Charles Lindbergh parla a l'America First Committee, el 1941, al Madison Square Garden de Nova York, contra la intervenció dels EUA a la Segona Guerra Mundial (Getty) Héctor Abad Faciolince a la vanguardia.com.
"Una de les millors novel·les polítiques que he llegit a la meva vida és també una novel·la històrica sobre fets mai esdevinguts, però que en llegir-los un s'adona que podrien haver succeït tal com s'expliquen. Es tracta de la gran construcció distòpica aconseguida per Philip Roth a 'La conjura contra Amèrica' ('The Plot Against America', 2004). , l'aviador i heroi nacional Charles Lindbergh, candidat republicà del famós “America First Committee”, derrota el candidat demòcrata Franklin D. Roosevelt, i comença a implementar una política de ferotge persecució als jueus.
En realitat, el tema de fons de la novel·la és la indagació a la part més fosca i diabòlica de l'ànima americana. A la potència del nord conviuen (sempre han conviscut i avui més que mai) inclinacions autoritàries, aïllacionistes, francament favorables a l'apartheid racial, al feixisme ia l'antisemitisme, enfrontades a això que Steven Pinker anomena (usant paraules de Lincoln) 'The Better Angels of Our Nature' ('Els àngels que portem dins'). Aquests àngels són els de les passions més nobles: la defensa de la democràcia, de l'educació per a tothom i el coneixement científic, de la lluita contra el racisme, l'esclavatge i contra aquests “homes forts” i totpoderosos que són la negació del diàleg , de la diversitat d'orígens i cultures, i de la tolerància per les diferents idees.
El que prodigiós avui té aquesta novel·la històrica contrafactual és que ja no ens parla d'un passat possible, sinó d'un present i un futur aterridor que en aquest mateix moment pren forma davant dels nostres ulls: el possible retorn al poder d'un Donald Trump II , més ressentit i autoritari que mai després de la seva derrota davant Biden (segons ell fraudulenta) a les passades eleccions i que avui es presenta amb les mateixes banderes que defensaven els líders ultradretans del molt real “America First Committee”. Entre ells hi havia, precisament, l'aviador pro nazi i antisemita Lindbergh, l'empresari Henry Ford, amb les mateixes credencials, el general aïllacionista R. Wood, i el guru de les comunicacions W. Regnery (l'E. Musk de llavors), entre molts altres.
No és casual que el segon eslògan que més empra el moviment MAGA de Trump, que invoca el retorn a una suposada puresa blanca del passat americà, sigui el mateix del vell moviment feixista de Lindbergh: “America First”. Tampoc és casual que el que ha sostingut avui JD Vance (possible vicepresident de Trump) respecte a Putin, “és inútil que Ucraïna, Europa i els Estats Units s'oposin a Rússia perquè Putin és invencible”, sigui exactament el mateix que l'aviador Lindbergh deia sobre Hitler: “És inútil que França, Polònia, Gran Bretanya i els Estats Units s'oposin a Alemanya perquè Hitler és invencible”.
A l'aïllacionisme de Trump (enemic jurat de l'OTAN i de la Unió Europea) li agrada fer servir la grata disfressa del pacifisme. Ell, suposadament, acabarà en pocs dies la guerra d'Ucraïna, la de Gaza, la de Corea del Nord amb Corea del Sud (i ara també amb Ucraïna), la de l'Iran al Sudan, etc. La recepta és molt simple: els Estats Units no s'hi involucra, i que guanyi el més fort. També l'America First Commitee es presentava com un abanderat de la pau: Lindbergh (condecorat per Goering amb l'Espada i la Creu de l'Àguila Germana) va fer tot el possible perquè Roosevelt no entrés a la guerra contra Alemanya, però dissimulava la seva simpatia pel Tercer Reich amb la bella retòrica de la defensa de vides americanes, que no s'havien d'exposar ni entrometre als embolics d'Europa.
El triomf de Trump representaria no només una conjura contra la democràcia nord-americana sinó contra la llibertat al món sencer"
De vegades les novel·les, la ficció, són la manera més precisa per entendre la realitat. El triomf de Trump ara representaria no només una conjura contra la democràcia nord-americana, sinó una conjura contra la llibertat al món sencer. Es dirà que Trump no pot ser antisemita, ja que dóna suport a Netanyahu i té oradors jueus als seus mítings. Per començar, Netanyahu i els jueus no són la mateixa cosa. I també a la novel·la de Roth l'antisemita Lindbergh era recolzat per un rabí: Lionel Bengelsdorf. Per a Trump els jueus que no votin per ell són imbècils, els porto-riquenys, escombraries, Barack Obama i Kamala Harris, des dels seus mateixos noms, no són americans veritables, i si ell perd les eleccions això passarà només si els demòcrates fan frau. En fi, guanyi o perdi Trump, no tenim al davant dies fàcils”.
Ayer me vl enterita una serie de negros, de color, ricos de bolsillo. Muy buena, con lenguaje lleno de tacos, que impacta.
ResponEliminaNada que ver con el negrito zumbon de las películas de los cincuenta. Todo ha cambiado. Un escrito, sin ningún interés, estilo a favor de o en contra de. Al estilo actual español.
Saludos
No sé yo si debo fiarme de tus recomendaciones, EVIL no es más tonta porque los guionistas deben ser malos, aguante una temporada y media, pero es infumable e incluso ridícula en muchos aspectos.
EliminaSaludos.
Efectivamente como dice MIGUEL, con la implicación e incluso dependencia de TRUMP de emporio armamentístico de EEUU es impensable q se abstenga de intervenir en todos los conflictos armados q existen ...ahora bien, q TRUMP y su siniestra ideología y todo lo q representa es un enorme peligro para el bienestar y la maltrecha democracia mundial, no cabe duda alguna...así q tú emos los dedos porque las tragedias nos acorralan por todos kais...un abrazo y buen día, a pesar del panorama !
ResponEliminaDIsculpe vuesa merced
Eliminala tardanza en contestar,
anda el dicente de canguro
de un enano especial
y después ha ido al barbero
Marroquí, faltaría más,
¿Y Trump?, me diréis
pues como dicen los valencianos,
que se vaya a fer la mà.
¡Un abrazo!
La serie, que seguramente tendrá continuidad,se llama
ResponElimina"Beauty inblack",en Netflix
Saludos
Vale, la veré, acepto Beauty in black como animal de compañía.
EliminaSaludos.
L'Amèrica First de Trump, és una realitat, però, dit aixó, com deia Ada Colau, una cosa és estar a l'oposició i una altra ostentar el poder, t'adones que moltes de les coses que pretenies fer quan manes ja no és possible, perquè intervenen molts interessos de diferents àmbits.
ResponEliminaSalut.
Es diferente, tacos, sexo, riqueza, lo malo es el final, no concluye, seguramente porque
ResponEliminahabrá más capítulos. Evil, la abandoné fue perdiendo interés, cosa que ocurre muchas veces. Pero hay que experimentar
Saludos
Solo son ocho episodios. Yo tengo la teoría que en eso de las series, en la mayoría a la tercera temporada, a los guionistas, o se les acaban las ideas, o se les va la olla.
ResponEliminaSaludos.
Es que es difícil hoy día la creatividad, como no sea que de una forma u otra se carguen al menos la mitad de los personajes iniciales, al llegar a la tercera temporada .Luego está el cambio físico de las señoras(machista) ,que algunas no resisten más de 4 años, el cambio y se operan, dando como resultado rostros sin gesto o al menos ha cambiado demasiado
ResponEliminaSaludos.