L'ARXIPÈLAG INFINIT


Un repte important per a la física del segle XXI, afirma l'astrònom Martin Rees, és determinar si hi va haver un sol Big Bang o moltes grans explosions regides per les mateixes lleis. El que tradicionalment hem anomenat “l'univers” (el resultat de la “nostra” gran explosió) pot ser que només sigui una illa, només un tros d'espai i temps, en un arxipèlag potser infinit. Podria haver-hi hagut moltes grans explosions, no només una. Cada constituent d'aquest multivers podria haver-se refredat de manera diferent, i potser acabar sent regit per lleis diferents. De la mateixa manera que la Terra és un planeta molt especial entre ensopegades milions d'altres, així (en una escala molt més grandiosa) el nostre Big Bang podria haver estat molt especial. En aquesta perspectiva còsmica enormement expandida, les lleis d'Einstein i del que podrien ser mers reglaments provincians que regissin el nostre tros còsmic. Així, no només l'espai i el temps podrien ser intricadament “granulats” a una escala submicroscòpica, sinó que també, a l'altre extrem (a escales molt més grans de les que els astrònoms poden examinar), podrien tenir una estructura tan intrincada com la fauna d´un ecosistema ric. El nostre concepte actual de la realitat física podria ser tan restringit, en relació amb el tot, com la perspectiva de la Terra de què disposa un organisme del plàncton, l'univers del qual és una cullerada d'aigua. Podria ser veritat això? Un repte per a la física del segle XXI és donar resposta a dues preguntes. Primera: hi ha moltes “grans explosions” en lloc de només una? Segona (i aquesta és encara més interessant): si n'hi ha moltes, estan totes regides per la mateixa física?
Si ens trobem en un multivers, això implicaria una quarta revolució copernicana, i la més gran de totes; hem tingut la pròpia revolució copernicana, després adonar-nos que hi ha milers de milions de sistemes planetaris a la nostra galàxia; després, que hi ha milers de milions de galàxies al nostre univers observable. Però ara, això no és tot. El panorama sencer que els astrònoms poden observar podria ser una part minúscula del resultat del “nostre” Big Bang, que és només una explosió dentre potser un conjunt infinit.

(A primera vista, el concepte d'universos paral·lels podria semblar massa esotèric per tenir algun impacte pràctic. Però pot oferir realment [en una de les seves variants] la perspectiva d'un tipus completament nou d'ordinador: l'ordinador quàntic, que pot transcendir els límits fins i tot del processador digital més ràpid (compartir efectivament la càrrega computacional entre una gairebé infinitud d'universos paral·lels).

Fa 50 anys, no estàvem segurs de si hi havia hagut una gran explosió. El meu tutor a Cambridge, Fred Hoyle, per exemple, rebutjava el concepte, i preferia un cosmos a “estat estacionari” que era etern i invariable. (No es va convertir mai del tot; en els seus últims anys defensava una idea de compromís que podia qualificar-se d'“explosió estacionària”). Ara tenim prou proves per delinear la història còsmica i remuntar-nos al primer nanosegon ultradens, amb tanta confiança com un geòleg que infereix la història primitiva de la Terra. De manera que, en 50 anys més, no és excessivament optimista esperar que tinguem una teoria física “unificada”, corroborada per l'experiment i l'observació al món quotidià, que sigui prou àmplia per descriure el que va passar a la primera quatrilonèsima de segon, en què les densitats i les energies eren molt superiors a la gamma en què són aplicables les teories actuals. Si aquesta teoria futura hagués de predir múltiples grans explosions, hauríem de prendre'ns molt seriosament aquesta predicció, encara que no es pugui verificar directament (de la mateixa manera que donem crèdit al que la teoria d'Einstein ens diu sobre les entranyes inobservables dels forats negres , perquè la teoria ha sobreviscut a moltes proves en àmbits que podem observar).

El que tradicionalment anomenem “univers” potser és un tros d'espai en un arxipèlag potser infinit

