Les eleccions presidencials dels Estats Units de 2024 que se celebraran demà, tenen a quasi tot el món amb l'ai al cor pendents del seu resultat. Llegeixo a La Vanguardia un titular que diu: “Iran, Rússia i la Xina llancen hackers a manipular les eleccions dels Estats Units”. Sabíem que Putin havia estat intervenint amb els seus pirates informàtics a les últimes campanyes a favor de Trump, però el que resulta evident és que cada vegada hi ha més actors externs que intenten manipular el vot dels ciutadans. Dit d'una altra manera, la democràcia, almenys tal com l'enteníem, està en un perill seriós, quan se'ns colen els hackers a les xarxes socials per condicionar el nostre vot. Així i tot, no sembla que els polítics estiguin disposats a replantejar-se com protegir la democràcia al segle XXI, cosa que demostra que la nostra llibertat està cada vegada més amenaçada.

El professor Teodoro León Gross escriu al seu darrer llibre (La mort del periodisme) una frase preocupant: “El polític sap, o hauria de saber, que sempre li anirà millor el caos superficial de les xarxes socials que el vell ordre del periodisme”. Queda enrere l'adagi de Thomas Jefferson: “Si hagués de triar entre escollir un govern sense premsa o una premsa sense govern, no dubtaria a triar el segon”. Fa dos segles, amb una frase així s'arribava a president dels Estats Units, avui no donaria ni per ser regidor en un poble del desert de Mojave.

Al seu llibre, León Gross cita un autor americà, anomenat Ben Smith, que va avisar: “A Twitter/X només quedem periodistes i polítics depravats cridant-nos els uns als altres”. Segurament per això, un altre il·lustre col·lega com Álex Grijelmo acaba de publicar La perversió de l'anonimat, on critica que a les xarxes el personal pugui anar encaputxat, ja que l'anonimat encoratja la pederàstia, recluta terroristes, estafa persones indefenses i afavoreix l'insult, la difamació i la mentida. Grijelmo aporta una possible solució per regular l'anonimat a la xarxa: “Seria semblant a la matrícula d'un cotxe: no posa el teu nom, però la policia pot saber qui ets si comets una infracció”. Sens dubte, una gran idea que segur que no convenceria Elon Musk, que ven la il·lusió de la llibertat quan ha aconseguit que X sigui l'al·lusió permanent a l'odi.

Mentrestant: L'àrea metropolitana de la tercera capital espanyola va ser notícia a The New York Times per la quantitat ingent de morts d'una catàstrofe inaudita. Un Estat protector, proper a la seva gent, no els ho pot permetre i, en aquest sentit, la fallada de sistema afecta totes les administracions implicades, autonòmiques o no. Mentre esperem el futur terror de Trump resant per Kamala Harris, la majoria dels mortals anota que els polítics i les seves coses són el principal problema d'Espanya. Les inundacions a València ho han constatat.