Com serà la ciutat del futur?
Molt diferent de la que ens ha venut la ciència-ficció, no hi haurà cotxes voladors i necessàriament haurà de tenir molta més vegetació i comptar amb espais d’agricultura urbana al seu cor.
No sembla que aquesta sigui la tendència.
No és l’aposta prioritària dels polítics i els urbanistes, però és una qüestió que es va obrint pas per si sola perquè l’alternativa és l’ urbicidi.
Això dels horts urbans sona antic.
Són tan antics com la ciutat, i avui són indispensables, no tant perquè hagin de donar menjar a molta gent, que també, sinó perquè són grans detonadors de canvis en les persones i als barris.
No són projectes anecdòtics?
Sí, però la potencialitat dels horts urbans és increïble, podem recuperar un munt de terrats, moltes zones degradades enmig de blocs, descampats, zones verdes amb un ús compatible amb l’agricultura, introduir plantacions de fruiters...
No són fantasies?
No, n’hi ha prou amb agafar els millors projectes que coneixem al món de l’agricultura urbana i adaptar-los a les nostres ciutats, i això ha d’estar liderat per la ciutadania; la classe política vindrà després.
Expliqui’m projectes emblemàtics.
El projecte novaiorquès Green Bronx Machine amb què Stephen Ritz ha guanyat el premi Nobel educatiu. Ritz treballava en un institut públic al Bronx i va decidir posar l’alumnat a crear i a treballar en horts comunitaris en zones en les quals no hi havia productes frescos.
Com que no hi havia productes frescos?
Els anomenen deserts alimentaris : hi pots comprar licor, però no hi ha supermercats amb verdura. Els alumnes van connectar amb la proposta de Ritz, les assignatures es desenvolupaven a partir del cultiu d’aliments. I un institut amb unes taxes de fracàs escolar enormes va aconseguir convertir-se en referent escolar.
Quina gran història.
Una revolució que afecta les famílies i el barri, i que s’ha implantat en milers d’ escoles. Plantar enciams porta nois i noies a no abandonar l’institut, anar a la universitat i aconseguir feines dignes vinculades a l’ecologia verda. Un altre?
Sisplau.
En un enorme pàrquing al barri més conflictiu de tot Vancouver (fentanil, pobresa, exclusió), muntar una granja urbana semblava un deliri.
I com va anar?
Van agafar dos professionals experts en agricultura ecològica, van contractar 17 persones del barri amb problemes d’inserció laboral i produeixen 30 tones anuals.
La teràpia hortícola funciona?
Forma part del sistema nacional de salut de molts països, sobretot anglosaxons, on un metge et pot receptar treballar en un hort. Una associació de psiquiatria ha publicat diversos estudis que demostren que contra la depressió i l’ansietat és igual d’útil assistir a hortoteràpia que medicar-se.
Els horts fan sortir la gent de casa.
Reconstrueixen el teixit de xarxes informals d’ajuda mútua. També hi ha molts horts a les presons, fa dècades que els països anglosaxons utilitzen l’agricultura com una estratègia de reinserció social.
Proposar oliveres i vinyes urbanes?
I arbres fruiters; l’agricultura urbana pot anar més enllà de l’hort. La comuna lliure de Montmartre va néixer de les avantguardes artístiques de París als anys 30, quan van aconseguir protegir una vinya que encara existeix.
És famosa.
És molt emblemàtica, i les ampolles es venen per finançar projectes socials al barri. Aquest projecte ha inspirat la recuperació de vinyes a tot el món, des de Tessalònica fins a San Francisco.
Quin sentit té?
Assolir uns llindars d’autosuficiència alimentària del 10% produït dins la ciutat suposa que s’ha generat un canvi cultural. La jardineria i l’horticultura han de ser un hobby de masses.
Doncs continuï inspirant-nos.
La societat d’horticultura de Filadèlfia va instal·lar en 3.000 parcel·les abandonades parcs infantils i horts urbans. Se’n va fer un seguiment durant anys i es va constatar que la violència amb armes de foc s’havia reduït un 30% i la criminalitat, un 16%.
Per què?
Els horts canvien la dinàmica social. Després del setge de Sarajevo, es van muntar horts en zones arrasades i es va reproduir la diversitat ètnica dels barris de manera que es veiessin obligats a conviure comunitats que havien estat en conflicte feia uns mesos, i van acabar creant una identitat comuna: eren hortolans abans que bosnians o croats. Ima Sanchís a la vanguardia.
