Hi ha quelcom de tràgic a la nostra generació. És com si estiguéssim predestinats a protagonitzar la fi del món. Des de petits hem viscut amb aquesta amenaça. L’accident a la central nuclear de Txernòbil en fou la primera alarma, i imagino que molts adults hagueren de triar entre sobreprotegir els fills i no explicar-los res, o fer-los partícips de la seva inquietud perquè prenguessin consciència del món en què vivim. Després arribà el temor pel forat a la capa d’ozó (a la mentalitat infantil, els esprais esdevingueren tan perillosos com la radioactivitat). Per sort es prengueren les mesures pertinents per frenar l’hecatombe. Llavors ens acostàrem a l’efecte 2000, segons el qual, el canvi de segle havia de suposar una apagada a escala mundial; es rectificà a temps. Però els maies havien vaticinat que l’any 2012 s’acabava tot, de manera que Roland Emmerich ens delectà amb un catàleg de catàstrofes a les seves pel·lícules que han estat menys exagerades del que ens pensàvem.
Els fenòmens extrems provocats per l’escalfament global, la pandèmia, les crisis econòmiques successives i ara l’amenaça d’una tercera guerra mundial, amb armes nuclears, donen credibilitat a la profecia de Nostradamus per la qual no arribarem al 2025. A sobre, segons el Doomsday Clock, rellotge simbòlic que des del 1947 calcula quant de temps li queda a la humanitat, som a 90 segons de la mitjanit des de l’any passat (encara no ha incorporat els darrers esdeveniments). La paraula apocalipsi surt a la premsa. Aquest cop va de debò, o és una figura retòrica? A Finlàndia, Suècia i Noruega es distribueixen manuals entre els ciutadans per aconsellar-los com preparar-se en cas de guerra o crisi inesperada. Saber que presenciaràs la fi de la humanitat et fa nihilista, i el nihilisme és tan desmobilitzador com paralitzadora és la por. Uns són negacionistes (no ens destruïren Txernòbil, ni l’efecte 2000, ni la pandèmia; prou de catastrofismes), d’altres estan desencisats, esgotats i són derrotistes (mira que ho sabíem, en teníem proves, ja no hi ha res a fer, és massa tard).
Potser som davant d’una profecia autocomplerta. De tant dir que ve l’apocalipsi –ja sigui perquè no ens ho creim, escriu Llucía Ramis a la vanguardia, ja sigui perquè ens sentim sols intentant evitar-ho–, la inacció ens haurà portat efectivament a la fi del món. De fet, sempre he pensat que la nostra espècie no es mereix un final digne com a tal, res grandiloqüent com lluitar contra alienígenes que ens volen destruir, o contra fenòmens naturals com tsunamis, grans terratrèmols o apocalipsis per l'estil que cada dos per tres ens anuncien la fi del món. Sense anar més lluny ara tenim l'amenaça de l'emergència climàtica, que ja la coneixíem, però als grans dirigents de la humanitat els ha donat per reunir-se a Madrid a parlar, per no solucionar res, ni per decidir aplicar alguna solució eficaç per reduir el CO2. La fi perfecta de la humanitat hauria estat la que preveien els científics Walter Wagner i Luis Sancho nord-americà el primer i espanyol el segon, que deien que la posada en marxa del 'Gran Col·lisionador d'Hadrons CERN' a (Suïssa) tenia un 75% de possibilitats de generar un forat negre que s'engoliria la terra sencera. L'aparell aquest, és com una tuneladora d'aquestes del metro de Barcelona, però a lo bestia, molt a lo bèstia. Jo no hi entenc de totes aquestes coses i suposo que aquest parell de científics ho deien de bona fe, car si hagués succeït només els serviria per dir a última hora, ja ho dèiem!, però com que no va ser així hom diria que han quedat lleugerament desacreditats per una bona temporada. I és que l'accelerador fa ja temps que funciona i de moment no ha passat res, ni es preveu que passi, a banda de costar uns dos mil milions d'euros.
la nostra espècie no es mereix un final digne com a tal...
ResponEliminaEstà molt bé l'article, però si se'm permet, m'agradaria comentar i posar èmfasi en aquesta qüestió dels mereixements. A la natura no es contemplen els mereixements, ni tan sols els premis o càstigs. Això és només un constructe humà.
Les espècies sorgeixen per evolució, segueixen el seu curs també evolutiu i tard o d'hora s'extingeixen, com no podria ser altrament.
La nostra; una més entre milions, no és diferent en res, excepte que «sap (és conscient d'això)» i se suposa que sent-ho, potser, pot aplicar la seva intel·ligència per endarrerir o modificar la seva pròpia extinció. Jo em permeto dubtar-ho i crec que no soc l'únic.
Bon diumenge.
Nosaltres som el meteorit....
ResponEliminaSalut.
Sí, o dit d'una altra manera: Encara maten més éssers humans, els virus i els bacteris que nosaltres, però no trigarem gaire a guanyar-los, directament o indirectament.
Elimina