A la pel·lícula La gran bellesa, Toni Servillo (Jep Gambardella) diu a Sabrina Ferilli (Ramona) en un moment íntim: “Què tens en contra de la nostàlgia, eh?”. I la bella Ferilli respon: “És l'única distracció possible per a qui no creu en el futur”. Als mateixos cinemes en què es va estrenar fa una dècada el film de Paolo Sorrentino s'ha estrenat Berlinguer. La gran ambizione, d'Andrea Segre, que ha esdevingut un fenomen social, perquè la cinta desprèn l'enyorança per la política que respectava el contrari, que encarnava ideals, que tenia un pòsit intel·lectual. És possible que el seu èxit tingui a veure amb la manca de fe en el futur, però també amb el rebuig de la política actual, que es fonamenta en l'insult, el menyspreu al rival i la misèria ideològica. La gran ambizione l'emetrà Filmin a Espanya, però els qui l'han vist expliquen que se centra als anys setanta i en l'intent de l'anomenat compromís històric entre la democràcia cristiana d'Aldo Moro i el Partit Comunista d'Enrico Berlinguer per aconseguir una societat més justa , empàtica i solidària. Allò va acabar malament, ja que Moro va ser assassinat per les Brigades Roges, encara que segurament amb la complicitat dels serveis secrets d'altres països. Llegeixo que la pel·lícula està servint per obrir una polèmica sobre les virtuts perdudes de la política. L'últim secretari general del PCI, Achille Occhetto, ha dit que l'impacte de la política és degut a la necessitat de tornar al que Berlinguer anomenava pensaments llargs, a entendre la política com una visió de país i fins i tot a la voluntat de tutelar als més febles.
En uns moments en què la dreta ultraconservadora mana a Itàlia i que els neofeixistes campen a gust, resulta saludable que molts joves s'hagin acostat als cines, com ho demostren les bones recaptacions. El film ha despertat l'enyorança per una política que no s'assembla gens a l'actual, on el discurs sòlid es contraposa a les manipulacions de l'algorisme.
La setmana passada, uns encaputxats van irrompre en un cinema romà escopint i insultant els espectadors. Una mostra que la nostàlgia de la vella política cou els feixistes. Màrius Carol, a la vanguardia.com
Ni pel·lícules, ni llibres, ni debats als mitjans. Res d'això aconseguirà canviar aquesta insuportable pudor. No, perquè la política és un tren que circula pels rails de la societat i és aquesta, la societat, la que està podrida. Rient-se dels valors, mancada del més mínim respecte i honestedat. Els polítics són com els xampinyons, necessiten per viure, foscor i porqueria.
ResponEliminaNo és que els polítics actuals siguin pitjor que els anteriors, només que ara hi ha una informació diària sobre tots els seus moviments que abans no existia. No estic d'acord amb la teva comparació amb els xampinyons, aquests serien els spin doctors més que els polítics. No tots els polítics són iguals.
EliminaRicard comenta cosas interesantes, cosas que tienen un grado, al menos para mí de validez, de autenticidad. No digo que sea verdadero, tan siquiera que sea verdad, la suya, evidentemente, digo que lo que nos describe es el reflejo de la sociedad, porque eso son los políticos, el reflejo de la sociedad.
ResponEliminaHoy todo es virtual, incluso se atreven a llamar así a la realidad, que todos sabemos que es un oxímoron llamar algo "real" cuando solo es algo ficticio.
Por otro lado, saben que no pasamos cuentas de las promesas, que no pedimos recibo, porque siempre nos ha parecido bien trabajar en "negro", y admitimos todos los migrantes (antes inmigrantes), y nos apenamos todos los "homelets" que durmen en la calle, y somos antiracistas, somos toso eso y más, siempre que los comedores sociales los pongan en el barrio allende al nuestro, las salas de veno punción se las lleven al extraradio y mi hija no se lie con un moro.
Y sí, con Ricard, no se me vaya a olvidar: Els polítics són com els xampinyons, necessiten per viure, foscor i porqueria.
Una de les diferències és que la societat actual és molt pitjor i menys compromesa que la d'abans, que venia d'una guerra civil i va abraçar la democràcia desesperadament, igual que ho varen fer els polítics d'aquella generació del 78 tan bescantada ara. Podríem dir que han evolucionat paral·lelament societat i polítics, evolucionat a pitjor.
ResponEliminaNo tots els polítics són iguals, com no ho són tots els ciutadans.
Salut.
Sí, estic d´acord: Podríem dir que han evolucionat paral·lelament societat i polítics, evolucionat a pitjor.
EliminaJo no ho he dit que siguin tots iguals; ni la societat ni els polítics. Tampoc he dit ni una paraula sobre si són pitjor o millors aquests o els d'abans.
EliminaAixò ho dic jo, com a resposta al teu comentari i al d'en Miquel.
EliminaPer cert, se seguia sobreposant el footer a l'altra plantilla a la que hi havia massa comentaris. Sempre hi ha alguna, cosa que falla.
Aquesta gent que fan plantilles, tenen un morro que no els cap a la cara. Errades tantes que vulguis i per no parlar de la quantitat de codi brut (que no serveix per a res). Aquest codi la major part de les vegades és perquè copien plantilles de Wordpress i els adapten al protocol de Blogger, però ni es molesten en comprovar el que sobra. Una cosa que estic constatant és que les plantilles més antigues, són molt més netes en aquest sentit que deia. A Universos Personales he ficat una del 2014, però l'he hagut de treballar força. Aparentment simple, és molt estable. I el que acabo dient sempre: FameMag està molt bé i la VTrick (actualitzada 1.9) també.
EliminaSovint, una mateix plantilla l'aprofiten per varies, i clar hi ha coses que sobren.
EliminaTambé
EliminaI no hi ha esperança, encara empitjorarà més, la societat i els polítics.
ResponEliminaEl frío que hacía esta mañana en la bici.Poca gente en Barcelona,se habrán ido a disfrutar y ser felices,por estas fechas hay muchas salidas.Me gusta.
ResponEliminaAquí estoy viendo al Celta,muy cambiado este año,para bien
Saludos
Vi la primera parte, y me fui al sobre.
ResponEliminaSaludos.