleu que us digui? L'autèntica espanyolitat no s'identifica amb Hernán Cortés i Francisco Pizarro, sinó amb Bartolomé de les Casas, Miguel de Cervantes o Pérez Galdós.
També hi ha missatges dels vius, com aquest d'en Miquel Cartisano que em va deixar fa un parell danys: La diada de la Hispanitat, es una festa iniciada a Catalunya gràcies a un familiar de la Sra Rahola: Federico Rahola Trémols va organitzar el 1903 una expedició a l'Amèrica hispana. En tornar va escriure el llibre Sang Nova, en la qual -recorda el professor Barraycoa- es posen les bases ideològiques de l'iberisme hispano americanista, que pretendrà la recuperació de la comunitat hispana. Federico Rahola veia en les relacions comercials amb Hispanoamèrica la possibilitat de regenerar Espanya, i per això va fundar el 1911 la Casa d'Amèrica a Barcelona. Va ser allà precisament on el 12 d'octubre de 1911 es va celebrar a Espanya per 1a vegada la Festa de la Hispanitat. Per això gràcies a un català el Dotze d'Octubre es va convertir en la festa nacional espanyola.
Per afegir més aigua al vi de la celebració, un grup ultra conservador reivindica als conqueridors espanyols, com a herois i Sants. Com diria el filòsof taoista Bernardo Schuster: 'No hase falta desir nada más!
Tal cual.
ResponEliminaGracias al señor Rahola.
Salut
Ay, la familia té aquestes coses, Miquel
ResponEliminaSí, vale,para todos los gustos como siempre,unos pitan,otros celebran,justifican.
ResponEliminaEs el día de la Pilarica,de Aragon. De la Guardia Civil.
De la "raza"(uf que mal suena),en tiempos pasados.Mas tarde de la Hispanidad,ahora Fiesta Nacional,que cada vez me sorprende lo rápido que pasa el tiempo,ya está aquí la de este año.
Como pureta, que hice la mili,la veré en la tele,para cantar el "soldadito español","cuando un amigo se va",ver la cabrá,el perro y hasta reír con los pitidos al tímido Sánchez, que por lo que se ve se lo toma muy mal.Todo entra en el repertorio,como en una telenovela.
El periodista ,de diario.es,un amargao,sin sentido del humor.
Saludos
Recuerdo que me comentaste que la cabra de la legión cobraba sus emolumentos por desfilar, `por pertener a la legion, vaya. Creo recordar que yo en la mili cobraba 75 pesetas al mes. ¡Ah! la cabra de la legión tiene el rango de Cabo.
EliminaSaludos.
Si te acuerdas,tenías la obligación de cobrar el sueldo,hacer la cola y firmar en un libro de cuentas,muy grande.Entraba en los derechos del soldado de entonces,además de una cantidad de sal,un peso en leña y alguna cosa más que no recuerdo.
EliminaSaludos
Lo de la sal y la leña a mí ya no me tocó, me toco trabajar en la gestoría del Capitán Habilitado (cobrando en negro). También ayudaba al Teniente Coronel de Estado Mayor en un estudio sobre la conducción de aguas de la ciudad Palma. No se podía saber... el 50% del agua se perdía por unas conducciones obsoletas.
EliminaSaludos.
Mira, Francesc, mi modesta opinión es que pasa con el 12 de octubre lo mismo que con el himno, la bandera, las vírgenes y otras historias, que no hay una identificación plena porque no responden a un consenso labrado en el pasado sobre algún acontecimiento que mereciera la pena por su trascendencia. Nada que ver con los USA, Francia, Italia, etc. que puede ser que estén tan enfrentados en los temas cotidianos como nosotros pero al menos tienen unas referencias simbólicas basadas en gestos compartidos. Aunque ya no estoy muy seguro visto el cariz de las mentalidades y proyectos que enarbolabn en todas partes. Los símbolos, aun compartidos, pueden ser manipulados. Los USA nos lo han mostrado vía Trump y sus secuaces. En nuestro país todo es herenciany la losa de los cuarenta años sigue pesando, hipocresías aparte.
ResponEliminaPues sí, cuesta identificarse con algunos símbolos por falta de consenso, quizás porque arrastran demasiados pecados del pasado que aún no hemos sido capaces de olvidar ni resolver como país.
ResponEliminaEn todos los países cuecen habas,en Francia con Ma ron,en USA,en todas partes.No puede existir un símbolo único, porque la realidad,las diferencias sociales,son cada vez mayores,seamos realistas y sigamos con la comedia.Los militares disfrutan,los viejos recordamos nuestra juventud, las señoras miran los vestidos de nuestras ministras.
ResponEliminaSaludos
Bueno, pero norteamericanos y franceses adoran y respetan sus banderas al máximo, lo que aquí no sucede.
ResponEliminaSe pueden meter la fiesta, el desfile y la cabra por el agujero que más les plazca. Me parece todo, un decorado de cartón piedra, falso y sin nada detrás. España, un calcetín zurcido 17 veces con el peor hilo posible, donde cada pedazo solo se preocupa de las pulgas del otro.
ResponEliminaAsco.
Que pone en tu DNI, et diria més d'un. Tampoc és tant desastre Espanya, hi ha moltes Espanyes, i hi ha Madrid, tot és més complex i en part molt similar seria el cas de Catalunya, amb la diferència que la lletra de l'himne nacional de Catalunya, millor obviar-lo, potser millor cantar un lo-lo-lo.
EliminaSí que és un desastre. Me la bufa el que diu el DNI. De fet, diu: «nacionalitat ESP» (especial, espatarrant, espectacular, esperançada, espartana, espacial, espavilada....)
EliminaA cagar a la platja.
Esperançada m'agrada.
EliminaBueno, va por barrios, razas, circunstancias económicas. No te creas las películas. En el fondo, una solución tan simple como el himno español del lo-lo-lo, en el fútbol es la solución, para que todo el mundo lo cante, esperemos que a nadie se le ocurra ponerle letra.
ResponEliminaEn Francia, no creo que en los barrios africanos, de luchas continuas, pongan la tricolor, ni canten la marsellesa ,su realidad no está para esas debilidades.
Saludos.
La Banlieue es un caso aparte de Francia, un ejemplo de una muy mala gestión de los inmigrantes. Lo del lo-lo-lo, francamente lo encuentro ridículo.
ResponEliminaSaludos.
Res de lo,lo,lolo.
EliminaJa te lletra, aquesta n'es una part:
Espanya, Espanya
penjada d'una canya
si la canya cau,
Espanya adéu si au!
Canya caiguda,
Espanya vençuda,
alcem les mans
i visca els catalans!
Amén, tapat el cul amb ciment amb un totxo ben calent.
ResponEliminaCom deia Sergi Mas-Montilla... Visc... a Catalunya.