El condicionament produirà així per si sol una integració tan gran que l'única por (que caldrà mantenir) serà la de ser exclosos del sistema i no poder accedir així a les condicions materials necessàries per a la consecució de la felicitat. L'home de massa, així produït, ha de ser tractat com allò que és: un producte, un vedell, i ha de ser controlat, com ha de ser controlat un ramat. Tot allò que permeti adormir la seva lucidesa, el seu esperit crític, és socialment bo; tot el que pugui despertar-ho ha de ser combatut, ridiculitzat, sufocat. Qualsevol doctrina que qüestioni el sistema ha de ser qualificada abans que res de subversiva i terrorista, i els qui la donin suport han de ser tractats com a tals. Tot i això, s'observa que és molt fàcil corrompre un individu subversiu: només cal oferir-li diners i poder”. Günther Anders - l'obsolescence de l'homme 1956.
L'OBSOLESCÈNCIA DE L'HOME
7.12.24
“Per reprimir per endavant qualsevol revolta, és important no recórrer a la violència. Els mètodes arcaics com els de Hitler han quedat clarament desfasats. N'hi haurà prou de crear un condicionament col·lectiu tan poderós que ni tan sols la idea de rebel·lar-se sorgirà de la ment dels homes. L'ideal seria formatar els individus des del seu naixement limitant-ne les capacitats biològiques innates. Després continuaria el condicionament reduint dràsticament el nivell de qualitat de l'educació per convertir-la en una forma d'inserció laboral. Un individu inculte només té un horitzó de pensament limitat i com més el seu pensament està circumscrit a preocupacions materials i mediocres, menys es pot rebel·lar. Cal aconseguir que l'accés al coneixement sigui cada cop més difícil i elitista… que s'eixampli la bretxa entre el poble i la ciència, que la informació destinada al gran públic quedi anestesiada de qualsevol contingut subversiu. Sobretot res de filosofia. També en aquest cas hem de recórrer a la persuasió i no a la violència directa: difondrem massivament, a través de la televisió, entreteniments que adormen la ment, afalagant sempre allò emocional, allò instintiu. Ocuparem les ments amb allò que és fútil i lúdic. És bo xerrades i músiques incessants per evitar que la ment reflexioni. Com a anestèsia social, no hi ha res millor. En general, es farà de tal manera que es desterri la serietat de l'existència, es ridiculitzi tot allò que tingui un alt valor, es mantingui una constant apologia de la lleugeresa; perquè l'eufòria de la publicitat, del consum, es converteixi en la norma de la felicitat humana i el model de la llibertat.
Por puntos:
ResponElimina"és molt fàcil corrompre un individu subversiu: només cal oferir-li diners i poder”.
Lo es, por eso, la democracia debería ser no más de siete años en el poder, no poder repetir una segunda vez continua, pues catorce ya hace que uno se apalanque , y despojar de todo beneficio de aforamiento al político, sin ninguna cortapisa. El retiro debería ser contabilizado como los años que ha estado en la seguridad social y no se podrían cobrar sueldos in eternis por la función.
"reduint dràsticament el nivell de qualitat de l'educació..."
Hace mucho tiempo que sabemos que hemos bajado el nivel, es lo que el sistema desea en el cual se ven inmersos la educación de los políticos.
Recordemos que, cada vez que miramos el curriculum de estos, de sus mujeres, maridos, parejas o familiares que tocan poder por la varita mágica de ser allegados, siempre tienen carreras que no han hecho, masters que no han efectuado, doctorados ficticios y grados inexistentes.
L'home de massa, així produït, ha de ser tractat com allò que és: un producte, un vedell..."
¿Recuerdas de que en una ocasión te dije que nos han homogeneizado como la leche Pascual?, pues eso, somos como un puñado de vacas en el prado de Santander, todos con nuestro taranná, frisonas, cherolesas, bederford... se nos ordeña, se mezcla la leche, se le pone saboranre, el "E" correspondiente, y se revuelve todo bien revuelto. Lo que sale es homogeneo, de pensamiento igual, con la misma garantía de taradez, y se nos hace pensar que somos diferentes y cada uno es libre , inteligente y hace lo que quiere.
Siempre he pensado que nos han ganado la partida y que formamos todos un conglomerado donde nos dejan decir las payasadas que queramos para hacernos sentir que somos lo que somos"algo especial".
Kennedy O´toole lo tenía claro, el único especial era Ignatius, ese si que era libre y hacía lo que le venía en gana.
El sistema nos ha ganado la partida y no nos damos cuenta.
salut
Es que tot el que preconitzava Anders ja s'ha complert, fil per randa. Pero sí que ho sabem que ens ha guanyat la partida, i no podem fer-hi res, només destacar-ho.
EliminaSalut
El sistema, el sistema, Francesc. Aun en Francia tienen el coraje de unirse fuersas opuestas porque no admiten un decreto ley, o sea por coxines de quien manda, y tres cuartos en Corea del Sur, donde incluso los del mismo partido vetan a su representante. Pero son células de resistencia que pronto caerán.
Eliminafuerzas
EliminaEls queden tres telediaris, mira a França com ha caigut el primer ministre de Macron, o aquí com VOX està vetant els pressupostos de les autonomies en què cogoverna amb el PP.
EliminaSánchez és l'únic resistent en tot Europa, com l'aldea Gala d'Àsterix i Obelix, però ja veurem quant de temps aguantarà la pressió a què l'està sotmetent el sistema.
Dame pan y dime tonto.
ResponEliminaEl día amanece limpio y con sol, los que se han marchado lo pasarán bien, pero sin nieve, que está escasa, dice la tele
Saludos
Las estaciones de esquí están cerradas este puente a la espera de nieve. Aquí esta nublacho, aunque parece se va aclarando el cielo, por cierto muy rojizo ayer al atardecer.
EliminaSaludos.
Mercosur,noticia de tv3,de esta mañana,problemas a la vista.Se añade a los que ya tenía el campo.Huelgas a la vista,sí que hay conciencia social.
ResponEliminaSaludos
Bajarán mucho las temperaturas a partir del mediodía, nieve a partir de 800 metros. Esta mañana he salido con la bici y no hacía frío, nublado, eso sí.
ResponEliminaSaludos.
Imprescindible la obra de Günter Anders para comprender muchas cosas, no solo políticas sino éticas, de comportamientos humanos. Lástima que ni la izquierda haya sabido valorarlo y difundirlo nunca. Recomiendo La obsolescencia del hombre, editado por Pre-Textos en dos volúmenes.
ResponEliminaQuizás se difundió más su mujer Hanna Arendt. Lo que más me gusta de él, es la claridad con que expone sus ideas, lo que le hace muy entendible para cualquiera.
ResponElimina