A finals d'aquest segle podrem preguntar si vivim o no en un multivers i quanta varietat exhibeixen els seus “universos” constituents. La resposta a aquesta pregunta determinarà com hem d'interpretar l'univers “bioamigable” en què vivim (compartint-ho amb qualsevol extraterrestres amb què un dia puguem entrar en contacte). 
El meu llibre del 1997, Before the Beginning, especulava sobre un multivers. Els seus arguments estaven motivats en part pel caràcter aparentment biofílic i sintonitzat del nostre univers. Això no ocasionaria cap sorpresa si la realitat física abastés tot un conjunt d'universos que “aprofitessin l'ocasió” segons les constants i les lleis bàsiques. La majoria encara no haurien nascut, o serien estèrils, però ens trobaríem en un d'aquells en què les lleis permetessin la complexitat emergent. Aquesta idea havia estat recolzada per la teoria de la “inflació còsmica” de la dècada de 1980, que oferia noves idees sobre com tot el nostre univers observable havia “brotat” d'un esdeveniment de mida microscòpica. Va obtenir més atenció seriosa quan els teòrics de les cordes van començar a defensar la possibilitat de molts buits diferents, cadascun un escenari per a microfísiques regides per lleis diferents. 
Des d'aleshores he tingut una visió detallada sobre aquest canvi d'opinió i l'aparició d'aquestes idees (certament especulatives). El 2001 vaig contribuir a organitzar un congrés sobre aquest tema. Va tenir lloc a Cambridge, però no a la universitat. El vaig acollir a casa meva, una granja al límit de la ciutat, en un estable reformat que oferia una seu una mica austera per a les nostres discussions. Alguns anys més tard, vam tenir un segon congrés. Aquesta vegada la localització va ser molt diferent: una sala relativament gran del Trinity College, amb un retrat de Newton (l'alumne més famós del College) darrere de l'estrada.

El teòric Frank Wilczek (famós pel seu paper, quan encara era un estudiant, en la formulació del que s'anomena el “model estàndard” de la física de partícules) va assistir a tots dos congressos. Quan va parlar al segon, va comparar l'atmosfera de les dues reunions. Va descriure els físics de la primera reunió com a veus “marginals” al desert que durant molts anys havien promogut arguments estranys sobre conspiracions entre constants fonamentals i universos alternatius. Les seves preocupacions i enfocaments semblaven completament aliens al consens d'avantguarda de la física teòrica, que estava enfeinada construint amb èxit un univers únic i matemàticament perfecte. Però en aquesta segona reunió va advertir que “l'avantguarda havia marxat per unir-se als profetes al desert”. Fa alguns anys, em trobava jo en un comitè de la Universitat de Stanford en què el president ens va demanar: “A l'escala 'es jugaria vostè el seu peix de colors, el seu gos o la seva vida', com n'estan segurs del concepte de multivers?”. Jo vaig dir que em trobava a prop del nivell del gos. Andrei Linde, un cosmòleg rus que havia passat 25 anys promovent una teoria d'“inflació eterna”, va dir que gairebé apostaria la seva vida. Posteriorment, quan se li va explicar això, l'eminent teòric Steven Weinberg va dir que amb molt de gust es jugaria el gos de Martin Rees i la vida d'Andrei Linde. Andrei Linde, el meu gos i jo morirem abans que aquesta qüestió es resolgui. No es tracta de metafísica. És molt especulatiu. Però és ciència apassionant. I pot ser veritat. Martin Rees és un astrònom britànic. Ha estat rector del Trinity College i és catedràtic de la Universitat de Cambridge. Aquest text és un extracte del seu llibre 'En el futuro', que publica Crítica.ELPAIS.ES

16 Comentaris

  1. car res

    En fin,todo lo que sea suponer, se convierte en series de Netflix. Si no lo sabes,cada material emite una luz,que se puede medir su espectro,en una serie de bandas propias.Se sabe y se ha comprobado,que la luz que emite Marte,se sabía (antes de recoger muestras)que estaba formado de una serie de minerales, que son los mismos que en la Tierra.Lo mismo las estrellas,al estudiar su espectro,por muy lejanas que estén, indican que los minerales que la forman,son los mismos que en la Tierra.Asi que si hay oxígeno,e hidrógeno puede haber agua(es la clave),si además carbono ,ya está la cadena necesaria para la vida C-O-H.Igual qué aquí,no hay secretos.Lo qué pasa es que hay otros condicionantes, el más importante la temperatura,si es 3xcesiva por arriba o por abajo,nanai imposible la vida.Que si una 3xplosion,que si dos,es lo mismo.Lo importante son las condiciones y una mica de ayuda divina,je,je...Es verdad,que tú eres agnóstico
    Saludos

    Reply Delete 03 de febrer, 2025
  2. Francesc Puigcarbó

    No entiendo nada de todo esto, pero mira esta noticia, es de el periódico de hoy: Crean partículas de luz que coexisten en 37 dimensiones simultáneas
    https://www.elperiodico.com/es/tendencias21/20250203/crean-particulas-luz-coexisten-37-113950452

    Saludos.