Me recuerda esas pelís del fin del mundo donde solo quedan cuatro y el cabo cultivando en medio de la ciudad tres coliflores...jejejeje esto se pone guapo, ya nos preparan.
ResponEliminaJa fa temps que hi ha horts urbans a molts àtics de Nova York. Avui en parla Ricard al seu bloc però al Japó, que tenen molta més cultura de la natura que nosaltres.
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=lh4zVcc6Rhk
Es una excelente iniciativa. Y de hecho, la horticultura urbana ya se puede ver en muchas partes del mundo. De lo que hablo en mi blog 2 es algo mucho más sencillo y humilde, pero que por acumulación también tiene su importancia y es de como los urbanitas japonenses aprovechan espacios insignificantes para plasmar un trozo de naturaleza en medio del cemento
EliminaMucha gente ha oído hablar de los Jardines Colgantes de Babilonia. Y se imaginan estructuras repletas de rosales, campanillas, hortensias y otras flores. Están muy equivocados, eran huertos de plantas comestibles en su mayor parte. No estaban (ya entonces) para desperdiciar el riego con capullos y florecillas.
ResponEliminaO fins i tot horts com a negoci com aquest de brooklyn.
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=lh4zVcc6Rhk
O com aquests: https://lahabitacionverde.es/huertas-azoteas-new-york/
Proyectos muy bonitos,cuando voy en bici veo algunos huertos urbanos,realmente pequeños,donde algunas personas mayores tratan de obtener algún beneficio.
ResponEliminaEn las escuelas,cuando estaba en activo,se pusieron de moda.Alumnos inquietos,incapaces de mantenerse en clase,se intentó crear un taller específico donde realizaban trabajos en madera,chapa.Posteriormente taller de huerto urbano,simplemente para que pudieran estar escolarizados sin molestar demasiado. No sé cómo está el asunto ahora.
No creo que sea la solución para alimentar, en un futuro,a los humanos.
Queda bonito.La globalización, es la que nos alimenta y seguirá así.Hay pan,porque existe Ucrania,el trigo de Castilla,el de la Campiña de Córdoba. Grandes terrenos dedicados al cultivo de ese cereal,donde grandes máquinas trabajan fácilmente.
Saludos
Estos huertos urbanos son una buena solución si se llevan a cabo con criterio y de forma masiva, aunque sea para el propio autoabastecimiento, piensa que a la globalización tal como la entendemos ahora les quedan tres telenoticies de TV3.
ResponEliminaSaludos,
Tengo mi pequeño huerto urbano,más que nada para que mis nietos se entretengan y para que disfruten comiéndose las cuatro fresas que da o los rabanitos que me enseñan. Lo que sale fácil son los tomates,pero si cálculo el agua que le echan,no sale a cuenta.
ResponEliminaNo entro,en otro tipo de huerto,con gran terreno,sol,agua barata y trabajo,mucho trabajo,pero ya no entraría en el concepto de huerto urbano,sino en el de aprovechamiento social del suelo,que es otra cosa
Saludos
El palabro viene a ser lo mismo, un huerto urbano es un aprovechamiento social del suelo, o dicho de otra manera, el aprovechamiento social del suelo es un huerto urbano. Los rábanos parece que es lo más fácil de cultivar, lo han hecho hasta en el espacio.
ResponEliminaSaludos,
Yo entiendo por urbano,que está en la ciudad,suele ser de poco espacio y cuidado por jubilados,que obtienen poca produccion,como modelo uno que hay cerca de la plaza de Ernest Lluch,lo puedes ver por Google maps.
ResponEliminaLos terrenos de carácter social,son más grandes y suelen estar en rieras, donde nunca se podrá construir,los hay en Hospitalet,en Esplugues
Saludos
Aquí no sé, pero en Nueva York hay unos cuantos en terrazas que son muy grandes, algunos en plan cooperativo. En rieras no creo que haya huertos, no sería aconsejable, al lado del río, si lo es, en SBD tenemos muchos, De hecho el Mercat de la Creu Alta tiene a menudo tomates, col y otros de los huertos del río Ripoll.
ResponEliminaSaludos,
Sí, he visto , no recuerdo si en Canal Historia huertos en grandes terrazas pero piensa, si los que viven debajo tendrían cubiertas sus necesidades, como experiencia no está mal.
ResponEliminaMe refiero a zonas cercanas a rieras secas, que sólo circula agua cuando llueve mucho, pero no se puede construir
En las rieras secas acaba bajando agua tarde o temprano. Yo no pondría un huerto allí.
ResponElimina