Un dels pilars del diàleg és l'escolta activa. Escoltar no vol dir simplement sentir les paraules de l'altra persona, sinó entendre i empatitzar amb el seu punt de vista. Tot i això, en una societat accelerada i saturada d'informació, moltes vegades estem més concentrats en preparar la nostra resposta que realment escoltar a l'altre. Això genera malentesos i frustra l'intercanvi d'idees. No tots hem estat educats en habilitats comunicatives efectives. La capacitat d'expressar les nostres idees de manera clara i respectuosa, així com l'habilitat de negociar i trobar punts en comú són habilitats que es desenvolupen amb pràctica i aprenentatge. Sense aquestes eines, el diàleg es pot convertir ràpidament en un intercanvi de monòlegs sense connexió.
La polarització política i social també hi juga un paper important. Quan ens alineem fortament amb un grup ideològic, tendim a veure el món en termes de “nosaltres contra ells”. Aquesta visió binària dificulta l'obertura cap a l'altre i clou la porta al diàleg, ja que qualsevol opinió contrària es percep com una amenaça. La por del conflicte, la inseguretat i altres emocions negatives ens poden impedir dialogar. Temem de ser jutjats, incompresos o rebutjats. Aquestes emocions, sovint inconscients, ens frenen i ens fan evitar converses difícils però necessàries. L'empatia és la capacitat de posar-se al lloc de l'altre i comprendre'n les emocions i les perspectives. Sense empatia, el diàleg esdevé superficial. La manca d'empatia es deu a moltes raons, des de diferències culturals fins a experiències personals que ens han fet desconfiar de l'altre. Dialogar és una habilitat essencial per construir ponts i resoldre conflictes. Requereix paciència, humilitat i disposició per escoltar i entendre l'altre. Tot i que ens costi, l'esforç de millorar les nostres habilitats comunicatives i de superar les nostres barreres personals val la pena. Un món on el diàleg flueixi lliurement és un món més comprensiu i connectat. Podrien prendre nota els nostres polítics, incapaços de tenir la mínima empatia entre ells, i dialogar amb els contraris, deixant de considerar-los els seus enemics.
Por eso, no veo
ResponEliminalo debates de la
tele, encima , los
tertulianos , son
periodistas , unos
ponen verde a
Sanchez , y otros,
le hacen la rosca
a Sanchez , y de
esa manera, con
tantas cosas , son
los ultimos que
deberian ir a los
debates,
los de p
Esto sucede porque son incapaces de debatir sobre ideas, ahora impera el cretinismo de personajes mediocres, incapaces de debatir ante a ineficiencia de los periodistas que simplemente son de un bando o de otro y de esa manera actúan.
EliminaExcel·lent entrada Francesc que suposo de la teva autoria, ja que no se n'esmenta cap altra. Vivim en un món on el diàleg o el debat s'assemblen molt més a un combat que a una comunicació d'idees. Llancem opinions com si fossin dards, quan haurien de ser regals destinats a enriquir el fòrum. L'opinió de l'altre és vista, gairebé sempre, com una agressió ja que ni tan sols ens prenem el temps i l'esforç d'entendre el que ens diuen i el seu per què.
ResponEliminaEducació i exemple serien els medicaments per a aquest problema, però ni l'educació i encara menys l'exemple de les persones públiques està per la feina. Ben al contrari. Cada cop és pitjor.
Felicitats per l'escrit.
Bé, es un poti poti de diversos llocs, de fet quan escrivim, sempre ho fem amb diferents referències del que hem vist o llegit, no hi ha cap escrit original. Però aquest es pot considerar 100% meu. Per cert, l'article següent és una prova que he fet amb Copilot de Microsoft, i com a base d'idees per a un article és interessant.
ResponEliminaEvidentment. Quant a Copilot, continuo preferint Gemini. (A mi, les coses de Microsoft, em fan esgarrifances). Això no vol dir que sigui més o menys dolent o bo. Solament és una qüestió de preferències.
EliminaSi fa no fum, Copilot i Gemini son molt similars.
EliminaEeeefectivamente ...¿por qué? pues porque sabemos la teoría pero la mayoría de las veces, somos incapaces de ponerlo en práctica , porque solemos pedir un respeto, un esfuerzo de escucha ( lectura) comprensión al otro, q nosotros no le damos, porque dedicar tiempo a los demás nos cuesta mucho , porque el umbral de la frustración algunas personas lo tienen en el subsuelo y a la mínima contradicción saltan sintiéndose agredidos , aunq esa agresión no exista y sobre todo, porque es muchísimo más cómodo q nos digan AMÉN ; ) Sinceramente , creo q el debate respetuoso es un arte, pero ni todo el mundo vale , ni está dispuesto,... en política no debaten...o lo hacen muy pocos ..la mayoría va a darse con la sartén o en plan cínico, con elegancia e inteligencia contados con los dedos de la mano y ninguno de los q he escuchado hacerlo es conocido ; )
ResponEliminaUn abrazo y muchas gracias por esta entrada FRANCESC!
Los políticos de la transición eran mucho más dialogantes y empáticos, supongo que por la percepción de que la naciente democracia necesitaba de esta empatía, de esta actitud. Ahora esta actitud ha desaparecido sustituida por la mediocridad y mezquindad, han conseguido normalizar la mentira como tal.
Elimina¡Un abrazo!
Qué malo, malísimo, perverso, infame y cruel es el tal Sánchez; qué ángeles, arcángeles, querubines y serafines los ppvox que nos llevarán al cielo, y si lo consiguen con sus socios internacionales a alguna hecatombe, celestial, eso sí. Totus tuus.
ResponEliminaJodidos, pero contentos, pero la cosa les funciona a los apocalípticos de la derecha.
EliminaClaro que somos capaces de dialogar, pero para ello los contertulios tienen que mostrar actitud para ello. Y en tiempos de agresión verbal permanente, en que muchas personas se dejan arrastrar por los pontífices de turno y de mala baba, dialogar dialogar, es decir intercambiar ideas y pensamientos en el afán de avanzar estas se ha puesto harto difícil. Energúmenos no faltan, tipos soeces sobran, pero hay que seguir prospectando el intercambio de la palabra.
ResponEliminaQuizás la blogosfera sea un recóndito lugar donde dialogar y debatir, lejos del mundanal ruido del Madrid DF político, cuna de la intolerancia supina.
ResponEliminaUn aforisme diu: Els defectes que més destaquem dels altres, els que més veiem i més ens molesten, solen ser aquells que ens són propis i no reconeixem o no acceptem com a tals.
ResponEliminaUn aforisme meu: Una de les coses que més em molesta a la vida, és veure els meus propis defectes reflectits en les persones que més estimo.
ResponEliminaEm sembla que són cosins germans del mateix pensament.
Elimina