La solidaritat amb 'Les 6 de la Suiza' torna a retrunyir a Madrid: “És una condemna que afecta tota la classe treballadora”. La manifestació ha denunciat la sentència contra sis sindicalistes condemnades a tres anys de presó per manifestar-se davant del negoci amb què mantenien un conflicte. Més de 2.000 persones s'han manifestat pel centre de la capital per mostrar la solidaritat amb les sis sindicalistes de CNT Xixón condemnades a tres anys i mig de presó. Convocades per la Plataforma Madrid per Les 6 de La Suiza, formada per nombrosos col·lectius socials, sindicals i polítics, els manifestants han mostrat el seu rebuig a aquesta condemna que "considera l'activitat sindical com un delicte, fet que suposa un atac a la classe obrera i la seva lluita per defensar els seus drets", segons ha explicat Raquel González, una dels seus integrants.
Ja no hi caben més recursos als tribunals espanyols. La sentència sosté que els sindicalistes van cometre un delicte continuat de coaccions greus i un altre d?obstrucció a la Justícia. Si res no ho evita, hauran de complir tres anys i mig de presó, així com el pagament de 125.000 euros d'indemnització: “El que ells van fer va ser manifestar-se davant de la pastisseria en què una treballadora tenia un conflicte i intentar negociar amb l'empresari. Considerar això delicte sent un precedent molt greu”, ha explicat González, madrilenya que també milita a CNT Comarcal Sud. D'altra banda, la treballadora del negoci, una de les condemnades, va denunciar el seu cap com a presumpte autor d'un delicte d'assetjament laboral i sexual, encara que el cas va acabar arxivat.
El que va passar aquell 2017 a la ciutat asturiana encara té ressò actualment. La manifestació ha partit a les 12.00 hores des d'Atocha i ha congregat persones de diversos col·lectius que s'han solidaritjat amb el ja conegut com a cas “Les 6 de La Suïssa”, el nom de la pastisseria en què van passar els fets fa gairebé vuit anys. Durant tot el recorregut no s'han deixat d'escoltar càntics com “fer sindicalisme no és delicte”, “companyes de Gijón, absolució”, “ens toquen a una, ens toquen a totes”, i “no hi ha cap altra manera, o amb la patronal o amb la classe obrera”. “Som aquí per no deixar soles les companyes. Això és una condemna que afecta tota la classe treballadora”, ha comentat González quan la marxa, que ha congregat 2.100 persones segons els convocants, recorria els primers passos.
Aquesta sindicalista ha denunciat que es tracta d'“un retrocés en els drets que la classe treballadora ha conquerit a través de les eines que tenim per defensar-nos davant de qualsevol abús, especialment a les empreses petites, on estem més exposades a la vulneració”. No només la CNT ha criticat amb duresa la sentència judicial. Altres centrals sindicals, fins i tot les majoritàries, s'han solidaritjat amb els fets. "La ciutadania no és conscient del que això pot suposar si el dia de demà tenim un conflicte a l'empresa i hi ha una protesta sostinguda al carrer", ha afegit la integrant de la Plataforma de suport. Per això, diuen, entre els seus objectius és donar a conèixer el cas perquè cada vegada més persones siguin conscients del que passa.
Resum de la història de la Suiza - És l'any 2017 i ens trobem a Gijón (Astúries). En una pastisseria anomenada La Suiza, una treballadora denuncia assetjament laboral i sexual contra el propietari del negoci. La situació arriba fins al punt que, segons va explicar la CNT a aquest mitjà, l'empleada va ser obligada a moure sacs de gran pes. Cosa que li va provocar estar en risc greu d'avortament. La dona va trucar a la seva parella perquè la portés a l'hospital. Quan aquest va arribar al negoci i es va assabentar del que va passar es va posar nerviós i va colpejar un armari congelador. Això va iniciar un procés judicial. L'empresari va denunciar la parella de la treballadora per danys. I ella va denunciar l'empresari per assetjament laboral i sexual. La treballadora va afirmar patir "comentaris sobre el cos i la relació sentimental".
Tot i això, la Justícia ha arxivat la denúncia de la dona per falta de proves encara que la CNT ha recordat que la interlocutòria indica que el relat "és versemblant". Mentrestant, el pastisser va interposar una altra demanda contra ella per denúncia falsa. Però també va ser sobreseguda. En tot aquest context, el sindicat va buscar mediar i parlar amb el propietari de la pastisseria per posar punt final a aquesta situació. En no arribar a un acord, el sindicat decideix convocar mobilitzacions contra el propietari de La Suiza. Coneixeu més detalls sobre el cas al vídeo incorporat al final d'aquest article.