    Reply Delete 03 de febrer, 2025
  3. car res

    Es que no puedo entrar en el Periódico, ni lo compro en papel,es una pena,porque eso de las 37 dimensiones,me resulta raro.No se si se refiere a 37 espacios.La realidad es que la luz está formada por fotones asociados a una onda electromagnética ,da mucho de sí.
    Saludos

    Reply Delete 03 de febrer, 2025
    1. Francesc Puigcarbó

      Ahí lo tienes, en una novela mía, sugería precisamente esta posibilidad, aunque de una manera pedrestre:
      Un experimento ha conseguido crear fotones que coexisten en 37 dimensiones simultáneas, lo que abre nuevos caminos a la segunda revolución cuántica y nos lleva a cuestionar lo que comúnmente llamamos “realidad” a escala fundamental.
      Un equipo internacional de científicos ha logrado generar partículas de luz que coexisten en 37 dimensiones simultáneas, es decir, existen en estados cuánticos tan complejos como si existieran en 37 dimensiones. Este hallazgo marca un hito en la exploración de fenómenos cuánticos extremos.
      El experimento, publicado en Physical Review Letters, utiliza esta complejidad multidimensional para probar una versión reforzada de la paradoja GHZ, un argumento que expone contradicciones fundamentales entre la física clásica y cuántica, entre la física de los cuerpos que observamos directamente y la física que estudia la estructura y componentes del átomo, es decir, entre la macrofísica y la microfísica, esos dos mundos aparentemente irreconciliables en los que se desenvuelve todo el universo conocido.
      La paradoja GHZ, nombrada en honor a sus creadores (Greenberger-Horne-Zeilinger), demuestra que las predicciones de la mecánica cuántica son incompatibles con cualquier teoría clásica basada en las variables ocultas que sustentarían a la mecánica cuántica.
      A diferencia de otras pruebas cuánticas que muestran diferencias estadísticas, esta paradoja ofrece una contradicción lógica determinista: ciertos eventos imposibles para modelos clásicos son inevitables en el marco de la física cuántica.
      Por ejemplo, un escenario donde tres investigadores realizan mediciones independientes sobre un mismo sistema cuántico. Según la física clásica, los resultados de los tres científicos deberían seguir reglas lógicas predecibles. Sin embargo, la mecánica cuántica predice que, bajo ciertas condiciones, estos resultados se alinearán de un modo que clásicamente equivaldría a afirmar que "sí = no" o "blanco = negro" al mismo tiempo. Es una violación de la lógica binaria que sostiene nuestra intuición cotidiana.
      ¿Certeza cuántica? En este estudio, los investigadores redujeron al mínimo el número de grupos de mediciones necesarios para demostrar la paradoja, logrando un récord de solo tres contextos.
      Los resultados experimentales fueron contundentes: en el primer grupo de mediciones (p₁) se alcanzó el 99.39% de coincidencia con las predicciones cuánticas. En el segundo grupo (p₂) se obtuvo el 99.80% de precisión y en el tercer grupo (p₃) se registró el 99.83% de alineación con lo esperado.
      Es como si lanzáramos un dado de 37 caras y, según las reglas clásicas, ninguna cara pudiera salir jamás, pero en la práctica casi siempre aparece una de ellas. La violación persiste incluso al corregir imperfecciones experimentales, mostrando una discrepancia abrumadora entre el mundo cuántico y el mundo ordinario.
      Este avance no solo profundiza nuestra comprensión de los fundamentos cuánticos, sino que establece un nuevo paradigma para manipular información en altas dimensiones, allanando el camino hacia una segunda revolución cuántica basada en correlaciones no clásicas extremas.
      Es decir, la capacidad de controlar correlaciones cuánticas en altas dimensiones (como las 37 del experimento) marca un hito hacia tecnologías que redefinirán la computación, la seguridad y la ciencia de materiales, consolidando la segunda revolución cuántica como un cambio de paradigma tecnológico. Al empujar los límites de lo que es posible en el mundo cuántico, estos científicos están redefiniendo incluso lo que consideramos "realidad" a escala fundamental.

      Reply Delete 03 de febrer, 2025
  4. Tot Barcelona

    No entiendo nada de todo esto, poco puedo opinar y menos afirmar.
    Solo se que la Ayuso hoy, tiene mal carácter...no sé lo que le habeís hecho.

    Reply Delete 03 de febrer, 2025
    1. Francesc Puigcarbó

      Dise que le borran los whatsapp con Perro Sánchez, quate, ¡aqui hay tomate!. Como se entere el presunto, se va a liar una gorda.

      Reply Delete 03 de febrer, 2025
  5. car res

    Es que le meten mano to er mundo, que si el novio, que si el hermano. No hay derecho, la veo que sufre.

    Reply Delete 03 de febrer, 2025
Més recent Anterior