Els Homo sapiens estem destinats a desaparèixer?
Encara no. En les properes dècades evolucionarem cap a una diversitat més gran. Els humans que no vulguin ser modificats conviuran amb altres grups humans que hauran estat modificats per preservar-los de malalties o per millorar-ne algunes de les característiques. I possiblement també amb humans creats amb tècniques de biologia sintètica, que podran incorporar tant materials orgànics com a inorgànics.
I després?
La humanitat evolucionarà cap a la transhumanitat, que es defineix per la millora artificial de la nostra espècie. La selecció natural serà substituïda per la selecció artificial com a motor de l'evolució.
Quan pensa que es produirà la transició a la transhumanitat?
El progrés tecnològic s'està accelerant, no crec que hi falti gaire. Calculo que dins d'un o dos segles.
I la transició dels transhumans als posthumans?
Es produirà quan els transhumans deixin d'actuar guiats per la consciència individual i adquireixin consciència col·lectiva. Emergirà un estat nou de consciència humana. Trigarà més, no sé quant, potser 400 o 500 anys.
Continuarà havent-hi Homo sapiens biològics?
Desapareixerem. No és una cosa que em faci por, al contrari. És l'única opció que tenim de transcendir. L'atzar ens ha fet humans, la lògica ens farà transhumans.
Ho veu com a desitjable?
Ho veig com a inevitable.
Però seria desitjable frenar el procés perquè la transició arribi més tard?
No veig com es podria frenar, el progrés tecnològic s'està accelerant i té una inèrcia tremenda.
Regulant el desenvolupament de la tecnologia?
Potser ho pot frenar una mica, però la transició cap a la transhumanitat arribarà igualment amb regulacions o sense. “L'atzar ens ha fet humans, la lògica ens farà transhumans”
No li fa una sensació de futilitat?
Em produeix sobretot sensació de fragilitat, de no poder fer res per aturar-ho. Escriure és la meva manera de lluitar contra la intranscendència. La meva ambició més gran és transformar el coneixement en pensament. Aspiro a transcendir pel pensament.
El llibre es titula “De la caverna al cosmos”. El va inspirar el 2001, l'odissea de l'espai?
És una pel·lícula que em va marcar, l'he vist moltes vegades. Penso que la humanitat arribarà a Mart, després a altres astres del sistema solar i més endavant a altres sistemes solars.
La seva visió del futur sona a ciència ficció.
Sóc conscient que pot fer aquesta impressió. Però he treballat quatre anys en aquest llibre vetllant perquè sigui una reflexió amb fonament. Reflexiono sobre el futur de la humanitat basant-me en allò que he après sobre l'evolució humana estudiant el passat. "Escriure és la meva manera de lluitar contra la intranscendència"
Creu que a Mart es viurà millor que a la Terra?
Es viurà altrament. El cos dels transhumans es podrà modificar per adaptar-lo a les condicions de Mart. I en el futur es podrà anar a Mart com ara es pot anar a la Lluna.
No seria millor dedicar els esforços a cuidar la Terra que no pas a buscar la manera d'emigrar?
És cert que a la Terra tenim molts problemes per als quals hem de cercar solucions. Estic completament dacord. Però els humans tenim l'ambició d'explorar, anar sempre més enllà. Mart és la propera frontera ia més té un gran atractiu simbòlic.
Què us fa pensar que el destí final dels Homo sapiens és l'evolució i no l'extinció?
Tinc una gran esperança a la nostra espècie. El gènere humà va aparèixer fa dos milions i mig d'anys i ha sobreviscut tots els colls d'ampolla de l'evolució. És resilient.
¿Posar tecnologies de destrucció massiva en mans de minories ingovernables no obre la via a l'autodestrucció de la humanitat?
És un perill que tenim, podrien morir milers de milions de persones. Però els humans som més creatius que no pas destructius. I si evolucionem cap a una diversitat més gran, en lloc d'homogeneïtzar-nos com està passant amb la globalització, alguns grups sobreviuran.
Me parece que de viejos perdemos la "chota" (cabeza). Este señor no se da cuenta, que sus teorías coinciden con los más rancios nazis, del súper hombre, la raza.
ResponEliminaEs el resultado, de separarse de su especialidad y supervalorar otras la tecnología y la bioquímica.
Saludos